John PRIMER in Banana Peel te Ruiselede

Tekst voor het gele blaadje van Banana Peel

Maandag 21 november 2016

John Primer (www.johnprimerblues.com)

John Primer (°1945) is een bluesman pur sang. Naar verluidt… leende hij als achtjarige een gitaar en zette hij zich aan het spelen. In de fifties in de deep south lag het voor de hand dat hij vooral in de ban zou raken van Jimmy Reed, Muddy Waters, Little Milton, Elmore James… De blues zou hem nooit meer loslaten. In zijn familie waren de spirituele gospel en R&B-tradities gemeengoed. Het is dan ook niet vreemd dat zijn eerste optredens op de podia van de lokale baptisten-kerken en op houseparty’s in zijn woonplaats Camden, Mississippi, waren.

Op 18-jarige leeftijd nam getalenteerde John de logische beslissing: hij verruilde Camden voor de grote, veel noordelijker gelegen ‘Windy City’, Chicago. Hij vond snel werk in de toen hypermoderne elektrische bluesmiddens. In 1964 vormde hij zijn eerste band, The Maintainers. Met zijn oude Harmony gitaar trad hij veel op in de Westside clubs zoals The Place, The Bow Tie en The Lover’s Lounge. In 1968 verliet John The Maintainers om deel uit te maken van de soul en R&B-groep The Brotherhood. Inmiddels had John zijn unieke stijl verworven en groeide zijn eigen repertoire. Door zijn onverdroten ijver om steeds beter te worden, schopte hij het in 1974 tot vervanger van John Watkins in de huisband van de beroemde Theresa’s Lounge in de Southside van Chicago. Dat bleek een game changer: tot 1980 werkte John er samen met Sammy Lawhorn, vroegere luitenant van Muddy Waters. Lawhorn leerde hem slide spelen. Ook speelde hij met Junior Wells, Buddy Guy, Lonnie Brooks en vele anderen, en hielp zo mee aan de verdere ontwikkeling van de Chicago blues sound.

Johns uitstekende performances bleven niet onopgemerkt. In 1979 overtuigde Willy Dixon (tevens één der grote songschrijvers uit de Chicago blues met menige klassieker op zijn naam) Primer om deel uit te maken van zijn band, The Chicago Allstars. Die trok door de States, het nog niet ommuurde Mexico en Europa en zo kwam hij als slaggitarist, lead slide speler en zanger tot volle wasdom. Een andere bolleboos die in John Primer geloofde was niemand minder dan Johns jeugdheld, de reus onder de reuzen, de ‘Hoochie Coochie Man’ zelf, Muddy Waters. Muddy rekruteerde John als gitarist maar zette hem ook in als openingsact. Zoals hij deed voor zoveel andere toppers was Muddy als een vader voor John. Tot aan Muddy’s dood in 1983 is John bij hem gebleven.

Daarna werd hij gitarist bij de al even legendarische Magic Slim. De volgende veertien jaar toerde hij met Slim over de hele wereld en nam hij met hem op. Toen was het tijd voor de finale stap: in 1992 was er al ‘Stuff You Got To Watch’ geweest, en in 1993 ‘Cold Blooded Blues Man’, maar met ‘The Real Deal’ (1995) leverde hij zijn meesterzet af… De titel bleef hangen als omschrijving van Primers belang voor de blues. Er zijn er maar weinigen die Johns fenomenale traditionele slide techniek kunnen benaderen. Zijn gaven als verteller en liedjesschrijver zijn quasi ongeëvenaard. John Primer en The Real Deal Blues Band zijn een drijvende kracht in de hedendaagse blues, iets wat hij nu al tien cd’s bewijst. Sinds zijn vorige passage in Banana Peel (2010) kwamen er twee studio- en twee live-cd’s bij, maar vooral merkwaardig is het ‘Muddy Waters 100’ album, een officiële hommage aan de Grootmeester, gebracht door een plejade hedendaagse groten als Gary Clark Jr., Shemekia Copeland, Billy Branch, Derek Trucks, James Cotton, Bob Margolin, Keb’ Mo’, maar met een opvallende rol voor John Primer. Dit is een concert waar men met recht en reden reikhalzend mag naar uitkijken… ‘The Real Deal’, jawel!

Antoine Légat (met dank aan de voorgangers!)

 

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s