‘Metronoom On Stage’, leerlingenconcert door muziekcentrum METRONOOM, gevolgd door een showcase van de Nederlands-Belgische ROLAND DEMO BAND, in de Magdalenazaal te Brugge op zondag 19 januari 2014: ‘Aan de hand van een vijfentwintigtal songs uit het brede veld van de hedendaagse muziekcultuur konden familie, vrienden en sympathisanten de vorderingen bewonderen van deze (niet uitsluitend piep)jonge muzikantjes’

zie ook http://www.folkroddels.be

De modale concertganger en de verslaggever (een louter theoretisch onderscheid, want iedere mening telt even zwaar) heeft de neiging om zich enkel op de concerten te concentreren, terwijl er in de rand interessante activiteiten plaatsgrijpen, die uiteindelijk mee hun stempel drukken op dat concertleven. Muziekonderwijs is daar een levensbelangrijk aspect van. Dat hoeft men niet noodzakelijk alleen weer te vinden in het beperkte lessenpakket op school en in het specifieke muziekonderricht. Er zijn ook privé initiatieven, zoals die van Metronoom in Brugge.

 

In tegenstelling tot het klassieke muziekonderwijs (waarvan we hier de waarde noch het belang betwisten of in vraag stellen!) is er veel flexibiliteit in het programma. Het valt op dat nogal wat mensen die muziekschool volgden het muziek maken geheel laten varen, ook recreatief, en het is een al even dwingende vaststelling dat vele creatieve geesten, en niet de minsten, het heel ver schoppen in diverse genres (behalve de klassieke muziek) zonder één keer in een schools kader gestudeerd te hebben. Metronoom wil in zekere zin de leemte vullen tussen het gewone muziekonderwijs en initiatieven als pakweg de Volksmuziekstage van Gooik. Het is speels muziek leren door muziek te spelen. Uitspraken als ‘kennis van notenleer is niet nodig, goesting in muziek des te meer’, ‘een liedje spelen voor je lief is scoren’, ‘muziek spelen is vrijheid creëren’ typeren de filosofie. De gemotiveerde leerling is een goede leerling: het is het geheim van alle onderwijs! Dat is geen vrijgeleide om zomaar wat te doen. Onder leiding van gedegen mensen in het veld kan je drum, bas, gitaar, piano/keyboard, zang/stemcoaching, percussie, popkoor, maar je kan je ook bekwamen als songwriter of DJ of vertrouwd worden met de snel evoluerende muzieksoftware. Men richt zich daarbij op de moderne muziekcultuur. Zo geeft rock- en bluesbassist Carlo Van Belleghem lessen elektrische basgitaar. Men helpt je ook met de praktijk, bvb. de aankoop van een instrument, en er zijn vakantiekampen. We zien geen blazers in het huidige programma, maar de school evolueert snel.
Dat konden we de visu en de auditu vaststellen in de goedgevulde Magdalenazaal in Brugge, waar zondagnamiddag 19 januari ‘Metronoom On Stage’ doorging, een in essentie leerlingenconcert, waarbij de lesgevers voor de nodige steun zorgden. Aan de hand van een vijfentwintigtal door de studenten wellicht zelf gekozen songs uit het brede veld van de hedendaagse muziekcultuur konden ouders, broers en zussen, nonkels en tantes, neven en nichten, grootouders, klasgenoten, vrienden en sympathisanten de vorderingen bewonderen van deze niet uitsluitend piepjonge muzikantjes. Dat dit bijna altijd in samenspel gebeurde met anderen (pop band, koorzang, percussieband…), medeleerlingen en geregeld ook een of meerdere leerkrachten, is een niet te veronachtzamen feit: bij examens in de formele muziekschool concentreert men zich op de prestaties van het individu. In deze context is het samenspel de maatstaf, dat wat de groep presteert. Die was bij elk nummer anders samengesteld, maar de wisselingen verliepen vlot. Met dank trouwens aan de enthousiaste steun van presentator Brahim, die temporiseerde als dat moest. Een greep uit het aanbod: ‘The Boxer’ van Simon & Garfunkel, ‘Lullaby Of Birdland’, de jazz classic die sinds 1952 tot het Great American Songbook is gaan behoren, ‘Mon amant de Saint-Jean’ (1942), bekend o.a. in de uitvoering van Edith Piaf,‘Back To Black’ van Amy Whinehouse, ‘Jungle Drum’ van Emiliana Torrini, ‘Don’t Be Afraid Of The Dark’ van bluesgitarist Robert Cray, ‘Dream’ van The Everly Brothers, ‘Riverside’ van Agnes Obel, ’Fix You’ van Coldplay, het instrumentale ‘Albatross‘ van Fleetwood Mac, ‘Time After Time’ van Cindy Lauper..

 

Het is moeilijk om in deze constellatie de prestaties (en nog minder de vorderingen, als je deze mensen voor het eerst bezig hoort) te taxeren van de instrumentalisten, maar het gezamenlijke niveau vonden we meer dan behoorlijk. Zangstemmen kan je iets beter plaatsen omdat ze het voortouw nemen. Zo waren we toch een keer of zes aangenaam verrast, o.a. bij de uitvoering door een zekere Ariana (?) van ‘Grenade’ (van de hand Bruno Mars, Wilco’s Jeff Tweedy en nog een handvol songschrijvers) De ‘zangprijs’ ging wat ons betreft naar de nog erg jonge Claire die in ‘Born To Die’ (Lana Del Rey) recht naar de harten ging. Initiatiefnemer Steve Van Havere (drummer van rockband Arid) kan blij zijn: na twee jaar werking betekent Metronoom voor velen in vooral West-Vlaanderen een houvast in hun muziekbeleving, wars van de vraag of dit naar een ‘loopbaan’ voert: het is de fun die telt. Op deze manier is de kans groot dat deze mensen tijd blijven investeren in het creatief bezig zijn met de zeven noten. Metronoom is vooral gericht op rock en pop, maar kent -zie bovenstaand overzichtje- geen exclusieven qua muziekstijl… Er bestaan vanzelfsprekend elders nog dergelijke initiatieven voor rock en jazz. Maar een gelijkaardige school voor folk, al dan niet gebouwd rond reeds bestaande initiatieven, lijkt ons toch een haalbare kaart… Of is dat een (te) verre droom?

 

 

Antoine Légat.

 

 

Contact.

 

Muziekcentrum Metronoom vindt men aan de Lange Vesting 16 te 8200 Brugge; 050/35.26.94; info@metronoom.be

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s