JAKE LEAR, Diamonds And Stones: ‘Drie op drie, Jake!’

Zie ook www.rootstime.be !

Jake Lear is een (rock)blueszanger, gitarist en songsmid uit Vermont maar de laatste jaren vooral werkzaam op Beale Street in Memphis. Hij wist ons in het verleden al te charmeren met ‘Love And Charm‘ (2007) en te overtuigen met ‘Lost Time Blues‘ (2009) Op die laatste stond onder anderen ‘Streets Of Michelangelo‘ dat gerust zelfs de charts had mogen berijden. En ‘Boogie Woogie Woman‘ had een hartveroverend Bob Dylangehalte. Het waren twee cd’s die wat men noemt ‘een grote belofte’ inhielden. Je verwacht dan dat zo’n man een doorbraak forceert, maar de tijden zijn, zoals, heu, wie-was-het-ook-alweer zong, inderdaad serieus veranderd. In elk geval heeft Jake Lear zijn ziel niet aan de duivel verkocht om de massa’s en zijn bankrekening te behagen, wat inhoudt dat hij, zoals velen, voor een nieuw album Kickstarter inschakelde: via vele kleine(re) schenkingen, in casu 38, zamelde hij het geld in, in dit geval meer dan 7000 (terwijl zo’n dikke 4000 het streefdoel vormden, vind je op de site) voor de nieuwe cd. Het komt steeds meer voor, dank zij de ‘crisis’ en het afhaken van de platenfirma’s, die al lang op zoek zijn naar andere lucratieve investeringen, nadat ze eerst heel vakkundig zichzelf hebben getorpedeerd, of minstens toch in de voet geschoten.

Wat er ook van zij, hier is nummer drie, de zeer sober uitgegeven ‘Diamonds And Stones‘. De muziek spreekt voor zich. Het is inderdaad een album dat geen toegevingen doet om modieus te klinken, maar dat grossiert in blues of rockblues, naargelang, maar in ieder geval rauw maar niet goor, morsig maar niet slordig, vettig maar niet vuil, rock maar niet roll. Natuurlijk vind je nog de intussen al bekende invloeden: Bob Dylan, Stevie Ray Vaughan (de geest en het gitaarspel van SRV waren rond in ‘Quit You‘), maar er zitten ook elementen van de elektrische blues van de fifties en de soul van de sixties in. Misschien geen toeval: drummer Roy Cunningham is broer van andere bekende drummers, onder wie Carl Cunningham, die als lid van de Bar-Kays, soulgroten Sam & Dave en Otis Redding begeleidde. Ook Carl bleef in het vliegtuigongeval dat Otis en de hele groep, op twee na, het leven kostte (10 december 1969) In één song is die invloed uitgesproken: het stuwende ‘Work Work Work‘ had zo van Jimmy Reed kunnen zijn (het is feitelijk van Junior Wells… De andere cover is ‘Jack O’ Diamonds‘ van John Lee Hooker) Bassist Carlos Arias is naar verluidt een… Bask!

Veel belang hebben die ‘invloeden’ verder niet, want Jake Lear voelt aan als Jake Lear, en daar komt het uiteindelijk op aan. De man zingt uitstekend, met die herkenbare, vaak ‘afvallende’ laatste lettergreep. Zijn gitaarspel is helder en recht door zee. Geen technische hoogstandjes, maar alles op zijn plaats. Van bij opener ‘Strange Things‘ met zijn moddervoeten die toch licht dansen voel je dat het goed zit met deze ‘Diamonds And Stones‘, cd die haar titel waardig (uit) weet te dragen. Het tweede nummer ‘Going Back Home (North Mississippi Bound)‘ is een herwerking van ‘North Mississippi Bound‘ dat op ‘Love And Charm‘ staat. Op zijn beurt is het typisch voor een aantal songs van deze plaat, die hun hypnotiserende kracht halen uit het aangehouden ritme: ook ‘Wasting Time‘, ‘Down By The River’ of ‘I See A Train Coming‘ hebben die ‘voodoo’ kwaliteit. Het afsluitende instrumentale ‘Boogie Time‘ brengt in extremis nog enige frivoliteit aan. Niet dat dat voor ons hoefde, want intussen staat ‘Diamond And Stones‘ al hoog in onze achting, maar waarom ook niet? De muzikanten konden eens lekker uitwaaien. Het geeft de cd nog iets meer afwisseling en het confirmeert dat ‘Diamond And Stones‘ het ontdekken waard is… Drie op drie, Jake!

Antoine Légat (27 01 13)

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s