LITTLE KIM And The ALLEY APPLE 3 in Arscene te Hansbeke op zaterdag 28 september 2013: ‘Als dit concert iets bewees, dan is het dat het met dit kwartet nog steeds opwaarts gaat. Het maakt ons enkel nog meer benieuwd naar de komende cd’

Zie ook http://www.rootstime.be !

Klein onderhoud in Arscene. We hebben het over Little Kim And The Alley Apple 3 op weg naar de derde (full) cd. Die is er nog niet. Wie dus stiekem gehoopt had op een cd-presentatie avant la lettre zal een latere gelegenheid moeten zoeken. Dit optreden was dus in hoofdzaak een lezing uit de twee eerste cd’s, ‘Riding The Rails’ (2010) en ‘She’ll Keep The Devil Dancing On Your Heart’, die per slot van rekening nog maar dateert van september 2012. Toch lijkt het of er een zee van tijd overheen ging en de derde plaat is ook daadwerkelijk op de rails gezet. Een tip van de sluier oplichten, dat kon altijd, al werd het in dit geval een wat onverwachte, maar niet minder rake coverkeuze.

 

Verheugend is vast te stellen dat de band niet stilstond en vermoedelijk vrij veel gespeeld heeft, wat resulteert in een steeds hechter geluid. Individueel staan de dame en de drie heren sterk. Kimberly Claeys is geboren om de stijl van de band tot leven te brengen: western swing (waarop het heerlijk is de charleston te dansen, de lindy hop ofte jitterbug), gelardeerd met vooroorlogse jazz (hot jazz, dixie, big band), honky tonk, de Great American Songbook, het crooner genre, nightclubmuziek, jump blues tot rockabilly toe, afijn, al die muziekjes die zo al in mekaar overvloeien maar hier elk hun verdiende stek krijgen. Kim is gewoon een uitstekende zangeres met een brede actieradius: ze voelt zich even goed in haar sas in de zingende rol van Dulcinea in Cervantes’ ‘Don Quichote’ in een regie van Jan Verleyen, Bernd en Dietrich Verzele (2012), als tussen grote binnen- en buitenlandse namen tijdens de jaarlijkse 1 november viering ‘Beyond The Flags’ in Ardooie. Kimberly is dus meer dan ‘Little Kim’, maar het is duidelijk dat ze graag in die huid kruipt.

 

De formatie speelt niet enkel covers maar heeft een snel groeiende catalogus aan eigen werk. Daar zorgt Tom De Poorter voort, niet enkel een topper als gitarist maar ook iemand die songs schrijft alsof ze tachtig jaar geleden werden geschreven. Selim Meiresonne beheerst de techniek van het ‘slappen’ op de contrabas zozeer dat hij er de bijnaam Slappin’ Slim aan overhield. Pat(rick) Cattoir vormt het sluitstuk: als het moet bespeelt hij de slaggitaar die het ritme ondersteunt, maar als het mag en kan dan blinkt hij graag uit op pedal steel (wat men hier voorheen de ‘Hawaiaanse gitaar’ noemde) Dit alles staat garant voor een grote variatie in songs en klankleuren, maar het is pas als dit repertoire met verve gebracht wordt dat het begint te schitteren. Die afwerking is broodnodig en het was duidelijk dat de band niet alleen hard gewerkt heeft aan de uitvoering van de songs zelf maar ook aan de eindes, want in Arscene bedachten ze elk lied met een originele eindformule.

 

In deel I was het o.a. genieten van ‘Ding Dong Mama From Dumas’, ‘Midnight Cowgirl’ (van Tom), tongenbreker ‘Whoa Babe’, de ontrouw song ‘Who Walks In When I Walk Out’, ‘Lou Ella Brown’ (prachtsong van Tom!), ‘Cornbread & Butterbeans’ en Cindy Walkers grappige ‘Thingamajig’, allemaal afkomstig uit ‘Riding The Rails’. Tot dan toe kregen we een swingend parcours vol ‘vrolijke’ songs (al zitten er in die teksten altijd wel doordenkers, milde kritiek of zelfs weerhaakjes) maar plots wijzigde de stemming. Kim kondigde een song aan voor de komende cd, ‘Between The Bars’ van de betreurde Elliott Smith. De indie/folk songschrijver uit Portland, Oregon, werd bekend met de filmmuziek voor ‘Good Will Hunting’ (bijna goed voor een Oscar) en maakte een handvol meesterlijke cd’s, vooral ‘XO’ maar ook ‘Either/Or’) en ‘Figure 8’. Hij was aan het werken aan een opvolger voor deze laatste, maar de man was nu eenmaal een kwetsbare ziel. Al is er gene absolute zekerheid, wellicht heeft hij zelfmoord gepleegd (21/10/03) Hij was amper 34 jaar oud. Het is geen wonder dat men hem vaak vergelijkt met Nick Drake, meer omwille van de levensloop dat van de creaties.

 

Voor een band als Little Kim lijkt het ingetogen ‘Between The Bars’ (van ‘Either/Or’) een keuze die zich behoorlijk buiten de box waagt, al heeft ook een Madeleine Peyroux hier een fijne uitvoering van, maar het kwartet vergastte het verraste publiek op een uitermate ontroerende interpretatie. Helaas, volgens velen, was dit het enige echte rustpunt: men hoopte in het tweede deel op een pendant (iets van Ray Lamontagne of Damien Rice…), maar die kwam er niet. Niet getreurd: het tweede deel was even knap met een charmante Kim die de kunst verstaat om haar publiek in te palmen. Na de pauze waren er vooral songs uit de meest recente: ‘I Wish I Could Shimmy Like My Sister Kate’ (van Clarence Williams), ‘When Paw Was Courtin Maw’, ‘Oh Lord’ (weer zo’n leuke deun van De Poorter)

 

Er is ook gelegenheid om gans ander materiaal uit te proberen. Kim schittert in ‘There Is A Time’, oorspronkelijk van The Dillards (er staat op YouTube een leuke clip van die song door de Dillards, met zang van Maggie Peterson, uit 1963) Het had zo gepast op ‘The Broken Circle Breakdown’. De set loopt naar zijn einde met o.a. ‘Wobblin Goblin (With The Broken Broom)’ dat Rosemary Clooney in 1950 beroemd maakte: eens te meer maken de vier er iets speciaals van, met een leuke staart. Ook ‘Rumble In The Parlour’ (van ‘…Devil…’) komt aardig uit de verf. Een gebroken snaar op Tom’s gitaar verplicht Little Kim And The Alley Apple 3 afscheid te nemen met ‘Ridin’ The Rails’ waarin de lap steel het voortouw neemt. Als dit concert iets bewees, dan is het dat het met dit kwartet nog steeds opwaarts gaat. Het maakt ons enkel nog meer benieuwd naar de komende cd.

 

Antoine Légat.

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s