Chief Bairaktàris en de Olympische Spelen in Athene in 1896

Op Facebook gezet op 23 augustus 2016…

De Olympische Spelen zijn net achter de rug. Onze atleten en sportlui brachten niet minder dan zes medailles mee naar huis, volgens Belgische normen niet slecht, zo goed als Atlanta 1996, en één minder dan Londen 1948 (het jaar van Gaston Reiff die de grote Emile Zatopek klopte, van Hollandse Fanny Blankers-Koen en van het drama in de marathon: Etienne Gailly die op kop lopend, in het stadion volledig instortte en met moeite het brons haalde…)

Maar we moesten terugdenken aan een anekdote, verbonden aan de eerste moderne Olympische Spelen die Pierre De Coubertin kon laten doorgaan in Athene, in 1896. Nee, niet het verhaal van waterdrager (dat was zijn beroep!) Spyridon Louis die op de laatste dag, sindsdien traditioneel de marathondag, eindelijk goud haalde voor Griekenland en zo een nationale held werd. Dat kent men. Veel minder bekend is het verhaal van de gevreesde politiechef Bairaktaris, die een waar schrikbewind voerde, niet enkel tegen de criminaliteit maar ook tegen de undergroundcultuur, waaruit zoals men weet, de Griekse rebètika (povertjes vertaald als ‘Griekse stadsblues’) ontstond. De man stond bekend voor de razzia’s waarop het bon ton was voor de politie om de bouzouki’s kapot te slaan. Die werden geassocieerd met de rebètes. Tot daar de boeman Bairaktaris!

Maar de sjampetter met de grote baard kreeg een lumineus idee. Met de spelen op komst was de vrees zeer groot dat er pickpockets en andere criminelen van ter plekke maar ook van ver daarbuiten de spelen onveilig zouden maken. Daarom sloot hij een godsvrede met het schorremorrie: hij overtuigde hen ervan dat de spelen iets bijzonders waren en dat de reputatie van Hellas van het goede verloop afhing. Precies déze man slaagde erin om zijn gezworen vijanden ervan te overtuigen van als een soort geheime politie op te treden vanuit de idee dat de beste boswachters voormalige stropers zijn. Dat heeft naar verluidt uitstekend gewerkt. Gedurende de spelen was er omzeggens geen criminaliteit in Athene. Na de spelen…

Het verhaal is nog niet gans afgerond. Ergens in de jaren negentig (1996?) vroegen de mensen die ik, zoals wel vaker, op sleeptouw nam door Griekenland me een typische plek om te gaan eten in de Atheense Plaka. Ik wist een goeie zaak op Monastiràki tegenover het metrostation. Ik kende de naam niet, maar wist dat ze daar goed eten serveerden. Uren zijn we daar gebleven, temeer daar het ene na het andere muziekgroepje er binnen kwam spelen, enkele nummers in ruil voor eten en een fooi van de zaak. Er trad zelfs een trio op dat nog de oude Atheense stijl beoefende van rond de eeuwwisseling (erg beïnvloed voor de zwierige salonfähige muziek van Parijs en Wenen, en met de elders in Hellas niet gehoorde vocale harmonieën… Hemels trio!) De avond liep op zijn einde toen ik op weg naar het toilet het bekende portret tot mijn grote ontsteltenis ontwaarde van… Bairaktaris!

Ik vroeg de baas waarom het daar hing, in een café dat net het omgekeerde deed van wat de brave man allemaal bekokstoofde, honderd jaar tevoren. Zijn antwoord had ik nooit kunnen raden: ‘Dit is restaurant Bairaktaris! De politiechef was mijn overgrootvader. Door de muzikanten speelruimte te geven, maak ik iets goed van zijn toenmalige optreden.’ Van boetedoening gesproken! Restaurant Bairaktaris is er nog altijd, op de Platia Monastirakiou, op nummer twee, en te lezen aan de beoordelingen komen de toeristen er nog altijd graag. Ik beloof mezelf er af te stappen, als ik ooit nog eens in Athene geraak… Bucketlist!

Antoine Légat.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s