SILKE & BAND in Banana Peel Ruiselede op maandag 12 juni 2017

De introductie vindt u in de ‘gele blaadjes’ en de mailings van Banana Peel Blues Club (Ruiselede) van juni 2017, alsook op de site

 

Silke & Band + Special Guests

Maandag 12 juni 2017

Voor één keer moeten we de lijst van voorbije concerten in Banana Peel niet raadplegen om te zien of de ster van deze avond hier al eerder optrad, want Silke Catteeuw-De Smul is er in april een prille achttien geworden. Na al die rijpere musici en oude knarren (respect!) op het podium van onze club, is het tijd om de micro te geven aan de jeugd. Verleden jaar bracht Silke, met de steun van haar muzikale omgeving, een cd uit, ‘Strange’, die in die mate ‘vreemd’ is dat ze de muziek koppelt aan een boek met de geïllustreerde teksten. Dat boek ontwierp ze helemaal zelf en komt voort uit een schoolproject. Maar ook een beetje ‘strange’ is dat Silke geen hedendaagse genres achternaholt zoals haar trendbewuste leeftijdsgenoten dat zouden doen. Nee, Silke profileert zich als een heuse singer-songwriter en laat zich daarbij inspireren door blues en roots. De teksten reflecteren haar leefwereld, de verlangens en bezorgdheden eigen aan de leeftijd, maar laten doorschemeren dat Silke een uitgesproken persoonlijkheid bezit en de gave der taal bezit.

We lezen hier toevallig dat toeval niet bestaat, en inderdaad, Silke is van goeden huize: ze is de dochter van Oswin Catteeuw, vaste accordeonist bij Gentse volkszanger nummer één Walter De Buck. Na de dood van haar vader huwde Eddy De Smul haar moeder en die adopteerde Silke. En Ed, die kennen de trouwe bezoekers van Banana Peel goed, natuurlijk! Hij is de zanger-harpist van Ed And The Gators. (cd ‘Rock With Ed And The Gators’) Die kwamen die cd presenteren in BP op 15 februari 2016. Maar Ed is ook lid van James Hinkle & The Transtlantics, Amerikaans-Belgische blues- en rootsband nu eens aan deze, dan weer aan gene zijde van de grote plas. De bassist van vanavond, Stefan Boret, maakt daar ook deel van uit. Maar de kans dat je Ed in andere bluescombinaties zag (ook nog in BP), is groot, waar men maar zijn stem of harp van doen heeft. En om de cirkel rond te maken: Ed treedt vaak in duo op met zijn dochter.

Thuis werd kleine Silke gestimuleerd om zich aan allerlei vormen van expressie te wagen. Muziek leek daar maar zijdelings bij te horen. Klarinet en slagwerk interesseerden haar slechts korte tijd. Al speelde pa gitaar, hij kon er haar lange tijd niet toe bewegen hem hierin te volgen. De tekenacademie opende de weg voor studies beeldende architecturale kunsten vanaf het derde middelbaar. En die gitaar kwam er via een omweg toch, dankzij een tante. Wat snel bleek, was dat Silke een bijzondere stem rijk is, helder, flexibel, toonvast en met een behoorlijk groot bereik, een stem waar ze echt nog alle kanten mee uit kan. Ze hecht groot belang aan de eerlijkheid: de expressie moet kloppen met de emotie die ze wil vertolken. Zoals al aangestipt ontstonden cd en boek in het kader van een eindwerk voor het zesde jaar van de kunstacademie van Brugge. Elke song illustreerde ze met een linosnede en bundelde in een boek op groot formaat. Allemaal eigen werk… op de crowdfunding na! Cd en boek biedt ze nu beide te koop aan. We mochten de officiële presentatie meemaken in STAT68 in Aalter (30.09.16), een heuglijke, feestelijke avond vol ambiance, want het was ‘alsof ze een heel leven niets anders gedaan heeft’. Dat kan nog kloppen ook!

Silke & Ed komen niet zomaar: behalve Stefan Boret is er ook nog Johan Guidée, een drummer die al decennia vergroeid is met Hideaway, Ed & The Gators en eigenlijk ook met Banana Peel, o.a. via Dana Gillespie. Maar er zijn ook special guests, en niet de minsten: er is een oude bekende, Gerald Thomas ‘G.T.’ Moore (uit Reading, UK) Die kent men hier ten lande van het destijds populaire G.T. Moore & The Reggae Guitars, maar de man werkte met heel wat groten als Jimmy CliffLee ‘Scratch’ PerryJoan BaezThin LizzyJohnny Nash. GT zal zoals op de cd tinwhistle (Engelse blikken fluit) en allicht percussie spelen. De tweede gast is Gunter Callewaert (piano en hammond), voorheen lid van Janez Detd. en van The 4Band (van Gunther Neefs) Professional speelt hij tegenwoordig bij diverse bands: Waar is Ken?, Cajun Moon en Abba4U.

Strange’ vormt het kloppende hart van het concert, maar het spreekt vanzelf dat Silke en gezelschap een bluesy accent zullen leggen bij hun optreden in wat Ed onze ‘bluestempel’ noemt!

 

Antoine Légat (18 05 17)

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s