Hadley McCall THACKSTON, Hadley McCall Thackston.

Zie ook http://www.rootstime.be

 

Hadley McCall Thackston werd geboren in North Agusta, stadje in South Carolina, maar groeide op in Atlanta. Ze woont nog steeds in Decatur, Georgia. Dat is van belang want de muziek van de vijfentwintigjarige ademt het zuiden van de States. Ze werd via haar kunstzinnige ouders van kindsbeen af in muziek ondergedompeld. Ze speelde al snel gitaar en contrabas, en zong tegen de sterren op. De puberteit met zijn depressieve toestanden stompte dat zingen dan wel af, maar het navelstaren op de front porch stond een opborrelende creativiteit niet in de weg.

Niet dat ze geen ambitie had: in 2011, dus zo’n prille 18 jaar oud, brak ze uit en trok ze, gefascineerd door Ierland, haar stoute schoenen aan om in Cork theaterstudies te doen. Dat werd niks: er zat muziek in haar hoofd. De liedjes die de loner schreef zouden wellicht voor eeuwig op die veranda blijven, en dat zou spijtig zijn, want ze verhalen op persoonlijke wijze, fijntjes verwoord over de zoektocht naar spiritualiteit, liefde en geborgenheid, maar snijden ook sociale thema’s aan. Het toeval (?) kwam ter hulp, in de vorm van een vriendin die door had dat Hadley begiftigd was met een ongewoon talent. Die vriendin, Wyeth Wood, zelf kunstenares (zie Facebook), introduceerde Hadley bij singer-songwriter David Corley, de man die in 2015, 54 jaar jong, debuteerde met ‘Available Light’, bekend om zijn diepe stem à la Tony Joe White.

Corley was zo wild van wat hij hoorde dat hij zijn producer Hugh Christopher Brown inschakelde. Die troonde Hadley mee naar The Post Office, zijn studio op Wolfe Island, Ontario, om meteen een plaat op te nemen. Stephen Stanley, singer-songwriter uit Toronto, hoorde haar en nam stante pede een duet op, ‘Next To Me’, dat verscheen op zijn ‘Jimmy & The Moon’ plaat. Met dit nummer begon ook de buzz rond Thackston en haar bijzondere, voor southern folk en alt.country geknipte stem. Er kwamen nog aanvullende opnames in Brooklyn, NY. Een uitgebreid team muzikanten (o.a. celliste Jane Scarpantoni; verder John & James Abrams, resp. gitarist en violist, alias The Abrams) staat in voor een verzorgde invulling en sound.  Hadley was klaar voor de wereld en die moet daar allerminst rouwig om zijn.

Hadley McCall Thackston’ bevat tien liedjes in vrij diverse stijlen. Hadley voert je, vanaf die vertederende opener ‘Butterfly’,  onweerstaanbaar mee in haar caleidoscopische universum met een stem die aansluit bij de premier league van de (soms urban) roots zangeressen uit de States en, opvallend veel, uit Canada: Alela Diane, Gillian Welch, Allison Russell (Po’Girl, Birds Of Chicago), Cara Luft, Brandy Zdan, Jolie Holland, Frazey Ford & Trish Klein (The Be Good Tanyas, die laatste ook Po’Girl) Die namen ten spijt, of net gelukkig zo, vormt Thackston een categorie op zich. ‘Ellipsis’ is haast countrypop, met toefjes Motown bevrucht, ‘Redbird’ slaat dan weer een ernstiger toon aan en werpt zich op als een hoogtepunt van de plaat. Waarna ‘Somehow’ naar de country huppelt met een gipsy fiddle en ultrakorte, maar snedige vocal harmonies.

Intussen valt er instrumentaal veel te genieten. ‘Change’ drijft op de mandoline en de steel guitar, een nieuwe hoogvlieger. Het viel te verwachten dat ‘Wallace’s Song’ weer wat lichter zou uitvallen in deze aangehouden afwisseling rap-traag. De backings zijn, zoals bij ‘Change’ van Sarah McDermott. In het zowaar enigszins experimentele ‘No’ gaat Hadley vocaal in de clinch met zichzelf terwijl Teilhard Frost de saxen diep laat klinken. Na het lichtvoetiger ‘Ghost’ sluit ‘Last Mountain Waltz’ magistraal af. Hadley McCall Thackston had het geluk om mensen tegen het lijf te lopen die doorhadden over welk talent ze beschikt. Er zijn veel minder geslaagde debuten van singer-songwriters die later zouden doorbreken… We willen u waarschuwen: Hadley’s zoetgevooisde stem heeft het effect van de Lorelei en de sirenen, en werkt bijgevolg verslavend.

 

Antoine Légat.

https://wolfeislandrecords.com/hadleymccallthackston/https://continentalrecordservices.bandcamp.com/album/hadley-mccall-thackston

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s