Steve GUYGER in Banana Peel te Ruiselede op maandag 8 april 2019

Intrioductietekst voor Banana Peel Blues Club – Ruiselede

Steve Guyger & His European All Stars

Maandag 8 april 2019

 

De mondharmonica, de (blues)harp, maakte al behoorlijk vroeg deel uit van het weinige instrumentarium waarover de bluespioniers beschikten. Dat het een goedkoop instrument was, bovendien makkelijk om bij zich te hebben, zal wel een rol gespeeld hebben. Zoveel geluk was bij voorbeeld een kerkorgel nooit beschoren! Dat je een opvallende scala aan geluiden en ritmes kan produceren met het kleine ding is ook meegenomen. Het gevolg is dat er in de loop der jaren heel wat harpisten, als begeleider maar ook als de frontman (M/V), Banana Peel hebben aangedaan. In de recente geschiedenis gaf Banana Peel een forum aan een reeks harpisten die een ‘endorsement’ (ondersteuning) hebben bij Hohner, het welbekende mondharmonicamerk uit Trossingen, Duitsland. Dat was geen bewuste ‘politiek’ maar evenmin toeval. Carlos del Junco, R.J. Mischo en Joe Filisko zijn toppers, die op Europese trips vaak stoppen in Trossingen en er concerten en workshops geven: soort zoekt soort!

 

Steve Guyger is de volgende in de rij. Niet de eerste de beste: de man is een grote in de Chicago blues als harpist, zanger en songsmid en staat in de annalen geboekstaafd als begeleider van de grote Jimmy Rodgers, vijftien jaar lang, tot diens dood in 1997. Dat jaar kwam ook de eerste van vijf platen onder eigen naam uit, ‘Last Train To Dover’, gevolgd door ‘Live At Dinosaur’ (1998), ‘Past Life Blues’ (1999) en ‘Down Home Old School Country Blues’ (2006, samen met Richard Fay Farrell) ‘Radio Blues’ uit 2008 zijn meest recente.

 

Steve werd in 1952 geboren in Philadelphia. Hij studeerde gitaar tot zijn latere schoonzus hem een mondharmonica cadeau deed. Het onheil was geschied! Het zien van straffe bluesacts in New York en Chicago, waar hij zijn kennis van de bluesharp aanscherpte, deed hem aan het eind van de seventies een eigen band oprichten. Na de nodige personeelswisselingen groeiden daar 1980 de Excellos uit, die al snel een benijdenswaardige reputatie bijeen speelden in Philly en The Big Apple. Intussen was hij hevige fan geworden van blanke blues harpist Paul Butterfield uit Chicago, een sleutelfiguur die rock en blues nader bijeenbracht in tijden waar dat toch nog niet gemeengoed was.

 

Rond 1980 begon hij ook te spelen bij Jimmy Rodgers, al was dat niet de enige muzikant met wie hij samenwerkte. In 2009 verwierf Steve een nominatie voor een Blues Music Award. Maar veelzeggender is de lof van de collega’s. Eén der grootste bluesharpisten aller tijden, de veelzijdige William Clarke (1951-1996), noemde Guyger ‘the best harp player I’ve ever seen’. Mark Hummel, ook geen pannenkoek, noemde hem ‘a monster player’. Rick Estrin (van Little Charlie & The Nightcats) doopte hem ‘a true master of the blues harmonica’. Steve speelde met lieden als Carey Bell, Rod Piazza, Kim Wilson, Charlie Musselwhite, maar we besparen u een meer uitgebreide lijst. In 2010 bracht Steve ‘Blues Harmonica’ uit, een educatieve DVD met leerboek (Hal Leonard Corporation) Toch heeft de naam Steve Guyger niet de weerklank van veel van zijn gelijken in blueskringen. Blijkbaar heeft hij nooit veel aandacht gezocht. Hij woont nog steeds in Philly, speelt er in clubs en toert van tijd tot tijd met de New Legends Of The Blues All-Stars.

 

Antoine Légat.

 

Volgende muzikanten maken deel uit van Steve Guyger & His European All Star: Kai Strauss (zang/gitaar) – Victor Puertas (zang/keyboards) – Philippe Scemama (bas) – Pascal Delmas (drums)

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s