HT ROBERTS, Bruno DENECKERE & THE LANDED GENTRY, cd presentatie ‘Heroes & Has-Beens’ Bij’ De Vieze Gasten op vrijdag 14 maart 2014: ‘Het geheel is echter door en door HT en Bruno: enkele maten van elke song volstaan om de handtekening van één van beiden te herkennen. Maar ze spelen goed in op mekaars werk, en dat geldt niet alleen voor die twee zo fraai matchende stemmen’

U vindt dit weer op http://www.rootstime.be

Elders op Rootstime kan u de recensie lezen van ‘Heroes & Has-Beens’, de ietwat verrassende maar achteraf beschouwd logische volgende stap van twee Gentse alt.country singer-songwriters met pedigree. Dat de heren er geen half werk van hebben gemaakt, kon u daar lezen. Live breien ze daar een verlengstuk aan. De cd presentatie Bij’ De Vieze Gasten aan de Brugse Poort in Gent, was uiteraard een thuismatch en het publiek bestond onveranderlijk uit de afficionados die de laatste twee decennia het reilen en zeilen, het wel (de kwaliteit) en het wee (het bedroevende tekort aan belangstelling van de nationale media) van de twee collega’s én boezemvrienden van nabij hebben gevolgd. Het mocht nog iets minder geweest zijn, dit publiek had er begrip voor gehad. Maar het tegendeel was waar: het was bepaald ‘een ietsje meer’. Credit daaraan zijn de aangeleverde songs van de protagonisten, ieder zeven parels, de présence van de heren én, niet te vergeten, het begeleidende trio, gentry dat weet wat goed landen is.

 

HT Roberts, nom de plume van Herman Temmerman, begon zijn loopbaan als zanger-gitarist en songschrijver van de Headstarts, terwijl Bruno Deneckere zijn tegenhanger was bij The Pink Flowers. Deze twee melodische rockbands lieten hun sporen na in het Gentse, vooral The Pink Flowers die een voorbeeldige output hadden. HT en Bruno beslisten ongeveer op hetzelfde moment om een punt te zetten achter dat verleden, maar zonder de rock-‘n-roll af te zweren. Dat was een goeie keus, want beiden hebben als songschrijver veel te vertellen, wat resulteerde in een stroom uitstekende platen. Ze gingen bovendien talloze samenwerkingsverbanden aan met muzikanten uit het Gentse en ver daarbuiten, maar eigenlijk kruisten hun wegen maar één keer echt, en dan nog maar kort, in Het Gespuis. In dit deerlijk gemiste Gentse collectief met o.a. ook nog Lieven Tavernier, Derek en Nils De Caster vond HT zijn draai niet. Maar de twee koesterden toen al het verlangen om ooit samen in zee te gaan.

 

Bij deze hebben ze de oude droom gerealiseerd, hoewel in alle stilte, want ze verrasten vriend en, voor zover die zou bestaan, vijand met de aankondiging van ‘Heroes & Has-Beens’. Dat HT intussen ook uitgebreid ervaring had opgebouwd met de productie van eigen en andermans platen, kwam in deze goed van pas. Bij’ DVG zat afgeladen vol, die vrijdagavond, en overal zag je krullende neuzen van nieuwsgierigheid, om Cleopatra jaloers te maken. Op een tweetal songs die Bruno al een tijd inlaste in zijn eigen concerten, meezinger ‘Back Into My Life Again’ en ‘No Way (Falling Out Of Love)’ na, bleek het allemaal nieuw werk, dat ze wellicht al een poos hadden opgespaard voor de gelegenheid… Indien dat niet zo is, dan zetten we onze Stetson graag af voor zoveel puike songsmederij. Zoals gebruikelijk is bij dit soort voorstellingen, speelden ze de ganse cd, de eerste drie songs in de volgorde van de plaat, maar met variaties verderop. Toch twee liedjes van anderen: ‘Full Circle’ van de in 1991 overleden Gene Clark (vooral bekend via The Byrds, van wie Clark de medestichter was en de eeuwige satelliet), een archetypische song voor het genre waarin beide songschrijvers actief zijn.

 

Dan hadden ze ook nog countrytune ‘Darlene’ in petto, een ideaal bisnummer. Herman kondigde zelfs even foutief aan dat we dit ook op de cd zouden aantreffen, wat veel hilariteit ontlokte toen hij het eigenlijk had over het tweede bisnummer ‘Such A Blue Night’. Het zijn dat soort foutjes die zo’n avond kruiden, maar de plat de résistance bleek toch wel degelijk de veertien songs van ‘Heroes & Has-Beens’, met een klaphoes die bepaald herinnert aan de fabuleuze platenhoezen van late sixties en vroege seventies, tijdens de hoogbloei van de countryrock: we denken aan bepaalde hoezen van The Byrds, The Nitty Gritty Dirt Band, Poco, iets minder de The Flying Burrito Brothers, maar ook Pure Prairie League (al waren die altijd bijzonder), Crosby, Stills, Nash & Young, Grateful Dead, de Eagles (‘Desperado’) Niet dat je het stof van de Midwest uit de klaphoes moet schudden, maar de heren zien er toch behoorlijk western uit, met een stuk southern, van het soort dat je ’s avonds laat niet in de saloon wilde voor het hoofd stoten. De muziek ademt inderdaad iets van die sfeer. Al willen we daar meteen The Band bij schuiven: drummer Niels Delvaux, ouwe getrouwe van HT, heeft in deze context iets van een Levon Helm, en dat mag gerust als een groot compliment opgevat worden. Serge Bakker zal dan wel de Rick Danko van de band zijn, zeker? Verstopt achter de gear van HT, kwijt hij zich onopvallend van zijn niet te onderschatten taak.

 

Bepalend voor de groepssound is het werk van Antwerpenaar Niels Verheest op hammond orgel, Fender Rhodes en piano, live nog meer dan op plaat. Zijn uitgemeten tussenkomsten zijn niet alleen een genot voor het oor, maar de man heeft een expressie die meedeint met wat hij speelt, zeker aan het orgel. Je iet gewoon de precisie waarmee hij zijn orgel streelt. Garth Hudson? Niels (II) is een ontdekking (al speelde hij bij bands als Blue Blot en The Whodads, is hij gastlid van The Internationals, en was hij te horen met Kathleen Vandenhoudt, Pieter-Jan De Smet, Roland, Howlin’ Bill, Steven De Bruyn, Guy Swinnen, en zo verder) en is hij alvast een verrijking binnen dit concept. Het geheel is echter door en door HT en Bruno: enkele maten van elke song volstaan om de handtekening van één van beiden te herkennen. Maar ze spelen goed in op mekaars werk, en dat geldt niet alleen voor die twee zo fraai matchende stemmen: zo is de insisterende sixtiesgitaar van Bruno in ‘Amsterdam’ erg bepalend voor het aanvoelen van die song. Het doet trouwens deugd Bruno opnieuw op elektrische te horen voor méér dan één nummertje. En na een song gesitueerd in de outskirts of Rotterdam, heeft HT zijn lied over A’dam te pakken. En ook één over ‘Nashville’: zo is Bruno niet meer alleen. Behalve de pas genoemde song, wilde bij die eerste beluistering ook ‘Eye Of A Storm’ pieken, een klassieker in wording.

 

Ontroerend is het moment waarop erman aankondigt: ‘Ik leef thuis met niets dan dames om me heen, vrouw, kinderen… En dat bevalt me prima. Voor hen schreef ik volgend lied’ Het lieve ‘I Miss You, Ladies’ volgt. Bij ‘No Way (Falling Out Of Love)’ horen we menig hart breken op de gezellige houten banken van Bij’ DVG… ‘There are a lot of ways from here to Spain, there are a lot of ways to cut a cake for two, there are a lot of ways to ease the pain, there’s no way falling out of love with you’. Misschien is het de misleidende vrijblijvendheid van een goeie countrysong, die de woorden zo doeltreffend maken, we weten het niet. Maar élk van de songs van beide protagonisten geven stof tot nadenken (HT’s ‘Below The Surface’ is zo’n ‘wijs’ liedje, al let je live vooral op de hammond, de harp, de Levon Helm break…) Daarvoor dient de cd uiteraard. Wat de muziek betreft, de gewijde stilte van het publiek en het warme applaus achteraf geven aan dat de boodschap doorkwam. We kregen zelfs nog een vooruitblik op de toekomst: ‘Weekend’ namen ze nog niet op. Iets voor een, ahum, volgende maal?

 

De Daltons… Oeps, die waren ook met vijf, maar blonken uit in een andere branche… HT Roberts, Bruno Deneckere, Niels Verheest, Serge Bakker en Niels Delvaux behoren tot de straffe muzikanten die het feest zullen opluisteren van ’10 Jaar Rootstime’… Bij deze kunnen we u dit evenement daarom alleen al volmondig aanraden. Het is niet verplicht om snake skin boots aan te doen, maar het helpt. Het paard laat u in de gang, de Smith & Wesson in de vestiaire. De Landed Gentry zorgt voor de rest.

 

Antoine Légat (20 03 14)

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s