Commentaren bij ‘LOOKING BACK XVI (‘Voices For Dreamers’)’

LOOKING BACK XVI (‘Voices For Dreamers’). 1/ Strangers Now (THE SLOW SHOW, cd Dream Darling) 2/ The Island (Paul BRADY, cd Back To The Centre) 3/ Charlie Darwin (Tom JONES, cd Spirit In The Room; comp. THE LOW ANTHEM) 4/ Time Dreams (Feat. John TRUDELL and QUILTMAN) (THE PINES, cd Above The Prairie) 5/ Birmingham Sunday (Rhiannon GIDDENS, cd Freedom Highway) 6/ Hier In Borgerhout (Pieter EMBRECHTS, cd Onderwoud, Disc 2; music Tom WAITS) 7/ India (Pete MORTON, cd Economy) 8/ Just Dropped In (To See What Condition My Condition Was In) (Tom JONES, comp. Mickey NEWBURY) 9/ Stealing Electricity (Tom RUSSELL & THE NORWEGIAN WIND ENSEMBLE, cd Aztec Jazz) 10/ Not Dark Yet (Steve PHILLIPS & THE ROUGH DIAMONDS, cd Younger Than That Now, Disc 2; comp. Bob DYLAN) 11/ All I’ve Ever Known (BAHAMAS, cd Bahamas is Afie) 12/ Hard Times (Spencer BOHREN, cd Tempered Steel) 13/ Not Alone (LUCY AND THE BIRDS, cd Stories In Between) 14/ Dansen In Het Donker (Pieter EMBRECHTS, cd Onderwoud, Disc 1; music Bruce SPRINGSTEEN) 15/ Heart Like A Wheel (Emmylou HARRIS, Anna McGARRIGLE, Krystle WARREN, Martha WAINWRIGHT, Lily LANKEN, cd Sing Me The Songs: Celebrating The Works Of Kate McGARRIGLE, Disc One; comp. Anna McGARRIGLE) 16/ Brick (THE SLOW SHOW) (compiled 04 07 18)

 

De ‘LOOKING BACK’ serie duikt in ons persoonlijk muzikaal verleden en brengt liedjes samen die een grote indruk op ons nalieten in een ver of nabij(er) verleden. Soms gaat het om songs die we vergeten waren en ons plots weer voor de geest sprongen (dan was er vaak een externe aanleiding) Heel soms gaat het om songs die we niet kenden toen ze uitkwamen (ja, ze bestaan!) maar meestal hangt er een herinnering vast aan de song. Om de zoveel tijd kunnen we daar een steekhoudende collectie van trachten te maken, meestal met weglating van wat, althans op die ‘LB’, niet past. Die komen dan later nog wel aan bod, en in de ‘juiste’ context.

Voorganger ‘LOOKING BACK XV’ draaide rond Chuck Prophet (& Mission Express), wat een bewuste keuze was: de man kwam immers na zeven jaar nog eens langs (N9 – Eeklo; 3 november 2017) en dat was voor ons aanleiding genoeg. Ook Tom Petty kwam aan bod, maar dat was qua timing puur toeval, want ‘LB XV’ was samengesteld vóór diens onverwachte en ook muzikaal zeer betreurenswaardige dood. Maar deze ‘LOOKING BACK XVI’ komt uit de lucht gevallen, ook voor ons. We stonden erbij en keken ernaar, hopeloos in snelheid gepakt… ‘LB XVI’ stelde doodgemoedereerd zichzelf samen, pour ainsi dire. De songs die op een bepaalde manier bij elkaar hoorden, kwamen als vanzelf bij mekaar, met elegante eliminatie van wat daar niet aan voldeed.

Stemmenwerk regeert ‘LB XVI’. Er zijn songs waar een koor of close harmony zang de klanken kleuren. Daar staan de geselecteerde songs van The Slow Show en Tom Jones model voor. Als Japanse duizendknoop palmen ze de muziek in, vooral dus in # 1, 3 en 16. Ook als het niet zo’n vaart loopt, zijn de stemmen medebepalend voor de rijkdom en de schoonheid van de song: denk aan Rhiannon Giddens, Lucy And The Birds, (we hadden graag die akoestische close harmony versie gezet van Elke ‘Lucy’ Bruyneel met Esther Lybeert en Maarten Flamand van The Antler King, maar bij ons weten is er enkel een clip van op YouTube… https://www.youtube.com/watch?v=2GdjLdkocmE), Pieter Embrechts (met fijne hertalingen van ‘In The Neighborhood’ van Tom Waits en ‘Dancing In The Dark’ van Bruce Springsteen) en waarom niet, ook smachtende Afie Jurvanen van Bahamas, en het langoureuze gitaarspel, aan het eind zelfs unisono (met opzet geplaatst voor de lap steel van ‘Hard Times’!)

In zo’n geval is het de stem van de zanger die de song karakter geeft. Dat geldt ook voor Tom Jones met ‘Just Dropped In (To See What Condition My Condition Was In)’ van de grote country singer-songwriter Mickey Newbury. Wij herinneren ons levendig de hitversie, eind jaren zestig van (Kenny Rogers &) The First Edition, single die we grijsgedraaid hebben. Maar waar Jones zijn tanden in zet, ontstaat er iets nieuws. Nog zo’n opvallend vocaal pareltje is ‘India’ van Pete Morton, dat we ook nog om een andere reden hier bij konden plaatsen: ‘India’ gaat over een …heerlijke stem aan de andere kant van de call center lijn! Spencer Bohren past eveneens in dit rijtje, dank zij de ‘vocalen’ van de lap steel.

Een bijzonder stemgebruik vinden we in ‘Time Dreams’ van The Pines, een wat ons betreft onderschat gezelschap (ze kregen ook op ‘LB XV’ en eerdere collecties een plek): er is het parlando van Native American John Trudell, man die we ooit nog informeel te spreken kregen in het Brusselse Luna theater (1994 of 1995) Trudell (°1946) was politiek activist betrokken bij het American Indian Movement. In 1979 kwamen zijn zwangere vrouw en drie kinderen om bij zijn schoonouders in een verdachte woningbrand in Nevada. De activist werd schrijver, muzikant, filmmaker en acteur… en bereikte precies door het onrecht nog veel méér mensen dan tevoren. Van zijn platen vonden we ‘AKA Graffiti Man’ (naar een eerdere versie met gitarist Jesse Ed Davis), het bekende‘Johnny Damas And Me’ en ‘Bone Days’ (productie Angelina Jolie! Trudell had een relatie met haar moeder…) bepaald indrukwekkende getuigenissen. Trudell overleed eind 2015. Zijn laatste woorden waren: ‘My ride’s here. Celebrate Love. Celebrate Life.’ Gelukkig heeft John de huidige gebeurtenissen in zijn land niet hoeven mee te maken. Op de achtergrond hoor je de shaman zang van Trudells vriend en wapenbroeder bij de AIM, zanger-drummer Quiltman (Milton Sahme)

Ook Tom Russell en zijn Noorse vrienden van het Norwegian Wind Ensemble springen uit de band, al was het maar omdat het publiek meezingt: wat een atmosfeer! Het onderwerp is actueler dan ooit! En dan is er nog die goeie ouwe Steve Phillips, met wie we zo’n toffe ontmoeting (interview + blablabla) hadden op het onvergetelijke BRBF Peer van 1991. Steve was lid van de Notting Hillbillies, met Mark Knopfler, Brendan Croker en Guy Fletcher (plus enkele wisselende aanhangsels) beroemd voor die éne schitterende ‘Missing… Presumed Having A Good Time’ uit 1990. De groep heeft nog heel lang bestaan, al waren er ternauwernood optredens, en ook geen plaatwerk meer. Lange tijd traden ze één keer per jaar op vóór een club van steenrijken en dat uitsluitend voor het goede doel, dat weten we. We weten ook dat Steve toen hondsfier was dat hij met Mark en Brendan in een zelfde band zat! De cover van ‘Not Dark Yet’ (uit ‘Time Out Of Mind’ van Bob Dylan – meestal kiest men ‘Make You Feel My Love’ als cover…) toont aan waarom Phillips niet misstond in de NH!

En dan is er nog de hommage aan Kate McGarrigle door iedereen van de aanverwanten en (ex-)aangetrouwde van de veel te jonggestorven zus van Anna McGarrigle, op initiatief van haar kinderen Rufus Wainwright en Martha Wainwright, en Anna, met heel veel hoge gasten-met-briljante stemmen op de vier concerten (als Emmylou Harris, Antony, Norah Jones, Richard Thompson, Linda Thompson en Teddy Thompson) maar zonder ex-echtgenoot Loudon Wainwright III. Geen song van Kate, wel een diamant van Anna, song die na ruim veertig jaar nog altijd staat als een hart… heu, huis. Ook die dubbele cd (voor het goed doel) lieten we (in 2013) aan bod komen.

O, we hadden ‘LB XVI’ nog veel ‘erger’ kunnen maken… Van The Slow Show had het geweldige ‘Dresden’ (uit hun knappe ‘White Water’) hier excellent gepast. En wat te denken van ‘Hallelujah’ in de acrobatische en toch ontroerende versie van Pentatonix? Of ‘Soul Of A Man’ van Blind Willie Johnson, eens te meer vertolkt door één van de meest onderschatte stemmen uit de populaire muziek, Tom Jones… Maar dan zou de cd bepaald top heavy geworden zijn. Een volume 17 misschien?

 

(17 07 18)

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s