De ‘beste’ cd’s van 2013…

Een jaarlijst van cd’s…

In dit snel evoluerend tijdsgewricht is het als individu onmogelijk om het overzicht te bewaren, zelfs niet als je er de mogelijkheden toe zou krijgen. Volgende listing is dan ook strikt persoonlijk, ‘verergerd’ door het feit dat er een aantal platen zijn waarvan we vermoeden dat ze top zijn, maar die niet passen binnen ons erg beperkte budget (dààr wordt net nu aan gewerkt) Onze lijst is dus verre van alleenzaligmakend, laat staan zaligmakend, maar voor onszelf is het een herinnering aan hoe het eind 2013 gesteld was met onze muzikaal taxeringvermogen… en voor de toevallige passant is het heel misschien een bron van inspiratie tezamen met die wemel van lijstjes alom.

Er IS een trend, maar één die nog maar nauwelijks opgepikt werd, als we ons ten minste niet vergissen: onder de volgens ons echt boeiende werkstukken zijn er nogal wat die teruggrijpen naar het verleden, die met het erfgoed op een creatieve manier omspringen, en dat op heel verscheiden wijze: in de ‘top tien’ zoals hieronder gepresenteerd heb je er al drie, Boz Scaggs (op enkele nieuwe nummers na), de Kate McGarrigle tribute, de songs van Chip Taylor in handen van zijn Noorse rechterhand Flaata. Maar er zijn ook ‘Another Self Portrait’ van Bob Dylan, de schitterende ‘Unlearned’ van Scott Matthew, het gedurfde project van Peter Gabriel, John Fogerty die zijn eigen werk in duetvorm onder de loep neemt, Ry Cooders extatische herbeleving van zijn persoonlijke erfgoed, het live loopbaanoverzicht van Bruno Deneckere, terwijl Lieven Tavernier dat deed met een brass band, de samenvattende terugblik van Spencer Bohren op zijn lap steel interpretaties, de eindelijk bevredigende reissue van ‘Then Play On’, magnum opus van Peter Green’s Fleetwood Mac, de Elvis hommage van Martyn Joseph, maar ook Tom Russell en Fink die hun eigen werk toetsen aan een grotere bezetting, het ‘Songbook’ van Allen Toussaint, dat bijna klinkt als een testament, de schitterende terugkoppeling op een vergeten era zoals Dayna Kurtz die ziet, en dan zijn we niet eens rond met de opsomming. Het gaat hier niet om kneusjes, maar stuk voor stuk zijn het goed doordachte en goed uitgevoerde vormen van terugblik die helemaal in het heden staan… Toeval?

Onze redenering ontlokte Miel Appelmans (Folkcorner Den Appel) op 27/12 volgende bedenkingen. We geven ze u volgaarne mee!

…zou het niet kunnen dat, zeer algemeen gesproken, er een GG (Glorieuze Generatie) aan het einde van zijn Latijn is gekomen, en dat ze een leegte achterlaat die vooralsnog niet kan worden ingevuld door een jongere generatie? Niet dat die relatief jongeren geen talent zouden hebben, maar omdat de firma’s geen risico’s meer willen/kunnen nemen, en de media allemaal middle of the road zijn gaan postvatten? Concreter: zouden Dylan of Young en tutti quanti vandaag nog verder raken dan kroegjes en clubs, maar zelfs niet durven dromen van wereldwijde bekendheid? Wat nu goed maar apart is, zit in zijn eigen niche, heeft in het beste geval zijn kleine schare bewonderaars, de meerderheid ligt in de goot. Daarom is het goed dat men blijft schrijven, de niches alvast bevoorraadt, en beseft dat men niet op kan tegen wat in de fastfoodtenten wordt geserveerd. Ik word daar niet eens treurig van, integendeel.

I/ We beginnen met de lijst die we op vraag van Freddy Celis van Rootstime samenstelden en die u gepubliceerd vindt, naast die van vele andere medewerkers en muziekfreaks op www.rootstime.be, sectie ‘JAARLIJSTEN’. We moesten ons houden aan tien cd’s… Een onmogelijke keus, dat spreekt, dus hebben we die lijst toegespitst op ons werk voor Rootstime, maar het spreekt vanzelf dat er nog heel wat cd’s in aanmerking kwamen voor de ‘tien’. Die heb ik eronder geschikt (en die lijst is op zich onvolledig) Rootstime kon die uiteraard niet publiceren, evenmin als mijn rechtvaardiging van de keuze van Over The Rhine op de eerste plaats (wat dat ook waard mag zijn…)

1/  OVER THE RHINE –  Meet Me At The Edge Of The World

2/  Boz SCAGGS – Memphis

3/ V/A – Sing Me The Songs: Celebrating The Works Of Kate McGarrigle

4/ Elvis Costello & THE ROOTS – Wise Up Ghost

5/ Paal FLAATA – Wait By The Fire (Songs Of Chip Taylor)

6/ TEDESCHI TRUCKS BAND – Made Up Mind

7/ DEREK & Rony VERBIEST – Tingeling

8/ An PIERLÉ Strange Days + Strange Ways

9/ VENUS IN FLAMES – Funeral Dancer

10/ Jo HARMAN – Dirt On My Tongue

…Volledig in balans met Ry COODER (zowel Live In San Francisco als 1970-1987, 11 cd box), Tom VANSTIPHOUT – Little Beams Of Light, Joseph ARTHUR, Laura MARLING, Scott MATTHEW, KASHMIR, Gabriela ARNON, Tom RUSSELL, THE NATIONAL, DAAN,  Nick CAVE, Steve EARLE, John FOGERTY, Sam BAKER, Wendy COLONNA, NEW COUNTRY REHAB, Ht ROBERTS, MAN FROM THE SOUTH, Hans MORTELMANS, Bruno DENECKERE & Nils DE CASTER, Jason ISBELL, Ethan JOHNS, Thomas DYBDAHL, HALF MOON RUN, MY BLOODY VALENTINE, Richard THOMPSON, VILLAGERS…

Opmerking : over OVER THE RHINE schreef ik voor Folkcorner Den Appel een ‘Aanrader’ (ik schreef geen recensie voor RT..) :

Half november en toch al in kerststemming. Dat moet een nieuwe van Over The Rhine zijn, duo uit Cincinnati, Ohio! Ze gaan al dik twintig jaar mee, als occasionele begeleiders van The Cowboy Junkies, de treurwilgen uit het nabije Toronto, Canada. Maar ze brachten ook onder eigen naam (die verwijst naar de historische wijk Over The Rhine) als kwartet en later als duo stijlvolle, geraffineerde platen uit (‘Good Dog Bad Dog’, ‘Drunkard’s Prayer’, ‘The Long Surrender’) Nu is de dubbele ‘Meet Me At The Edge Of The World’ en daar staan opnieuw een handvol zalig zoemende ballads op (‘I’d Want You’, ‘Wait’, ’It Makes No Difference’ van The Band), door zangeres Karin Berquist vol weemoed vertolkt (al doet pianist/gitarist Linford Detweiler zijn rasp in het zakje in kernsong ‘All Over Ohio’) Maar er is voor elk wat wils tussen de 19 door topproducer Joe Henry onder handen genomen songs van deze voor het donkere jaargetijde uitermate geschikte compagnon.’ (nog steeds op www.tsmiske.be )

%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%

Voor de compilatie ‘OHIO’ schreef ik dit over de dubbel cd van Over The Rhine:

‘Feeling mellow, we confess. It’s the time of year, the falling of the leaves, the days shortening, the nights lengthening, the cold setting in, the promise of snow, the taste of Glühwein, the smell of reindeers… oops, we mean, of great food in the oven, the colourful lights of X-mas trees… ànd, HO-HO-HO-OHIO, of course, ’Meet Me At The Edge Of The World’, the new double cd by Over The Rhine, occasional backing for the Cowboy Junkies, begun as a foursome, but since 1997 a duo, named after Over-The-Rhine (OTR), the remarkable, magnificently preserved historical 19th century neighborhood of Cincinnati, Ohio, where German immigrants settled in large numbers some 150 years ago. Some twenty records ago we became fiery fans of Karin Berquist and Linford Detweiler (unmistakenly German names!), at the time of ‘Good Dog Bad Dog’ (1996) and opening track ‘Latter Days’, still one of our all time favourite sad songs. OTR once played the complete album, with the four original members, in 2010, an indication that we were not the only ones to have been mesmerized by ‘Good Dog Bad Dog’. These compilations have been fed from time to time with exquisite tracks by the duo, e.g. from ‘Drunkard’s Prayer’ (2005) and ‘The Long Surrender’ (2011), their first collaboration with Joe Henry (another of our all time heroes, as an artist and as a producer) They were so wise to team up once more with Joe, which results in a great sound and the presence of top musicians in the band, as the unsurpassed Jay Bellerose (drums, perc) and guest top musicians David Piltch (bass), Van Dyke Parks (here on accordeon) and Aimée Mann. More important, the duo wrote a couple of their very best songs. Of the 19 gems (only one cover, from The Band, included here!) we can only present four, but there are many more highlights.’

Op www.rootstime.be vindt u een schitterende recensie van de cd door Valsam!

%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%

II/ Hier volgt een alfabetische lijst van cd’s die op één of andere wijze deel uitmaakten van ons 2013. U zal er de bovenstaande ook in vinden. Sta ons toe om een aparte lijst te maken van het binnenlands product. Eigenlijk is dat volstrekt overbodig geworden, want er is amper niveauverschil. Maar het plaatst ‘onze’ mensen in reliëf (de grens tussen ‘binnenlands’ en ‘buitenlands’ is overigens hoe langer hoe waziger, en da’s maar goed ook)

Opmerking: ik probeer (hier toch) niet exhaustief te zijn en schoof geen platen in omdat die toevallig belangrijk zijn voor vele anderen. Nu ik toch geen betrouwbaar algemeen geldend overzicht KAN bieden, doe ik daar geen poging (meer) toe en vis ik enkel in eigen vijver. Ik ken mezelf: de eerste dagen en zelfs weken kom ik nog wel op vergeten meesterwerken of leer ik platen kennen die onlosmakelijk bij 2013 horen, en dus komen er updates allerhande!

Reflektor (Volume I – Volume II) (ARCADE FIRE)

AM (ARCTIC MONKEYS)

Pyramid Lake (Gabriela ARNON)

The Ghost Of Boogie Christ – Parts 1 & 2 (Joseph ARTHUR)

Mortissa (Ciğdem ASLAN)

Say Grace (Sam BAKER)

Mad Fingers Ball (Bjørn BERGE)

Foreverly (BILLY JOE + NORAH = Billy Joe ARMSTRONG & Norah JONES)

13 (BLACK SABBATH)

Avalon (A Tribute To MISSISSIPPI JOHN HURT) (Rory BLOCK)

A Toss Of The Coin (Eric BOGLE with John MUNRO)

Tempered Steel (Spencer BOHREN)

The Next Day (David BOWIE)

Tall Tall Shadow (Basia BULAT)

Dream River (Bill CALAHAN)

Rebetiko Gymnastas (Vinicio CAPOSELLA)

The Worse Things Get, The Harder I Fight, The Harder I Fight, The More I Love You (Neko CASE)

Push The Sky Away + Live From KCRW (Nick CAVE & The BAD SEEDS)

My Favorite Picture Of You (Guy CLARK)

Still Fighting The War (Slaid CLEAVES)

Nectar (Wendy COLONNA)

Live In San Francisco + 1970-1987 (11 cd’s) (Ry COODER)

Wise Up Ghost (Elvis Costello & THE ROOTS)

Random Access Memories (DAFT PUNK)

What’s Left Is Forever (Thomas DYBDAHL)

Another Self Portrait (The Bootleg Series Vol. 10) (Bob DYLAN)

The Low Highway (Steve EARLE & The DUKES (& The DUCHESSES)

Not Cool (Tim EASTON)

The Weight Of Your Love (EDITORS, double cd featuring five bonus tracks)

ELEPHANT STONE

Live In Concert (FINK & The ROYAL CONCERTGEBOUW ORCHESTRA)

Wait By The Fire (Songs Of Chip Taylor) (Paal FLAATA)

Then Play On (FLEETWOOD MAC, reissue, nu met ‘Oh Well – Pt. 1 & 2’ en ‘Green Manalishi (With The Two Prong Crown)’!)

Wrote A Song For Everyone (John FOGERTY & guests: FOO FIGHTERS, MY MORNING JACKET, KID ROCK, Bob SEGER, Allen TOUSSAINT, enzo.)

Show N° 47(Still Frame Replay Tour – Arnsberg – 05/21/2011) / Show N° 27 (House In The Woods Tour – Hannover 11/08/2012) (HENRIK FREISCHLADER BAND – two full length concerts – 4 cd’s)

And I’ll Scratch Yours – Some Of P.G.’s Favourite Songwriters Perform Versions Of His Work (Peter GABRIEL; met ARCADE FIRE, Joseph ARTHUR, David BYRNE, Brian ENO, FEIST feat. TIMBER TIMBRE, Stephin MERRITT, Randy NEWMAN, Lou REED, Paul SIMON, Regina SPEKTOR, ELBOW)

Tales Of Us (GOLDFRAPP)

New Life (Prita GREALY)

Days Are Gone (HAIM)

Dark Eyes (HALF MOON RUN)

Dirt On My Tongue (Jo HARMAN)

Man & Myth (Roy HARPER)

Breaking Ground (2013) (The HENHOUSE PROWLERS)

Southeastern (Jason ISBELL)

Truth Serum (Garland JEFFREYS)

This River (JJ GREY & MOFRO)

If Not Now Then When? (Ethan JOHNS)

Songs For The Coming Home (2012) + Tires Rushing By In The Rain (Martyn JOSEPH)

De Lafaard Kapitein (Jeroen KANT)

E.A.R. (KASHMIR)

Standing In The Shadows (KING KING)

Jumbie In The Jukebox (KOBO TOWN)

Met’Epistrofis/Round Trip (Rebètika & Smyrnèïka From Athens) (KOMPANÍA)

Secret Canon Vol. 2 (Dayna KURTZ)

Pokey LAFARGE

Didn’t It Rain (Hugh LAURIE)

LAYLAM (CARTHY HARDY FARRELL YOUNG)

Love In The Future (John LEGEND)

EP About Time (The LITTLE DEVILS)

Darlingford (Cara LUFT)

Once I Was An Eagle (Laura MARLING)

Unlearned (Scott MATTHEW)

Blind, Crippled And Crazy (Delbert McCLINTON & Glen CLARK)

The Contender (Tony McLOUGHLIN)

Antiphon (MIDLAKE)

MISTER AND MISSISSIPPI

Short Stories (MISTER INGLISH)

Rising Tide (MOKOOMBA)

MBV (MY BLOODY VALENTINE)

Ghost Of Your Charms (NEW COUNTRY REHAB)

Aventine (Agnes OBEL)

Meet Me At The Edge Of The World (OVER THE RHINE)

Lightning Bolt (PEARL JAM)

Bankrupt! (PHOENIX)

Crimson/Red (PREFAB SPROUT)

Like Clockwork (QUEENS OF THE STONE AGE)

Playing My Game Too (Breezy RODIO)

Meanwhile In Afghanistan. A Folk Punk Manifesto In 12 Parts Featuring Tom MORELLO, Nick ANGELO And Friends (David ROVICS)

Dream, Never Fear + Stuff That Works (Daithi RUA)

Aztec Jazz (Tom RUSSELL And The NORWEGIAN WIND ENSEMBLE, guitar Thad BECKMAN, arrangements Mats HÅLLING)

Memphis (Boz SCAGGS)

Block Out The Sirens Of This Lonely World (Chip TAYLOR)

Made Up Mind (TEDESCHI TRUCKS BAND)

Where The Darkness Goes (Awna TEIXEIRA)

Trouble Will Find Me (THE NATIONAL)

Won’t Be Long Now (Linda THOMPSON)

Electric (Richard THOMPSON)

Songbook (Allen TOUSSAINT; Deluxe Edition)

Where You Stand (TRAVIS)

Live At Crossroads (Ad VANDERVEEN)

Walkin On A Pretty Daze (Kurt VILE)

{Awayland} (VILLAGERS)

Fanfare (Jonathan WILSON)

Change Becomes Us (WIRE)

Lone Hunter (Brandy ZDAN)

Sing Me The Songs: Celebrating The Works Of Kate McGarrigle (V/A: Rufus & Martha WAINWRIGHT, Anna McGARRIGLE, Emmylou HARRIS, Norah JONES, Robert CHARLEBOIS, Linda, Richard, Teddy THOMPSON, Chaim TANNENBAUM Lily LANKEN, ANTONY, Peggy SEEGER…)

Closing Time (Country) (3 cd doos van Radio 1, met Steve EARLE, Johnny CASH & June CARTER, Gillian WELCH, Hank WILLIAMS, ht ROBERTS, Guy CLARK, Willie NELSON, Elvis PRESLEY, Gram PARSONS, Merle HAGGARD, Bobby GENTRY, Roy ACUFF, Jimmie RODGERS, Townes VAN ZANDT, Jim WHITE, Diana KRALL, Lucinda WILLIAMS, Jerry REED, Rodney CROWELL, Nanci GRIFFITH, Ricky SCAGGS, The NITTY GRITTY DIRT BAND, Shelby LYNNE, Buddy MILLER & Jim LAUDERDALE, The LOUVIN BROTHERS, Joe SOUTH, Dolly PARTON, Bob NEUWIRTH, The WALKABOUTS, Tammy WYNETTE, Bob WILLS, The HANDSOME FAMILY, FIRST AID KIT, ROLAND, OKKERVIL RIVER, Iris DeMENT, The BYRDS, John PRINE en anderen!)

Ook niet mis: Overgrown (James BLAKE) – Ghost On Ghost (IRON & WINE) – – Paradise Valley (John MAYER) – About Farewell (Alela DIANE) – Loud City Song (Julia HOLTER) – Ghost Republic (WILLARD GRANT CONSPIRACY) – Victim Of Love (Charles BRADLEY) – Shout! (GOV’T MULE) – Nashville (AUBURN) – Wreckin’ Yard (Stevie AGNEW) – Exile Part 1 (Eamon McGRATH) – Friend (Billy THOMPSON) – Green Side (MORBLUS) – Can’t Shed A Tear (Jim GUSTIN  Truth JONES) – StoMo’s Artist Collection: Blues  & Boogie Vol. 6 (verzamelaar van Stormy Monday Records, met o.a. Alex SCHULTZ, Paul ORTA, LITTLE WILLIE LITTLEFIELD…) –– Yeezus (Kanye WEST) – ‘Django Unchained’ (film van Quentin TARANTINO met originele muziek van o.a. John LEGEND) –

Nog niet gehoord:  Hoodoo (Tony Joe WHITE) – Shangri La (Jake BUGG) – Bonafied (Richard BONA) – Reconciliation (MY DARLING CLEMENTINE) – Songs 2003-2013 + Rarities (Ane BRUN) – Born Sinner (J. COLE) – Tookah (Emiliana TORRINI) – Rarities (Rod STEWART) – Silver Gymnasium (OKKERVIL RIVER) – R Plus Seven (ONEOHTRIX POINT NEVER) – Tooth & Nail (Billy BRAGG) – Pale Green Ghosts (John GRANT) – Muchacha (PHOSPHORESCENT) – The Invisible Way (LOW) – Modern Vampires Of The City (VAMPIRE WEEKEND) – Immunity (John HOPKINS) – Never My Love – The Anthology (4cd’s) (Donny HATHAWAY) –  Searching For Sugar Man (Sixto RODRIGUEZ, noch cd noch DVD) – Encore (Pierre BENSUSAN) – Jericho Road (Eric BIBB) – Lights Of Brigantine (Georges WIRTH) – Settle (DISCLOSURE) … enzovoort!!!

Opmerking: ook wij beschouwen ‘Let It All In’ van I AM KLOOT als een meesterlijke collectie songs van de hand van lieden die hun vak tot in de puntjes beheersen, inzonderheid John Bramwell, maar we hadden die al in onze jaarlijst van 2012… Het is een ‘probleem’ van wel meer platen die men hier niet weervindt…

%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%

III/ BELGIUM!

Let Your Hands Be My Guide (Chantal ACDA)

Patterns (THE ANTLER KING)

Kali City (Karim BAGGILI)

Iets Dat Niet Komt (Hannelore BEDERT)

Live @ De Bosuil 2013 (BLUESBONES; cd + DVD)

De Zwanenzang van Karel Waeri (Wim CLAEYS)

Ik weet dat er iets leeft (CONTRABAND)

Le franc belge (DAAN)

No Deal (Melanie DE BIASIO)

Plaatselijk Verkeer (Martine DE KOK)

Live (Bruno DENECKERE & Nils DE CASTER)

Tingeling (DEREK & Rony VERBIEST)

Cirque (Flip KOWLIER)

Tatoeage (GFVP)

Everest (GIRLS IN HAWAII)

Veur ’t zelfste Geld (GOES & De GASTEN)

Fountain In The City (IZA)

Ljudi Ptice/Human Birds (MAFIASKO TAXI)

Cumbia Insomnia (MAGUARE)

Plays Bossa Nova (MANdolinMAN)

Koblenz (MAN FROM THE SOUTH)

Dear Me Look Up (MARBLE SOUNDS)

Zand (Hans MORTELMANS)

Live in de Sint-Baafsabdij (OLLA VOGALA)

Strange Days + EP Strange Ways (An PIERLÉ)

Beaten Borders (THE RHYTHM JUNKS)

Rain Change Fair (Ht ROBERTS)

SHAKARA UNITED

De Fanfare van Honger en Dorst (Lieven TAVERNIER & UNITED BRASS)

TLT (TINY LEGS TIM)

Fight Eat Sleep (TOO NOISY FISH)

Grive générale! (TURDUS PHILOMELOS)

New Found Sacred Ground (Roland VAN CAMPENHOUT)

Little Beams Of Light (Tom VANSTIPHOUT)

Funeral Dancer (VENUS IN FLAMES)

Mensen zijn gemaakt van dun Papier (Jonas WINTERLAND)

Polaroids (Fernant ZESTE)

Iet me Ziel (Leuven in Liedjes) (V/A… met o.a. BIG BILL, PP MICHIELS, Jonas WINTERLAND, Klaas DELRUE, STOOMBOOT, Didi DE PARIS, Lennaert MAES, e.a.)

Het vermelden zeker waard:  Mirage (MEURIS) – Putting Things On Top Of Other Things (THE IMAGINARY SUITCASE) – Fireworks (The ANNARBOR) – Paris Rains (NO ANGRY YOUNG MAN) –-  Fourth Corner (Trixie WHITLEY) – Stay Gold (OZARK HENRY – 2cd) – All About Eliott (MONK) – Ik ga op een Berg wonen (JACKOBOND) – The Headphone Sessions (ZIGGY) – The Bird The Fish And The Ball (Lynn CASSIERS) – Black Swan (BLACK SWAN = Teun VERBRUGGEN + Arve HENRIKSEN) – Sins Of Yesterday (REDCOAT… eigenlijk RedCoat) – Goose Invades – Compilation (GOOSE e.a.) – nog niet gehoord: Second Law Of Thermodynamics (THE BUREAU OF ATOMIC
TOURISM) – City Same City (FLYING HORSEMAN) – Racine Carrée (STROMAE) – Stabat Mater (MADENSUYU) – Routes (JAUNE TOUJOURS)… Met excuses aan allen die ik vergat of abusievelijk beschouwde als van 2012… (25 12 13)

UPDATES TE VERWACHTEN…

Ondertussen: FIJNE KERSTDAGEN en AL HET BESTE VOOR 2013!!!

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s