Frank MERCELIS, Laat het gebeuren: ‘Van begin tot einde een boeiende plaat, een heilzaam alternatief tegen al te stroperig Vlaams lied’

Zie Rootstime

De laatste maanden worden we verwend vanuit min of meer onverwachte hoek. Wim Van Caelenbergh was dan wel geen nieuwe naam (finalist Nekka 2011 en Nederpopprijs, winnaar Tiendaagse van Muziekmozaïek op de Gentse Feesten), maar de cd van zijn alter ego Wim Toucour (wat ook de groepsnaam is), ‘Liefde is niks’, openbaarde een buitengewoon zanger, die ook een aanwinst betekent voor de Nederlandstalige songschrijverij. Carla Hoogewijs kenden we als actrice, maar als Carlah bracht ze de uitermate verzorgde en ronduit knappe, bijna geheel zelfgeschreven ‘In  My Dreams’ uit, waardoor Vlaanderen in één klap een zangeres van stand rijker is. En er is nog: Frank Mercelis is ook al acteur, maar menigeen kent hem als de zanger van Eddy et les Vedettes dat het Frans chanson (u weet wel: Brel, Aznavour, Claude François et les autres) tot leven wekte met het theaterprogramma ‘Chanson. Une belle histoire’ (waarin schrijver en chansonkenner Bart Van Loo zich bewees als verteller, zeg maar performer)

Frank had echter een aantal Nederlandstalige liedjes achter de hand en hij vond het wellicht sneu die niet op een of andere wijze kenbaar te maken, zeker nu hij toch een paar muzikanten van les Vedettes ter beschikking had. Hij noem ze zijn compagnons de route: gitarist Geert Hellings en bassist Seba Thomé. Met Jeroen Tilkin (toetsen) en Maarten Moesen (drums) erbij is dat een volledige band. Het was niet het enige goede idee: Frank gaf de productie in handen van Nicolas Rombouts en die kennen we als de bas spelende helft van Dez Mona. We menen zijn heilzame invloed hier en daar te bespeuren, al is dat natuurlijk speculatie. Er is een muzikale versterking, en wat voor één. Trompettist Jon Birdsong komt uit Texas en is niet de eerste de beste: hij speelde al met Beck en Calexico, woont in België en speelt courant met de uitmuntende ethiojazz band Black Flower. Maar het succesverhaal staat of valt vanzelfsprekend met de songs. Op een cd die ‘Laat het gebeuren’ heet, gebeurt er inderdaad heel wat.

Opener ‘Laat ons deze Nacht’ was meteen de eerste single. De clip die erbij hoort met Belgisch kampioene voltige Lauren Van Lerberghe (voltige = acrobatie op een paard) in een sterrol, werd overigens terecht opgemerkt in kringen van… paardenliefhebbers, maar ons valt het ongewone karakter op van de song, ver van wat in Vlaanderenland voor een ‘liefdeslied’ doorgaat, wat ook geldt voor de ‘climax’ achteraan. Beloftevol begin? Het gaat zo verder. Expressieve, inventieve zang, (soms minder) lichtjes ontregelde, aliënerende arrangementen, teksten die doordeweekse zinsneden koppelen aan dwarse  die aan het denken zetten (‘Leg me op je bed / en doe mijn bokshandschoenen uit’ of ‘Spreek me uit / zoals ik moet klinken’ in ‘Zeg mijn Naam’) , we vinden het weer in ‘Nog 1 Keer’, het fraaie ‘Het maakt niet uit’, het wat fellere ‘Ik zal er altijd zijn’…

Jon Birdsong blinkt uit in een zwaar sfeervol ‘Hoe zou het anders’ (in elk geval onze lievelingstekst) ‘Dronken van Geluk’ heeft, met permissie gezegd, iets van Radiohead anno ‘OK Computer’. Of de zinsnede ‘Geen mens ging verloren’ verwijst naar ‘Mia’, weten we niet, maar het zou passen. In ‘Kom Baby kom’ verneem je waarom de cd ‘Laat het gebeuren’ heet. Hellings’ gitaar geeft de song ruggengraat. Het wordt alsmaar weirder, met ‘Adem’ als climax. Het had zo van Noordkaap kunnen zijn. Frank klinkt zelfs als Stijn Meuris. Net op tijd zorgt nummer tien voor tegengas: ‘Slaapliedje’ is precies dàt, met een fluisterende Mercelis, een zalige autoharp (Hellings) en het gevoelen van ‘Waarom vind ik dit hoogst gewone liedje met knuffelbeer en al nu vreemd?!’ Het zal wel de bedoeling geweest zijn. Wat er ook van zij, ‘Laat het gebeuren’ is van begin tot einde een boeiende plaat, een heilzaam alternatief tegen al te stroperig Vlaams lied.

Antoine Légat.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s