Agàthonas IAKOVÍDIS met Kyriàkos GOUVÉNTAS en Benjamin CLEMENT in Art Base in Brussel op zaterdag 12 juli 2014

De tot de kleinste hoekje volgestouwde Art Base vormde zaterdag 12 juli het decor van een geweldige glèndi, een feestavond, met de komst van Agàthonas Iakovίdis… Agàthonas volstaat, zoals je bij Edith meteen aan Piaf denkt, met Bruce blindelings aan Springsteen en met Mahalia aan Jackson. Want de man is voor de rebètika, en bij uitbreiding de hele ‘serieuze’ populaire muziek van Hellas, een monument, en dat al bij leven en welzijn. Daar is niet zijn gigantische knevel debet aan (die heeft hij trouwens afgeschoren), niet zijn volkomen atypische optreden op het Eurosongfestidinges van 2013 als aanspeelpunt voor Koza Mostra.

 

Agàthon deed in Art Base waar hij al zo lang zo goed in is, het zingen en spelen (op bouzouki en oud) van landelijke (d(h)imotikà) en stedelijke (rebètika) volkse muziek, en dat behoorlijk dicht bij de traditie. Met de rebètika was hij eerst in touw en zo bracht hij de bijna vergeten songschrijver Kostas Skarvèlis (1880-1942) weer aan de oppervlakte. Maar gaandeweg ontdekte hij dat de relatie met de (lang) voorafgaandelijke en gelijktijdige volksmuziek veel nauwer was dan op het eerste oor leek. Naast lokale slaggitarist Benjamin Clement stond op het piepkleine podium van Art Base nog een levende legende: violist Kyriàkos Gouvèntas (in uitspraak eerder ‘Gouvèndas’), die we de ‘Wouter Vandenabeele-annex-Nils De Caster van de traditionele Griekse muziek’ zouden willen noemen. Want niet alleen demonstreert Kyriàkos zijn kennis en kunde in tal van duo’s, trio’s, kompania’s en orkesten, soms zelfs symfonische, maar hij speelt ook nog eens op letterlijk ontelbare platen in alle Griekse genres waar hij zich kan achter scharen… Nooit platte koek dus!

 

Omdat we de kans niet hadden zelf een concertverslag te schrijven en niet wilden dat dit optreden ongemerkt voorbij zou gaan, staken we ons licht op bij iemand anders. Niet om het even wie: via onderstaande link kan u zich vergewissen van klasse van Agàthonas en Kyriàkos. We geven u bovendien op een blaadje: het is een geweldig goed verslag, beter dan dat we dat ooit konden schrijven. U vindt er overigens ook foto’s van de protagonisten.

 

http://wereldmuziekavonturen.blogspot.be/2014/07/agathonas-art-base-brussel.html

 

Met een dikke proficiat en heel veel dank aan Karla en Danny!

 

Antoine Légat (06 08 14)

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s