Paper Wings in Arscene te Hansbeke op zaterdag 7 januari 2017!

Een dik half jaar geleden trad Paper Wings op in Rosario, uitstekende, prachtig gelegen B&B met een fraaie kapel als concertzaal. We schreven toen deze introtekst. Die kunnen we geurst weer bovenhalen voor het optreden van zaterdag 7 januari in Hansbekes trots Ascene! Alle informatie hierover vindt u op http://www.arscene.be.

‘De ene is de andere niet. Toegegeven, coverbands geven per definitie blijk van een vertederende liefde voor muziek, doordat ze de eigen helden, vaak de hoofdreden waarom ze bestaan, al dan niet vormgetrouw naspelen. Dat gebeurt enthousiast maar helaas dikwijls ook met matig succes. Muzikanten en publiek amuseren zich echter en daar is tot nader order niks mis mee. Voor jonge bands is het zelfs een goeie leerschool. Veel verder gaat het allemaal niet.

Er zijn ook groepjes die andermans werk spelen en die ambitie uitstralen, wanneer ze die songs nieuw leven gaan leiden en klinken alsof de uitvoerders hen ook bedachten, evenwel met ontzag voor de originelen. Een doordachte selectie vooraf en een zorgzame uitvoering ronden het af… Ja, ze bestaan, die formaties, maar ze zijn zeldzaam. Zo’n witte merel is Paper Wings.

De naam is trefzeker gekozen: papieren vleugels zijn broos en kwetsbaar, roepen schoonheid op, elegantie en verfijning. Het komt niet uit de lucht gevallen: Paper Wings bestaat uit drie nog erg jonge, maar door de wol geverfde muzikanten, die voor hun andere werk het respect van melomanen in binnen- en buitenland verwierven.

Bram Vanparys is de motor en bestaansreden van Bony King, voorheen ook bekend als Bony King Of Nowhere (naar een nummer van Radiohead op ‘Hail To The Thief’) De Gentse groep maakte onder de twee benamingen een reeks fraaie platen. De laatste ‘Wild Flowers’ is een voorlopig hoogtepunt: schitterende composities, waar de melancholie van afdruipt. Bram bezit een glasheldere stem, wat in combinatie met die van Cleo Janse aanleiding geeft tot heerlijke harmonieën van ongekende schoonheid (luister maar een snaar ‘Sad Rosanne’!)

Gertjan Van Hellemont is de frontman van Douglas Firs, op zich al een soort ‘supergroep’ met leden van Magnus, Amatorksi, Senne Guns en Balthazar in de rangen. Ook Cleo Janse maakt deel uyit van Douglas Firs. Onder de hoge gasten op hun twee platen ook… Bram Vanparys en, rara, Gertjan speelde ook gitaar bij Bony King. Je mag dus met recht en reden zeggen dat de twee, pardon drie gelijkgestemde zielen, soulmates zijn. Zit Douglas Firs doorgaans in een iets harder muzieksegment, dan delen ze volop hun voorliefde voor fraai stemmenwerk, close harmony in country en folk in Amerikaanse stijl, wat men overkoepelend ‘Americana’ heeft gedoopt.

Dat komt allemaal samen in Paper Wings, dat misschien een beetje oneerbiedig het label ‘zijproject’ opgeplakt kreeg. Pater Wings spiegelt zich aan Norah Jones, Jackson Browne, Joni Mitchell en andere groten uit de Americana.

We kunnen nog een stuk van een aankondiging meegeven die we op het net vonden n.a.v. een concert van een caféconcert (bijna een huiskamerconcert): ‘Intiem, bloedmooi, harmonieus en fragiel’ Onmiskenbaar kippenvel, maar nog beter is het de band aan het werk te horen…

https://www.youtube.com/watch?v=xVTtfePFsFQ (‘I’ve Been Walking Out (These Days)’ van Jackson Browne)

Twan.

 

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s