RJ Mischo in Banana Peel Blues & Jazz op maandag 13 februari 2017

Deze tekst verscheen als introductietekst in de ‘gele blaadjes’ van Banana Peel en in alle media waarin zij de mensen informeren over de komende optredens.

%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%

RJ Mischo

Maandag 13 februari 2017

Robert Joseph ‘RJ’ Mischo werd in 1960 geboren in Chilton, Wisconsin, maar woont en werkt sinds 1996 in sunny California. Hij is de jongste van vier broers die allemaal een instrument machtig zijn. Op zijn negende begon hij met de mondharmonica en tien jaar later vinden we hem terug als pro in en rond de Twin Cities van Minneapolis en St. Paul, Indiana. Een optreden van Muddy Waters doet hem voor de blues kiezen… Waar hebben we dat nog gehoord? Hij treedt op met lokale grootheden als Percy Strother, Sonny Rogers, Milwaukee Slim en Lazy Bill Lucas. Hij raakt bevriend met de betreurde harpist en fluitspeler Lynwood Slim (+2014), die zowat zijn mentor werd, en George ‘Mojo’ Buford, een vriendschap voor het leven. Voor de ouderen onder ons: een aantal van deze namen klinken als een klok. Strother, Buford en RJ Mischo zijn door de jaren heen in diverse samenstellingen vaak te gast geweest in Banana Peel. Op gevaar af niet volledig te zijn: RJ trad op in BP op 7 juni 1995, dus net voor zijn verhuis naar Californië, en vrij recent nog op 2 juni 2014. Maar hij gaf tussendoor ook present met de Red Hot Blues Band (die voortkwam uit zijn samenwerking met de Teddy ‘Kid’ Morgan en diens bluesband) op 26 mei 1997 en 2 maart 1998. Met Billy Bacon was hij in Ruiselede op 4 september 2001. Dan kan je al van een traditie spreken natuurlijk.

RJ wordt big time in de nineties. In 1992 brengt hij met Kid Morgan en als guest Percy Strother ‘Ready To Go’ uit, het eerste van intussen twaalf albums op diverse labels in de States en Duitsland (er zijn ook een vijfentwintigtal compilaties of platen waar hij gastmuzikant is) Dat eerste album is intussen naar verluidt een collector’s item geworden, maar geen nood, het werd opnieuw uitgebracht. Mischo toont zich niet alleen een meesterlijk harpist, maar ook een uitstekend zanger en een gedegen songschrijver. Je mag je bij optredens altijd verwachten aan songs als ‘Two Hours From Tulsa’ (opener van ‘Knowledge You Can’t Get In College’ uit 2010) of ‘King Of A Mighty Good Time’ (titelnummer uit het album van 2008) RJ is van vele markten thuis. RJ had diverse eigen bands zoals Blues Deluxe en de al vernoemde Red Hot Blues Band. Zoals velen heeft hij ook muziek gemaakt voor films, TV-commercials en documentaires voor Discovery Channel. Ook geen verrassing is dat hij als meester-harmonicaspeler betrokken is bij alles wat met de smoelschuif te maken heeft: instructieboeken, masterclasses, lesgever op de ‘harmonica jam camps’ van John Gindick in blues bakermat Clarksdale, Mississippi, endorsement (ondersteuning) van Hohner mondharmonica’s, enzoverder) Eigen bands of bands waar hij lid van was, dat zeker, maar even vaak maakte hij voor zijn platen gebruik van sessiemuzikanten en voor het toeren in Europa zette hij dikwijls zogenaamde ‘pick-up bands’ in, lokale bands, bemand met prima muzikanten, die de hele concertreeks de begeleiding verzorgen. Zo heeft hij zijn recentste ‘Everything I Need’ (2014) ingeblikt met andere mensen (onder wie pianist Bruce McCabe) dan wie we op 13 februari mogen verwelkomen. Parijse gitarist Nico Duportal, die met His Rhythm Dudes grote indruk maakte in BP op 14 september 2015, zorgt voor de toerband.

RJ Mischo, dat is meer dan drie decennia greasy bluesharp van de bovenste plank. Of zoals collega Charlie Musselwhite verklaarde bij een optreden: ‘RJ is een pittig solist. Ik genoot van elke noot die ik hoorde’.

Samenstelling van de RJ Mischo Band: Nico Duportal (gitaar), Abdell Bouyousfi (contrabas) en Pascal Mucci (drums; lid van His Rhythm Dudes)

Antoine Légat.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s