NIGHTHAWKS in Banana Peel (Ruiselede) op maandag 24/02/20

Nighthawks

Maandag 24 februari 2020

Op 12 december 2011 kreeg Banana Peel het bezoek, in XL-versie dan nog, van Les Daniels, formatie uit het Tieltse rond zanger Henk Stevens. Les Daniels (we telden zeven leden) specialiseerden zich in het brengen van songs van Tom Waits, bij voorkeur uit de latere, ruigere periode van de singer-songwriter uit Californië. De naam Les Daniels verwijst naar de zatte en grijpgrage nonkels die de familiefeesten komen opluisteren, of teisteren, zo je wil, iets wat goed aansloot bij dat repertoire. Iedereen heeft wel zo’n ‘zatte nonkel Daniël’ in de familie. Gedurende enkele tijd waren Les Daniels behoorlijk populair. Daar vind je talrijke clips van terug op YouTube, onder andere gefilmd op het Labadoux festival in Ingelmunster, op Melkrock en in de Patersdreef in Tielt. Merkwaardig was dat ook een zekere Nik Phelps deel uitmaakte van de groep. Deze saxofonist speelde een tijd bij en met Tom Waits: zo kan je Nik op baritonsax horen op diens legendarische ‘Mule Variations’ (1999)! Maar Les Daniels verdwenen ook weer geruisloos.

Henk Stevens is de jongste van tien, waardoor hij het gevoel had dat hij zich moest bewijzen. Dat kon in de muziek: thuis in zijn familie, via de muziekschool, via de fanfare Vermaak na Arbeid, en dan in de onvermijdelijke bands, vooral dan TVC15 (naar de gelijknamige song van David Bowie) Natuurlijk waren er de helden van het moment, van Lou Reed tot Iggy Pop. Dat mondde uit in Les Daniels. Henk werd zelfstandig schilder, want een mens moet toch leven, maar de muziek bleef een rol spelen in het leven van de eeuwige rebel. Nu is Henk daar terug van nooit weggeweest met het trio Nighthawks, dat je niet mag verwarren met de iconische blues en rootsrock band The Nighthawks, die in 1972-4 ontstond, een enorme reputatie opbouwde en grote invloed uitoefende op andere bands, en die tot op heden actief is met stichtend lid Mark Wenner (zang, harp) in de rangen (van de vele oud leden kent men hier vooral Jimmy Thackery)

‘Onze’ Nighthawks halen hun naam van ‘Nighthawks At The Diner’, het legendarische livealbum van Tom Waits, dat eigenlijk diens reputatie voorgoed vestigde, na ‘Closing Time’ en ‘The Heart Of Saturday Night’. Het zou haast 35 jaar duren vooraleer Tom opnieuw een live zou uitbrengen, want eigenlijk etaleert dit sublieme album, met zijn jazz- en nightclub atmosfeer, alle aspecten van de artiest Waits. Op zijn beurt was de titel van de plaat geïnspireerd door het beroemde schilderij van Edward Hopper, ‘Nighthawks’, dat een gelijkaardig laatavond karakter uitstraalt.

James Vervenne (piano), Alex Feys (bas) en Chris Dinneweth (sax) delen Henks liefde voor Waits en maken trots deel uit van Nighthawks. De songs die het kwartet zal brengen op 24 februari? Nighthawks hebben een dertigtal nummers in de vingers. Daar zitten klassiekers bij als ‘In The Neighborhood’, ‘Jersey Girl’, ‘Picture In A Frame’, Better Off Without A Wife’, ‘Ol’ 55’, ‘On The Nickel’, ‘Ruby’s Arms’, ‘A Sight For Sore Eyes’, ‘Tom Traubert’s Blues’, ‘Invitation To The Blues’, ‘Martha’, ‘Innocent When You Dream’, ‘The Piano Has Been Drinking’, maar ook vergeten en verborgen parels, die u de avond zelf zal ontdekken. We hoorden al een demoversie van ‘Invitation To The Blues’ en we waren zwaar onder de indruk van de stem van Henk Stevens en de klank van deze Nighthawks.

Antoine Légat.

Line-up: Henk Stevens (vox) – James Vervenne (piano) – Alex Feys (bas) – Christ Dinneweth (sax)

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s