WILLIE BUCK WITH THE ROCKIN’ JOHNNY BAND: CELL PHONE MAN: ‘De songs, de speelwijze, de sound en de opname, op deze cd lijkt het of de tijd is blijven stilstaan in het Chicago van de fifties’

zie ook www.rootstime.be !

Toch even het cd boekje checken. Om zeker te zijn dat dit geen plaat is met songs van een dikke halve eeuw terug. Per slot van rekening gaat Willie Buck toch al al die tijd mee… Maar nee, de opnames vermelden 2012… En dan nog, een cd met de titel én de titelsong ‘Cell Phone Man‘ kan moeilijk uit de fifties stammen! De songs, de speelwijze, de sound en de opname, op deze cd lijkt het of de tijd is blijven stilstaan. Willie Buck heeft recht van spreken: in 1954 kwam hij als teenager vanuit Mississippi, waar hij piepjong optrad in het ‘Chitlin’ Circuit’, afgezakt (opgestegen?) naar Chicago, alwaar Muddy Waters op zijn hoogtepunt was en aansluitend de Chicagoblues hoogtij vierde. Muddy maakte zo’n indruk dat Willie zijn muziek boetseerde op die van McKinley Morganfield: heel zijn leven zou hij songs van Muddy brengen en vasthouden aan de stijl die hij toen distilleerde uit zijn bewondering.

Dat bleef ook zo toen vele toppers uit Chicago, onder invloed van veranderende modes, hun speelstijl en repertoire aanpasten om te beantwoorden aan de populariteit van de rock-‘n-roll, later Motown en de soul, de rhythm & blues, de funk, en nog later Philadelphia en de disco. Die mensen waren professioneel bezig en moesten mee omdat ze anders hun eigen loopbaan en die van hun bands in gevaar brachten. Willie Buck had dat probleem niet: hij bleef zijn nine-to-five job als automechanieker behouden en trad in de weekends op voor zijn eigen vaste publiek. Op zeker ogenblik leek de man wel een dinosaurus die bovendien al te lichtzinnig als ‘Muddy Waters imitator’ gebrandmerkt werd. Maar de aanhouder wint: de anderen zijn intussen dood of elders, en daar heb je Willie die als één van de zeer weinigen zingt zoals het zestig jaar geleden gebracht werd op en rond de intussen verdwenen Maxwell Street Market. De man kwam weer onder de aandacht toen hij in 2004 in de Blues Hall Of Fame in Chicago werd opgenomen. In 2010 verscheen bij Delmark ‘nieuw’ werk in de vorm van ‘The Life I Love‘… Bleek dat het ging om de plaat die hij in 1982 opnam en die oen in zeer beperkte oplage uitkwam. Bij deze opgemerkte heruitgave werden nog vijf onuitgegeven live tracks bijgevoegd.

Cell Phone Man‘ is dus nog maar Willie’s tweede plaat. Het was zaak de boel niet te verknallen en dat gebeurt dan ook niet. Sinds 1995 heeft The Rockin’ Johnny Band (naar aanvoerder gitarist Johnny Burgin) een reputatie als Chicago blues vintage band te verdedigen en doet dat met verve, o.a. op het Chicago Blues Festival. Rick Kreher speelde nog vier jaar lang ritmegitaar bij Muddy Waters. Ook bassist John Sefner (Eddie Kirkland, Studebaker John) en drummer Steve Bass (sic!) (voorheen Eddy Clearwater) Een paar opgemerkte gasten dragen hun mozaïekje bij, Bharath Rajakumar en Martin Lang op harp, en Barrelhouse Chuck, zoals de naam al aangeeft op piano. Natuurlijk komen er een vijftal songs voorbij, waar de namen ‘Muddy Waters’ of ‘McKinley Morganfield’ op kleven, maar er zijn ook zeven originals (waaronder het titelnummer), twee covers van andere artiesten en drie songs zo oud dat ze tot het ‘publieke domein’ behoren. Willie brengt ze ondanks zijn leeftijd nog altijd zoals dat hoort, ongepolijst, een beetje ‘rough round the edges‘.

Mooi vinden we dat tussen al dat typische Chicago werk, waarin er veel te genieten valt, er toch even de tijd was om terug te keren naar Mississippi: het voorlaatste nummer, het eigen ‘I Wanna Talk To My Baby‘ is een lekker stoffige country blues begeleid door een eenzame akoestische gitaar… Waarna de cd afsluit in de beste Muddy gangnam stijl met ‘Blow Wind Blow‘. Zeer merkwaardig plaatje en misschien wel de beste fifties Chicago bluesplaat sinds de fifties.

Antoine Légat (20 01 13)

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s