Matt WATTS, Songs From A Window: ‘…Muziek gedacht vanuit een huiskamer en bestemd voor de huiskamer. U zal ze in deze stijl nauwelijks fijner vinden’

Te vinden op Rootstime.

Binnenkort twee jaar geleden mochten we behoorlijk lyrisch doen over ‘Wayward Wind’ van Matt Watts & The Calico’s. Dat bleek, ondanks de naam, geen band uit spookstad Calico in San Bernardino County, CA. Want Matt Watts mag dan Amerikaan zijn, maar na zijn zwerftocht vanuit Montana doorheen eigen land en een verblijf in Parijs, belandde hij op nog erg jonge leeftijd in Antwerpen. Hij is niet de eerste om in de Metropool te settlen: zo was er al de legendarische Derroll Adams. Eerder verschenen van Matts hand een EP (2008) en langspeler ‘Joy And Longing’ (2011) ‘Wayward Wind’ nam hij op in Oostduinkerke met Fritz Sundermann als producer en een prima band Antwerpse muzikanten. Maar het kan ook zonder.

Matt nam ‘Songs From A Window’ alleen op, stem, gitaar en een keertje mondharmonica (‘To Keep You Here For A While’) en een orgeltje (‘For That Lonesome Eye’), met steun van bassist Guido Op de Beeck (die al op ‘Wayward Wind’ meespeelde) en de slide gitaar van Joan Giménez Flores (‘Orphans’) Flores assisteerde ook bij de productie. De cd titel geeft eigenlijk al aan dat het hier gaat om bespiegelingen van een loner: man kijkt door het raam van de wereld en neemt de indrukken in zich op. Die duren 35 minuten voor elf songs, maar je krijgt ruim waar voor je geld, ten minste als je niet genoeg krijgt van Bonnie ‘Prince’ Billy (één van de gedaantes van Will Oldham), South San Gabriel/Centro-Matic (verschijningsvormen van Will Johnson) of vergelijkbare treurwilgen.

De plaat opent verrassend met ‘Leonard Peltier’, want een protestsong is het laatste wat je hier verwacht. Watts is de zoveelste die het verhaal vertelt van de Indiaanse activist die in 1977 beschuldigd werd van een dubbele moord, terwijl het al meteen duidelijk was dat het ging om een politiek gemotiveerde valse beschuldiging. We leerden de story kennen via de single die geëngageerd singer-songwriter Jim Page in 1979 uitbracht, ‘Song For Leonard Peltier’ (met late dank aan Fred Brouwers!) Ondanks acties uit de hele wereld, ondanks Clinton en Obama, is Peltier nog steeds niet toe aan strafvermindering, of eerlijker nog, herziening van zijn proces. Amnesty International ziet hem als politieke gevangene. Buffy Sainte-Marie vertelde ons in 1993 hoe Peltier in eenzame afzondering aan een tafeltje in zijn cel zit te lezen met heel hoog boven hem een 60 Watt lichtpeertje. Het is goed dat we af en toe herinnerd worden aan dit gloeiende onrecht: ‘Some men just need anyone to carry the blame’ besluit Watts zijn aanklacht.

Het hoogtepunt van de plaat is naar ons aanvoelen ‘To Keep You Here For A While’: een erg fraaie melodie omarmt een enigszins hermetische poëtische tekst die mondjesmaat de titel expliciteert, alsof hij niet durft te zeggen hoeveel zij voor hem betekent… De harpsolo komt aan het einde weer, maar vermengd met klokgelui in de verte. Een miniatuur als een ei van Faberger. Maar er zijn genoeg songs die dat benaderen: ‘Just Over The Highway’, ‘Orphans’, ‘Unkind’ en ‘For That Lonesome Eye’ bij voorbeeld. Te ontdekken dus. Afsluiter ‘Bitterness’ is het enige (wat héét) up tempo moment (alles is relatief) Het is muziek gedacht vanuit een huiskamer en bestemd voor de huiskamer (sorry, Matt, maar Tomorrowland gaat niet door voor jou) U zal ze in deze stijl nauwelijks fijner vinden. Zoekt u een heuse Amerikaanse singer-songwriter voor uw huisconcert? Dan hoeft u echt niet verder te gaan dan de Koekenstad.

Antoine Légat (19 01 15)

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s