TWEED featuring Gervis MYLES in BANANA PEEL BLUES CLUB te Ruiselede op maandag 23 september 2019

Tweed feat. Gervis Myles

Maandag 23 september 2019

 

Op 12 maart 2018 stond Tweed in Banana Peel, toen met de Smokey Holman Tribute. Zo graag hadden we toen Joseph ‘Smokey’ Holman zelf gehad om begeleid door Tweed de Banana Peel met zijn soulvolle stemgeluid in extase te brengen, en zo was dat ook gepland, maar het heeft niet mogen zijn: Smokey verloor zijn strijd tegen ‘de ziekte’ op 29 oktober 2017. De ziekte was vastgesteld in maart 2016, maar Smokey onderging een succesvolle celtransplantatie, zodat hij een aantal maanden later zo goed en zo kwaad als mogelijk zijn podiumactiviteiten hervatte. In die tussentijd had Tweed niet opgetreden, ervan overtuigd dat Smokey het zou halen. Tweed Funk heette de band sinds eind 2010. Maar hun geschiedenis begint véél vroeger. Ze maakten deel uit van wat je een soul revival kan noemen, in een dampende mix van Memphis soul, roots, R&B, funk en blues. De band, uit Milwaukee, Wisconsin, had meteen al als frontman Smokey Holmes. Legendarische soul- en funkartiest Curtis Mayfield zag hen optreden in Chicago en nam hen onder de arm. Ze heten vanaf dan Love’s Children. Mayfield schrijft een paar songs, zorgt voor een platendeal en in 1971 komen ‘Soul Is Love‘ en This Is The End’ uit. Smokey verlaat het jaar erop de band en stopt zelfs met muziek maken. Maar na een paar tussenstops vervoegt hij zoveel jaar zijn oude ploeg. Die valt vanaf 2012 meermaals in de prijzen valt in de eigen staat (vijf Wisconsin Area Music Industry (WAMI) awards), maar dat ook daarbuiten maakt Tweed Funk snel naam: ze spelen op de grote festivals, er komen optredens in Buddy Guy’s Legends en andere clubs, en ze openen voor grote namen als Shemekia Copeland en Buddy Guy. De twee eerste cd’s ‘Bringing It’ (2011) en ‘Love Is’ (2012) tonen het potentieel van deze stomende rootsy benadering van blues, soul en funk. Sindsdien zijn daar ‘First Name Lucky’ (2014) en ‘Come Together’ (2016) bijgekomen. Wat opvalt zijn de blazers die het R&B-karakter treffend onderstrepen (op die laatste zijn dat Andrew Spadafora op sax en Doug Wolverton op trompet) Het verdwijnen van Joseph ‘Smokey’ Holman dwingt de leden van Tweed Funk een keuze te maken. Ze nemen Gervis Myles onder de arm: in 2009 bracht Myles ‘Grace Gratitude Glory’ uit, een gospelplaat die laat horen dat hij uit het goede hout gesneden is. Ze besluiten onder de naam ‘Tweed featuring Gervis Myles’ de geplande tour af te werken als hommage aan de grote zanger, en zo is de cirkel rond.

 

Maar intussen gaat het leven verder en krijgen we het bezoek van Tweed feat. Gervis Myles, een volwaardige nieuwe start van een herboren formatie. Een viertal songs van Tweed feat. Gervis Myles kan men beluisteren op https://www.reverbnation.com/TweedfeaturingGervisMyles/songs . Op de site ( https://tweedmusic.wixsite.com/home ) vindt men onder meer een clip opgenomen tijdens het bekende Southern Bluesnight in Heerlen (NL), 17 maart 2018, dus rond de periode van hun vorige passage in Banana Peel: soepele, smeuïge funk waar Tweed het recept van heeft. We kijken reikhalzend uit naar deze spetterende seizoenopener.

 

Antoine Légat.

 

Tweed: Gervis Myles (lead zang) – Randy Komberec (gitaar en zang) – Andrew Spadafora (sax; keyboards) – Eric Madunic (bas en zang) – Dave Schoepke (drums en zang)

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s