Earl Thomas Band in Banana Peel Ruiselede op maandag 30 januari 2017.

Nog voor de ‘gele blaadjes’ en de site van Banana Peel gepend…

Earl Thomas is in 1960 geboren in het piepkleine Pikeville (Tennessee) als Earl Thomas Bridgeman. Hij bezocht de leine Humboldt State University in Arcata, Humboldt County, Noord-California. Toen al liet hij zich opmerken in de clubs in Arcata als een straffe performer, naar verluidt voor het eerst met een uitvoering van ‘Something Fine’, inderdaad fijne song, waarin je als zanger je tanden kan zetten (voor de feitenverzamelaars onder ons: geen bluessong, aangezien Jackson Browne dit schreef voor zijn eerste LP in 1972) Earl besloot zijn tenten op te slaan in San Diego, Californië. Met zijn eerste cd ‘Blue… Not Blues’ (1991) wist Earl Thomas de aandacht te trekken van de critici. Zijn Europees debuut was op het Montreux Jazz Festival in 1992 en dat had meteen internationale weerklank. Tot vier keer toe won hij op de San Diego Music Awards en bij de resem prijzen die hem te beurt vielen, valt op dat het in diverse categorieën van de blues valt: zang, album maar ook songwriting.

Al is Earl onmiskenbaar een uitstekende, erg expressieve soul- en blueszanger, die goed luisterde naar zijn grote voorbeelden Wilson Pickett en Otis Redding, toch leek hij zich de laatste decennia vooral te profileren als songleverancier, ook al een in vakkringen zeer geprezen, bovendien best lucratieve bezigheid. Etta James, Screamin’ Jay Hawkins, Solomon Burke, Shemekiah Copeland, Will Wilde en zelfs Tom Jones (die de laatste jaren eindelijk laat horen wat hij als blueszanger kan) Zij behoren tot het leger artiesten die van zijn diensten gebruik maken. Nochtans houdt Thomas er een druk tourschema op na: 2016 stond in het teken van de ‘As The Crow Flies’ tour om de nieuwe cd ‘Crow’ te promoten, in de States, maar ook in de UK (o.a. op het Great British Rhythm And Blues Festival in Colne, Lancashire) en in niet minder dan dertien landen van het Europese continent.

Desondanks is hij sinds jaar en dag artiest in residentie in de sjieke Biscuits & Blues club in San Francisco samen met The Blues Ambassadors. Thomas’ muziek vind je sinds een twaalftal jaar ook in films, documentaires en feuilletons (o.a. in een aflevering van ziekenhuisserie ‘E.R.’) Zeer het vermelden waard is zijn engagement om via bluesconcerten met collega’s fondsen te werven voor de bouw van de Blues Hall Of Fame in Memphis, in samenwerking met The Blues Foundation. Het toont zijn respect voor het verleden. Maar Earl Thomas is wel degelijk een ‘21st Century Bluesman’. Zoals hij zelf zegt: ‘De eerste bluesmannen en -vrouwen waren slaven en later keuterboeren, de derde generatie was die van de stedelijke fabriekswerkers, de bluesman van de 21ste eeuw bezoekt de universiteit, is gesofistikeerd, bereist de wereld… en draagt merkkleren’

Onder zijn recente albums vermelden we graag ‘Soul’d’ (2003), ‘Intersection’ (2005), ‘Soul Shine’ (2008), in dat jaar ook een duoplaat met de merkwaardige Schotse zanger-pianist Paddy Milner, ‘Introducing The Blues Ambassadors’ (2011), ‘Live At Biscuits & Blues’ (2012) en ‘Crow’ (2016; te beluisteren op Bandcamp), België was er verleden jaar niet bij, maar deze toer brengt hem van eind december tot eind februari via Italië naar Duitsland, Zwitserland, Denemarken en voor een handvol concerten ook naar ons land.

De volledig Amerikaanse Earl Thomas Band zal bestaan uit: Earl Thomas (zang), Benjamin Zinn (gitaar), Noah Williams (keyboards), Paul Jones (bas) en Mark Lamson (drums)

Clips vindt u op http://earlthomasmusic.com/youtube .

Antoine.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s