MORBLUS: TWO LIVES ONE SOUL VINTAGE REISSUE (101% PURE MORBLUS LIVE 117 + PUSH! LIVE AT FIAMENE 2000): ‘Roberto Morbioli is niet alleen een prima (accentloos) zanger en uiterst vaardig gitarist, en nog behoorlijk inventief ook, maar tevens een onvervalst Bühnebeest’

zie ook Rootstime.

Niet zo lang na het vorige live album ‘Morblus Deluxe: Live At The Camploy Theatre’ komen er opnieuw twee voor publiek opgenomen cd’s uit van het Italiaanse Morblus, de band rond supergitarist Roberto Morbioli en hammond- en pianospeler Daniele ‘Marugola’ Scala. Maar ‘Two Lives One Soul’ blijkt, zoals het vervolg van de titel aangeeft een ‘Vintage Reissue’ te zijn, de facsimile heruitgave van twee vroegere schijfjes, meerbepaald ‘101% Pure Morblus Live 1997’ en ‘PUSH! Live At Fiamene 2000’. Morblus kreeg in beide gevallen assistentie van de prominente Boomer Horns, dan wel in twee totaal verschillende bezettingen. Op de eerste, in Verona ingeblikte cd speelde Marco ‘Little Harp’ Pandolfi de smoelschuif op een viertal nummers. Op de tweede, in een ander Veronees theater opgenomen, is een grotere rol weggelegd voor de gast van dienst, Jesse Yawn, die de vocalen voor zijn rekening neemt.

 

De heruitgave van de cd’s kan men licht verrechtvaardigen: we vermoeden dat de originele uitgaven ongeveer alle de deur uit zijn. Het is dan wel zo handig om ze, allicht in een goedkope uitvoering, samen weer uit te brengen. Het zou natuurlijk niet veel zoden aan de dijk brengen, moesten het overschotjes zijn. Maar dat zijn deze documenten allerminst. De modale bluesfan ten lande is intussen goed vertrouwd met het Noord-Italiaanse verschijnsel. De band rond Mor(blus)bioli heeft een uitstekende live reputatie. De band is barok en exhuberant in de uitvoering van Chicago standards en van het meer dan behoorlijke, volgens de regels van de kunst gepend eigen werk, maar vermijdt de snoeiharde bluesrock van de vele Italiaanse bluesbands (het is daar intussen gebeterd!) Morblus lééft bovendien van en op een podium, zo lijkt het wel. Het is de natuurlijke biotoop van het kwartet.

 

Morbioli is niet alleen een prima (accentloos) zanger en uiterst vaardig gitarist, en nog behoorlijk inventief ook, maar tevens een onvervalst Bühnebeest: dat hij in het publiek afdaalt om zijn kunsten te vertonen en daarbij heel wat show verkoopt, vaak naast één of andere mooie verschijning, is vast onderdeel van de set. Op cd wil dat echter niet zo plakken, maar dan luister je naar zuivere uitvoeringen. ‘101% Pure Morblus Live 1997’ omvat tien songs, waar Morbioli er drie van schreef (toen nog zonder Scala) Het zijn verder klassiekers als ‘Hideaway’ en ‘The Stumble’ van de blijkbaar bewonderde Freddie King, ‘Got My Mojo Working’, ‘Ain’t Nobody’s Business’, ‘Caldonia’ en ‘Mustang Sally’. Al zijn het allemaal songs die zoveel andere uitvoeringen kennen, waaronder moeilijk te evenaren topversies, meestal van de originele uitvoerders, toch mag men deze lezingen gerust voorleggen aan bvb. mensen die de blues willen leren kennen. Ze staan hier zo netjes op een rij!

 

Dat feest gaat verder op ‘PUSH! Live At Fiamene 2000’ met dien verstande dat met Jesse Yawn ‘the real thing’ op toneel staat. De zanger en de band werken zich met veel bravoure doorheen een kort ‘Let The Good Times Roll’ en uitgesponnen versies van ‘The Thrill Is Gone’ (heel knap, vinden we), ‘Tin Pan Alley’, ‘Everyday I Have The Blues’, ‘I’ll Play The Blues For You’ (die van Albert King), ‘Sweet Sixteen’ (die van B.B. King) en zelfs ‘Georgia On My Mind’ van de onovertroffen Hoagy Carmichael. Twee songs van Yawn zelf, eentje aan elke kant van de playlist, werken deze fijne collectie af. De opmerking over de eerste cd gelden voor deze evenzeer. Leuk, temeer daar er geen enkele overlapping is, nog een goeie reden om ze samen in één package aan te bieden.                              

Antoine Légat (05 04 13)

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s