Daithi Rua in De Cultuurloft in de Tentoonstellingslaan te Gent op zaterdag 26 april 2014: ‘De getrouwen waren het er over eens: de cd-presentatie van ‘Live At De Cultuurloft’ was één van de beste optredens van Daithi Rua in de laatste tijd’

Daithi Rua, ofte ‘Rode David’, artiestennaam van David Donegan, is een singer-songwriter uit Ierland (afkomstig van county Offaly in de Ierse midlands), die zijn leven en loopbaan hoofdzakelijk verdeelt over de driehoek gevormd door zijn thuisland, zijn aangenomen vaderstad Gent en Oslo, Noorwegen, waar hij graag en veel optreedt. Dat hij ook hier zijn trouwe schare fans bezit, werd zaterdagavond 26 april in De Cultuurloft in Gent weer eens geïllustreerd in een lang van tevoren uitverkocht concert. Nu is dat laatste niet moeilijk, want De Cultuurloft huist in een rijwoning waar van enkele woonkamers zo goed als één ruimte met foyer gemaakt werd. De zo ontstane zaal, vrij diep maar relatief smal, is smaakvol ingericht en kunstwerken hangen er aan de muren of staan tentoongesteld.

 

Er is plaats voor enkele tientallen mensen. Initiatiefnemers Joke Derre en Luc Schreyen hebben ambitie: De Cultuurloft wil een platform geven aan een veelheid van creatieve projecten over de verschillende kunstdisciplines heenDe Cultuurloft is een broedplaats, een laboratorium en een platform die de samenwerking tussen de verschillende disciplines aanmoedigt en daarvoor zelf ook creatieve, multidisciplinaire projecten en initiatieven zal organiseren en als het even kan cross-over en multidisciplinair. Deze ontmoetingsplaats wil door het rechtstreekse contact en de interactie tevens de creativiteit van (vooral, maar niet uitsluitend jonge) kunstenaars en hun publiek stimuleren. Alles kan in zo’n huiselijke sfeer: puur akoestische concerten voor een luisterend publiek, al dan niet begeleide poëzielezingen, literatuurmomenten, kamertheater, tentoonstellingen, performances, workshops, smaakcultuur, en ga zo maar door. Het is een ideale, knusse omgeving voor een performer als Daithi Rua, die er inderdaad bepaald ontspannen bij liep en van deze cd-presentatie een feest onder vrienden maakte.

 

Er was een tijd dat Daithi het met één cd moest doen, die dan nog jarenlang niet meer te krijgen was en, bleef het repertoire van die ‘Better The Devil You Know’ representatief, dan waren de opnames niet helemaal meer van deze tijd. Er was dus geen reden om er bij van te maken. ‘Black Fox’ bracht daar in 2010 verandering in. Die cd, opgenomen bij Erwin Libbrecht (Kadril) in diens Alea Studio in Gent, verzamelde zijn meest recente songs en betekende niets minder dan een tweede adem, een doorstart voor de man. Sinds een jaar gaat het dan bepaald hard: eerst was er een nieuwe studioplaat, ‘Dream, Never Fear’, ingeblikt in Oslo, met een mix van nieuwe songs en de hoogdringende heropname van een aantal ‘vaste waarden’ uit de allereerste uit 2002.

 

Tegelijk bleef er voortdurend vraag naar dat deel van ’s mans repertoire dat nooit werd opgenomen. Daithi is immers een meester in het opdiepen en uitvoeren van andermans songs, zo goed als altijd weinig bekende liedjes van collega’s in het vak. Zo ontstond het snel opgenomen, maar erg leuke ‘Stuff That Works – The Home Demos’, een verzameling genoemd naar een song van Guy Clark en Rodney Crowell. Deze cd bevat lang niet alle covers die hij zo graag brengt: zo staan er geen Ierse songs op van Glen Hansard of Paul Brady, om maar die te noemen. Om toch de band met Ierland niet gans door te knippen, is er één song van een landgenoot bij, maar de beelden die Mick Hanly hanteert in ‘Wooden Horses’ verwijzen uitdrukkelijk naar de Wild West. ‘Stuff That Works’ verkoopt Daithi nu uitsluitend op zijn concerten en dat voor een zacht prijsje.

 

Plots kon het niet meer op: op 30 januari van dit jaar stond Daithi reeds in De Cultuurloft en Erwin Libbrecht  nam het concert op, dat hij afmixte in de Alea Studio. 14 songs staan er op ‘Live At De Cultuurloft’. Zo heeft de sympathieke Ier nu plots drie cd’s in de aanbieding… Uiteraard laat deze liveplaat weer een ander aspect horen van de zanger, hoewel hij de kans niet kreeg veel van zijn sappige commentaren, incluis enkele woorden in een guitig soort Nederlands, te debiteren, wat te maken heeft met het feit dat men in De Cultuurloft rekening moet houden met de gevoelige oren van bepaalde buren en de tijd om te performen dus bijzonder krap bemeten is. De cd omvat echter alle facetten van podiumbeest Daith Rua: eigen songs, waaronder een drietal oudere (waaronder ‘The Green Eye Of The Little Yellow God’, op het bekende gedicht van John Milton Hayes), maar vooral recent tot brandnieuw werk, plus vier covers. Het concert van 26 april begon wel zoals de cd, met up tempowerk ‘I Landed On My Feet’ en ‘Stop’, maar week daarna enigszins af, zowel wat de volgorde betreft, als de songkeuze.

 

De covers bleven dezelfde: het heerlijke ‘Stuff That Works’, verder een song van één van Daithi’s grote idolen, man die hij in Noorwegen wel vaker tegenkomt, de onderschatte Tom Pacheco, ‘She Belongs To The Rain’. Nu voegde Daithi er publiekslieveling ‘Broken Piano’ aan toe, van het meest ontroerende dat Pacheco ooit schreef. ‘The January Man’ van Dave Goulder heeft alles om een graag gehoorde gast worden op Rua’s gigs. Wat hij zelf dolgraag uitvoert, is ‘Kings Of Kilburn High Road’, song van collega Albert Nyland, over het harde lot van desondanks fiere Ierse gastarbeiders in Londen. Niet op de live cd is ‘Wooden Horses’, heerlijke song van Ier Mick Hanly over hoe mannen… nooit volwassen worden. Aan het eind van dit concert komen een aantal bijzondere songs aan bod: eerst ‘Commander In Chief’, over de Irakoorlog gezien vanuit het perspectief van een soldaat die zich bedrogen voelt. Die song is intussen opgepikt door het IVAW (Iraq Veterans Against The War) n.a.v. de tiende verjaardag van de door de toenmalige C in C G.W. Bush op basis van groteske leugens ontketende oorlog: ‘Tell me that the lives we give are worth more than oil’ en  ‘Nobody loves peace more than a soldier / I was young and poor, but now I’m older / Here I am on recon, in a rich man’s war / If I don’t get an answer I’m not fighting anymore’. We voelen plaatsvervangende schaamte.

 

Dan is er ‘Kathleen (50 Years)’, een fijne ode aan zijn oma van intussen 86.  Dat is de aanleiding om wéér een nieuw project, ‘The Harvest’, aan te kondigen: omdat Daithi binnenkort 25 jaar in het vak staat, leek het hem een goed idee om zelf een ‘tribuutalbum’ te maken (‘If nobody else does it…’, zegt hij laconiek) , d.w.z. bevriende muzikanten te vragen om een song van hem in te zingen. Daar is hij effectief al mee bezig: Eva De Roovere nam in LA ‘Kathleen’ op voor dit project. De titelsong ‘The Harvest’ schreef Daithi samen met de Zweedse singer-songwriter Annika Fehling. Ze blikten de song samen in en de opname is als download verkrijgbaar via CD Baby. Ook ‘The Harvest’ brengt hij vanavond ten gehore (en staat ook al op de live cd) Als eerste bis speelt hij ‘Oyasuminasai’ (voor de Japansonkundigen onder ons, het betekent ‘goeienacht’), ode aan een Noorse vriend van Japanse afkomst, trompettist Chris, die op te jonge leeftijd uit het leven werd weggerukt.

 

Als tweede encore… ‘If I Needed You’. We vertellen geen geheim als we zeggen dat die song van Townes Van Zandt sinds ‘The Broken Circle Breakdown’ een populariteit op de Vlaamse podia geniet die bijna schrikbarend is. Maar het blijft een geweldig liefdeslied, zeker wanneer Daithi het brengt samen met Britse zangeres Heather Grabham, echtgenote van producer Erwin Libbrecht, die niet aanwezig kon zijn. Dit concert vloog voorbij. Achteraf waren de getrouwen het eens: het was één van de beste optredens van Daithi Rua in de laatste tijd. De man wordt beter met de jaren, zoals de Ierse, heu, Guinness! En qua cd’s kan tegenwoordig niemand meer klagen. Daithi kan er zelf goed mee om. Bij de afkondiging van een lied, kon hij het niet laten en zei droogweg: ‘Volgende week breng ik een nieuwe plaat uit…

 

Antoine Légat (28 04 14)

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s