V/A: SUBURBAN SLEAZY LISTENING, At The Juke Joint: ‘…Zo laat zich deze ‘At The Juke Joint’ zich ongeveer als een volwaardige cd aanhoren’

Staat ook online @ www.rootstime.be !

Altijd al een handig (en goedkoop) idee gevonden, labels die van de artiesten die tot hun stal behoren één of twee nummers op een verzamelaar zetten: tussen het aanbod vallen er dan altijd wel ontdekkingen te doen. Legio, het aantal namen die we zo voor het eerst, maar niet voor het laatst op ons pad tegenkwamen. Er zijn intussen, in het elektronisch steentijdperk, veel andere manieren bijgekomen, maar in de seventies waren de collecties van CBS, A&M, Island en later o.a. Stiff een goudmijn voor de noeste goudzoeker. Het geeft dan niet dat die platen als geheel disparaat en onevenwichtig overkomen, want één label heeft niet zelden een brede waaier aan muzikale invalshoeken te bieden. Dat betekende wel dat de meeste van die producten als geheel amper te aanhoren waren.

Daarom kunnen we het waarderen als een firma thematisch te werk gaat en probeert lijn te leggen in het aangeboden pakket, dat bovendien onder één noemer wordt aangeboden. Suburban Records doet dat met ‘At The Juke Joint’ waarop vijftien acts hun beste beentje voorzetten. Het gaat om rock en blues, en tegen het einde aan zelfs even country, in de geest van de juke joints van het zuiden van de States van ver terug in de twintigste eeuw. Juke joints waren groezelige gelagzaken waar men de zorgen van een armoedig bestaan kon vergeten in drank, vrouwen, gokken, vechtpartijen en… verdomd ruige muziek. Vandaar de titel, geen ‘easy listening’ maar ‘sleazy listening’, waarbij ‘sleazy’ staat voor ‘vuil en verwaarloosd’.

Sinds 1997 verzorgt het Nederlandse Suburban de distributie in de Benelux van een reeks  binnen- en vooral buitenlandse labels, die vaak in de hardere sector actief zijn. Suburban werkt tegenwoordig multidisciplinair, door service aan te bieden aan labels, managements en artiesten, op het vlak van, uiteraard, verkoop en distributie, maar ook marketing en promotie, vervaardiging, merchandising, publishing, artwork, communicatie, advies, coaching en ga zo maar door. Een all-in bedrijf dus! Suburban is dus goed geplaatst om in zijn ruime aanbod een selectie te maken. Ze maken zich sterk dat ze erin geslaagd zijn bands bijeen te brengen die zich laten leiden door ‘toewijding, bezieling en rauwe energie’.

Zo laat zich deze ‘At The Juke Joint’ zich ongeveer als een volwaardige cd aanhoren. Naast bekende namen als T-99, rasechte bluesveteraan Boo Boo Davis, Cuban Heels, The Shiner Twins (Het vurige ‘Nothing In This World’ uit hun tweede ‘Southern Belles’ laat nog eens de grote klasse horen van dit Hollandse kwartet) en Reverend Peyton’s Big Damn Band, (het krachtig slidewerk van ‘Something For Nothing’), toch een hoop groepen die zich nog een naam moeten maken. Ons viel Shaking Godspeed meteen op: ‘Without’ evolueert via ongewone akkoorden en een ritmiek die zelfs even refereert aan een bekende… Griekse zeïmbèkiko dans van Manos Loïzos. Maar tot en met het instrumentale ‘Texino’ van Automatic Sam staat er voor de amateur genoeg moois op ‘At The Juke Joint’ om een lekker sleazy ontdekkingstocht in overweging te nemen.

Suburban gaat echter verder, het voordeel dat hun brede spectrum biedt: op 28 februari, dag van de cd release, organiseert de firma in Poppodium Ekko (Utrecht) een eerste live juke joint, als het ware een ‘juke joint venture’ dus, met twee bands die ook op deze cd staan, Birth Of Joy en The Pignose Willy’s, plus nog Baby Face Nelson. Het begin van een mooie traditie?

Antoine Légat (15 02 13)

PS Alle info over de groepen is te vinden op de site: http://www.suburban.nl

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s