BRZZVLL, Polemicals: ‘…een beheerste, evenwichtige en geïnspireerde cd van een totaal ondefinieerbare groep, die zijn balans en biotoop heeft gevonden’

Te lezen op Rootstime!

Net iets meer dan twintig jaar geleden stak het Antwerpse Die Anarchistische Abendunterhaltung (DAAU) het vuur aan de lont. Sindsdien heeft ons land een plethora aan in de basis instrumentale bands voortgebracht, die lak hebben aan grenzen en vakjes, en alle genres en stijlen in hun muziek aanwenden, zolang het maar de compositie dient. Hoogstens hebben ze een uitvalsbasis, een grondtoon, maar verder mag alles. Dat leverde van Think Of One tot Ballroomquartet internationaal gesmaakte projecten op.

Het eveneens in grote trekken Antwerpse BRZZVLL, met vijf of zes leden, maar op dit moment, volgens de hoesinfo, een septet met een drietal guests, vertrekt vanuit de jazz. In 2006 hertaalde men composities van jazzlieden die zelf graag voor het experiment gingen: Herbie Hancock, Freddie Hubbard, Archie Shepp en -dat doet een muziekliefhebber nu eens echt plezier, zie- die ultieme crossoverman Eddie ‘Listen Here’ Harris (die zelfs zijn instrumenten ‘crossoverde’) Het is alvast al straf genoeg om in 2007 laureaat te zijn van Young Jazz Talent Gent.

Alras nam het werk van saxofonist en frontman Vincent Brijs het over en ontwikkelde de band een amalgaam waar horden geleerden nog altijd van uitzoeken hoe je dit moet benoemen: mystic funk, smokin’ jazz, lock solid rare groove, psychedelic jazz groove, beyond Daptone (Records) deep funk, de omschrijvingen schieten allemaal te kort maar benoemen elk wel een deel van de mix. Gooi ze bijeen, doe er nog wat Arabic groove en een verdwaald dansritme bij en je krijgt iets dat de naam BRZZVLL draagt. Sinds het spraakmakende debuutalbum ‘Days Of Thunder, Days Of Grace’ uit 2008 bracht de band nog diverse platen uit, die telkens op lovende kritieken onthaald werden.

Nu is er ‘Polemicals’, dat meer dan tevoren een nieuw organisch geheel vormt. Die synthese komt mede voort uit het intense optreden met, naast en voor invloedrijke bands, die eenzelfde openheid uitdragen. De lijst is schier eindeloos. Gezien dat live aspect zo belangrijk is, besloot de groep zonder buitenstaander te werken. BRZZVLL heeft daarom de plaat opgenomen in de Kip Kaas Studio in Mortsel. Die is eigendom van toetsenman Jan Willems en de band deed zelf de productie. Dat bood hen de mogelijkheid, in de hand gewerkt door de free jams, waarin het gezelschap zich op zijn gemak voelt, om op zoek te gaan naar een sound en een aanvoelen die de gevierde optredens het best reflecteren,

Die opdracht lijkt geslaagd: de groove van het oriëntaal getinte ‘Jericho’ werkt aanstekelijk, gaat naadloos over in ‘Ageing Pains’ en als ’The Gathering Of The Manna’ eindigt, hebben we twintig minuten kunnen rond hossen (of in ons geval heupwiegen) op intelligente ritmes. Het rustpunt dat volgt, ‘Reino dos Céus’, negen minuten funk op valium, doorkerft door de saxuithalen, is zo meeslepend meditatief dat we dit meteen mogen promoveren tot het moment suprême van de cd. ‘Polemicals’ begint en eindigt met de lectuur van een ruimtedagboek dat grillige vormen aanneemt. Daartussenin zit lekkere groove, die ons, net als in ‘Kevin’ met zijn diepe bassen, vaak een vroege seventies gevoel geeft, de periode van de hoogbloei van de fusion jazz.

Crystal Palace’ is dan weer pure chill-out. BRZZVLL hangt er nog een bonus track aan, ‘Gagball’ (niet op de vinyl uitvoering), met eens te meer een parlando stuk, ditmaal ook een gezongen refrein (Monique Harcum) en een orgelsound die doet denken aan de hammond van Timmy Thomas (het meest bekend van zijn sinds de seventies geregeld opnieuw een hit geworden ‘Why Can’t We Live Together’) Daarmee is ‘Polemicals’ een beheerste, evenwichtige en geïnspireerde cd van een groep die zijn balans en biotoop heeft gevonden. En Eddie Harris? Die kijkt vanuit zijn opnamestudio in de wolken van minor Seventh Heaven goedkeurend neer op zoveel Antwerps eerbetoon.

Antoine Légat (20 02 13)

http://brzzvll.comhttp://soundcloud.com/brzzvll

 http://www.facebook.com/groups/26320941875 – clip: http://youtu.b/g9ml4TIBqEw

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s