Quinn Bashand’s Brishen in de serie ‘Djangofolllies, the Spirit of Django Reinhardt’ in Banana Peel Ruiselede op maandag 16 januari 2017.

Nog voor de ‘gele blaadjes’ en de site van Banana Peel gepend…

Nog een traditie om zorgzaam in ere te houden: sinds jaar en dag serveert Banana Peel een concert in de reeks van ‘Djangofolllies, the Spirit of Django Reinhardt’, festival dat op intussen talrijke locaties in het hele land gitarist Django Reinhardt in het licht stelt. Django is de vader van de gypsy swing/jazz (er zijn ook andere namen in omloop zoals manouche of zigeunerjazz) Reinhardt is ontegenzeggelijk Europa’s grootste jazzmuzikant van de 20e eeuw. Djangofolllies gaat telkens door in januari. Django werd immers geboren op 23 januari 1910 in het Waalse Liberchies. Het is al de 23e keer dat dit ‘verjaardagsfeest’ voor de koning van de zigeunerjazz doorgaat, dankzij de vzw ‘De Vrienden van Brosella’. Die naam verwijst naar Brosella Folk. De stad Brussel richtte dat culturele initiatief op in 1977. Enkele jaren later werd dat Brosella Folk en Jazz, met als jaarlijks hoogtepunt (sinds 1982) het gratis zomerfestival, één dag folk, één dag jazz, in het Groentheater (aan het Atomium) De onvermoeibare animator van Brosella van in het prille begin, general manager Henri ‘Rie’ Vandenberge, ging trouwens officieel met pensioen in 2016. Het ga je goed, Rie!

Met Brishen trekken Djangofolllies en Banana Peel resoluut de kaart van de jeugd. Quinn Bachand uit Victoria, British Columbia, Canada, is amper twintig jaar maar nu al een naam in eigen land, en zowaar in meerdere muziekgenres. Al heel vroeg loopt hij in de kijker als aankomend virtuoos op de akoestische gitaar, terwijl hij ook al fiddle/viool studeert. In de volgende jaren zou hij zich overigens bekwamen in het bespelen van de banjo in diverse stijlen, elektrische gitaar, Ierse bouzouki, bodhrán (Iers slagwerk) De jongen wordt een onvervalste multi-instrumentalist. In datzelfde 2007 vormt hij team met zus, violiste Qristina, en vrij snel krijgt het duo Qristina & Quinn Bashand, zang, gitaar, viool, internationale naam en faam in kringen van Keltische (Ierse) muziek, met intussen drie succesvolle cd’s op het palmares, een berg prijzen en concertenreeksen over de hele wereld. Voor Quinn is dat echter niet genoeg: in 2013 vormt hij Brishen (=Roma voor ‘Stormbrenger’) waarin hij zijn liefde voor de manouche (gypsy jazz/swing) kan botvieren.

De cd die hij dan uitbrengt, ook al ‘Brishen’ genaamd, blijft niet onopgemerkt maar rijft naar uitstekende familietraditie de awards en nominaties binnen. Kan ook niet anders, want de jonge virtuoos is intussen uitgegroeid tot een gitarist van wereldklasse. Ook niet te versmaden is dit aspect van zijn kunst: Bashand toont zich een regelrechte vernieuwer. Hij heeft onmiskenbaar een diep respect voor de pioniers, maar zoals zoveel generatiegenoten wil hij geen doorslagje van het verleden produceren. Hij streeft ernaar de zigeunerjazz de 21ste eeuw binnen te voeren door de grenzen van het genre af te tasten. Omdat hij zowel de gitaar als de viool beheerst (en hoe!), kan hij daarbij even goed de rol van Django als van diens gezel bij de Hot Club de France, violist Stéphane Grappelli, waarnemen, daarbij omringd door een geweldig trio. Brishen zit voor de allereerste keer in ons land, dan wel op een achttal locaties. We adviseren u om minstens één van die concerten mee te pikken. Waarom dan niet in onze vertrouwde Banana Peel in een knusse, vertrouwde omgeving en in akoestisch uitstekende omstandigheden? De Hot Club de Ruiselede!

Quinn Bachand (lead gitaar, viool, banjo) – Rueben Wier (ritmegitaar, zang) – Noah Gotfrit (contrabas) – Connor Stewart (klarinet, saxofoon, trompet, zang) – www.brishenmusic.com / www.brosella.be

Twan.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s