Pheidippides en dorpsgenoot Yves Dedapper

Ziehier wat we in april 2010 publiceerden op deze blog (we hebben de tikfoutjes eruit gehaald en uitgelegd wie Stefaan Engels is (dat zijn we intussen immers collectief al vergeten!) We hernemen dit n.a.v. het interview op De Zevende Dag (VRT) met Yves Dedapper, dorpsgenoot en duurloper, deelnemer aan de hier vermelde Spartathlon
PHEIDIPPIDES en Yannis KOUROS
Heel leuke kwis ‘De Klas van Frieda‘ met Mevrouw Van Wijck die op grappige en gevatte wijze haar rebelse leerlingen in toom houdt. Goeie vragen ook. Het volgende is dan ook maar een akkefietje dat allerminst invloed heeft op wat dan ook…Behalve dat het een veel voorkomend misverstand is dat maar niet uitgeroeid raakt. Ph(e)idippides is niet de soldaat die van Marathon naar Athene liep om daar te roepen ‘nenikèmen‘wij hebben overwonnen‘. Toen de stomverbaasde Atheners in koor riepen ‘Val nu dood!!!‘, deed de brave soldaat dat toch wel zeker?! ’s Mans naam werd echter niet overgeleverd. Wie was Pheidippides of Phidippides dan wel? Hij was de duurloper die kort tevoren tot bij de Spartanen liep om hun hulp te vragen tegen de Perzen (hun koning Darius toch) die het ambetante Griekenland wilden onderwerpen. Dat was toch zo’n 250 km. Ook de weg terug heeft hij zo snel mogelijk afgehaspeld, al was het met slecht nieuws: een religieus feest belette de Spartanen te helpen (al hebben ze dat toch nog gedaan, net toen het ‘feest’ in Marathon afgelopen was) Men heeft hem voor het gemak maar tot de eerste marathonloper gebombardeerd, terwijl hij eiuenlijk de eerste ‘Stefaan Engels‘ (een jaar lang elke dag een marathon!) was!

Yannis Kouros, bijgenaamd de ‘Running God‘, is eigenlijk de ware opvolger van Pheidippides. Vandaar zijn andere bijnaam ‘The Successor of Pheidippides‘. Deze ultraloper is bekend vanwege zijn talrijke wereldrecords over afstanden variërend van 100 mijl en 1000 mijl en van 24 uur tot de 10 dagen. Hij won viermaal de Spartathlon (1983, 1984, 1986, 1990) Hij heeft nog altijd het record hebben, én de vier besttijden. 20 uur 25′ bedraagt dat record. De Spartathlon is meerbepaald de wedstrijd Athene-Sparta over 246 km. Kouros won in 1985 na een waar machtsvertoon de Nacht Van Vlaanderen. Hij heeft zowat alle duurlooprecords en die blijken voorlopig onaantastbaar. Nu woont hij in Melbourne. Kouros is ook dichter en schrijver van The Six-Day Run of the Century. Ter informatie: ‘kouros’ betekent ‘jongen’ in oud Grieks (nu ‘agori’) en is ook de naam van de jongensbeelden weergevonden op de Atheense Akropolis, die in de kwis van Frieda ook even aan bod kwam. 156 m boven de zeespiegel? Juist (voor-loop-ig nog wel)!

Antoine (zelf specialist surplace) (7 april 2010)

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s