John Snauwaert & SaxConnection in Banana Peel Ruiselede op maandag 25 maart 2019: voorbeschouwing

John Snauwaert & SaxConnection

Maandag 25 maart

 

‘Straight jazz’, pure, onversneden jazz, dat mag je verwachten van blazerstrio met ritmesectie SaxConnection. Dat bestaat uit New Yorkers Frank Basile (baritonsax) en Sam Dillon (tenorsax), samen met ‘onze’ John Snauwaert (tenor en sopraansax), plus contrabassist Bart De Nolf en drummer Bruno Castellucci. John Snauwaert is een hoeksteen van de Belgische jazz en staat ervoor bekend om internationaal samengestelde combo’s op tournee te zetten in ons land. Niet zelden ligt hij zelf aan de wieg van die gezelschappen. We denken aan de projecten met de sublieme Bob Mover uit Boston (alto, tenor en sopraansax), maar ook aan ontmoetingen met musici uit alle windrichtingen, Bulgarije, Cuba, India, heel vaak de States.

 

John aarzelde trouwens niet om buiten zijn comfort zone te gaan en de confrontatie aan te gaan met muzikanten van ver buiten de jazz. Als componist en uitvoerder werkte hij voor de KVS, het Muziek LOD, De Werf, Victoria, Circus Picolini. Hij maakte ook soundtracks voor animatiefilms. We zagen hem zelfs ooit live in een impromptu ‘Frans’ trio spelen, terwijl op een groot scherm… wielerklassieker Parijs-Roubaix plaatsgreep (Cancellara won)! Snauwaert is dus echt van alle markten thuis. Ook Banana Peel is hem niet onbekend: hij stond hier als jong ventje een eerste keer op het podium eind jaren tachtig samen met niemand minder dan Lowell Fulson. Dat moet 10 september 1989 geweest zijn. Daarna begeleidde hij ook Derek en Nilson Matta in BP.

 

SaxConnection ging eigenlijk uit van een andere musicus, baritonsaxofonist Gary Smulyan, eveneens uit New York (geboren in Illinois, grootgebracht in Nebraska, muziekstudies in Texas, sinds 2001 in The Big Apple omwille van een opdracht aan de gereputeerde Juilliard School). Tijdens een tournee met drie saxofonisten en een ritmesectie door ons land kwam hij op dit idee. Dit mondde uit in de postbop van The Sax Connection, nu dus SaxConnection, waarvoor Smulyan zijn maat van bij het prestigieuze New Yorkse The Vanguard Jazz Orchestra aantrok, Ralph Lalama… en ook John Snauwaert. Want Smulyan heeft veel lof over voor John: ‘John is a joy to play with, as his creativity and ability to communicate through his instruments is mature and deeply rooted in the jazz tradition. He is comfortable in all styles…’ Thuis in alle stijlen, we hadden dat al bewezen.

 

Nu gaat John verder met dit project en de saxofonisten die hij hiervoor aantrok zijn niet van de minsten. Frank Basile heeft een indrukwekkende staat van dienst als ‘sideman’ bij topgezelschappen en dito musici. We vermelden hier enkel het Count Basie Orchestra, de Dizzy Gillespie All-Star Big Band, de Bob Mintzer Big Band, het Joe Lovano Nonet, de Dave Holland Big Band, de Jimmy Heath Big Band… Een liefhebber gaat ervan duizelen! Basile is ook lesgever en heeft daar zijn eigen studio voor. Hij geeft occasioneel lessen en masterclasses in de beste universiteiten, academies en orkesten doorheen de US. Naast zijn functies als begeleider, heeft hij ook zijn eigen kwartet, kwintet en sextet, die geregeld spelen in de belangrijkste New Yorkse clubs. Hij bracht tot hiertoe drie platen uit.

 

Ook de iets jongere Sam Dillon geeft les aan de Juilliard School, maar dat doet in nog een hele waaier aan instituten, sinds bijna tien jaar. Behalve saxen bespeelt hij houtblazers en hij componeert tevens. Ook zijn portfolio leest als een compendium van de hedendaagse New Yorkse jazz scene. Hij speelde samen of nam op met lieden als Randy Brecker, Bob Mintzer, Ralph Lalama, Hij leidt bovendien diverse gezelschappen. Die lawine aan verdiensten en initiatieven van beide saxofonisten kunnen we hier enkel hinten, maar het is de moeite deze uit te pluizen om een indruk te krijgen van het onvoorstelbare niveau van bezige bijen Basile en Dillon.

 

Eenzelfde hoog peil kunnen we ook de ritmesectie toedichten. Niet alleen in jazzkringen zijn Bart De Nolf en Bruno Castellucci erkende monumenten, maar hun uitstappen in pop en rock zijn bekend. Zo mag je Bruggeling De Nolf verbinden met (we zijn zeer selectief!), Adamo (al vijftien jaar!), Vaya Con Dios, Roland, Max Waldron, Toots Thielemans, Jacques Pelzer, Philip Catherine, Ivan Lins, Sadi, Kenny Werner, Eric Neels, het Bart Defoort Quartet, De Nieuwe Snaar. Castellucci uit Châtelet werkte in de sixties nog met legendes als René Thomas en Jacques Pelzer. Je kon hem in de loop der jaren vinden bij Toots en Catherine, Joe Zawinul (Weather Report), Bob Mintzer, het Count Basie Orchestra, Michel Herr, Michel Hatzigeorgiou (AKA Moon), Chet Baker, Quincy Jones, en zo kunnen we nog lang verdergaan. Bruno is zoals alle leden van SaxConnection lesgever, maar hij staat ook bekend voor zijn workshops en clinics in zowat alle continenten.

 

Hoeft het nog onderstreept dat John Snauwaert en SaxConnection borg staan voor een uiterst hoogstaande muziekavond?

 

Antoine Légat.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s