LIVING ROOTS 2012 met Raf WALSCHAERTS, Gert BETTENS, Tom THEUNS en BRAHIM in De Centrale te Gent op zondag 25 november 2012: ‘…het prachtige kwartet gemillimeterde zangstemmen van deze uitgave…’

 

(www.livingroots.be)

Natuurlijk is het niet ongewoon dat je de meest recente editie van een festival of project het beste vindt: het zit nog vers in het geheugen. Vanzelfsprekend is Living Roots ‘maar’ een programma met liedjes van anderen. En wat er ook gebeurt, dit samengaan is er maar bij gratie van muzikanten, stuk voor stuk klassenbakken, die andere verplichtingen en engagementen hebben, zodat de kans op recidive heel klein is (dit in tegenstelling tot ons gerechtelijk systeem, maar dat is hier volledig terzake) Maar toch zouden we het spijtig vinden moest hier niet op één of andere wijze een vervolg op komen. Een passage op één of ander groot zomerfestival bij voorbeeld? Living Roots is jaren geleden begonnen op Dranouter, als Folkkwadraat in 2004, als we ons goed herinneren, toen nog als een puur folkgebeuren. Nu ook Dranouter geëvolueerd is, zou het leuk zijn moest Living Roots daar terugkeren. Wishful thinking, we beseffen het tenvolle.

Nochtans was deze editie niet zo vlot van start gegaan, vernamen we links en rechts. Het duurde even vooraleer de klokken gelijk stonden. Een aantal songs van in het begin vielen ertussenuit en andere kwamen in de plaats. De eerste verslagen hadden het zelfs over ‘we bleven op onze honger zitten‘. Dat alles intussen in de juiste plooi viel en het evenwicht gevonden was, bewees concert in de Turbinezaal van De Centrale te Gent, al jaar en dag de plek van de Grand Finale. Het was, try-out inbegrepen, het vijfentwintigste en dus stond de band onderwijl op scherp. Net iets minder volk dan vorige keren, leek het ons. Een publiek dat iets meer gereserveerd reageerde dan die van de dag ervoor, in CC Het Bolwerk in Vilvoorde, waar men naar verluidt helemaal uit de… bol ging. Anderzijds leek het gezelschap meer gefocust dan bij vorige afsluiters, toen het feit dat ‘het bijna gedaan is‘ voor een zeker laisser aller zorgde. Er is duidelijk geleerd uit het verleden. Zo werden de songs werden doorgaans kort aan de leiband gehouden, de ‘single versie‘ als het ware. Eigenlijk werd enkel de afsluiter ‘When My Guitar Gently Weeps‘ naar een uitgewerkte grootse climax gestuwd, met dank aan de fenomenale gitarist Bert Verschueren (Bert Harrison?) en het prachtige kwartet gemillimeterde zangstemmen van deze uitgave.

Er was uiteraard plaats voor de klassieke muzikale, verbale en visuele grappen, zelfs vanwege de geluidstechnici, maar ook die rustpunten annex plaagstoten liepen nooit uit de hand. De muziekkeuze was uitstekend, de gebruikelijke mix van folk, rock en aanverwanten, met ditmaal veel plaats voor de ‘zwarte’ genres. Dat was te danken aan de inbreng van Brahim, die zich duidelijk in zijn schik voelde en het als een grote eer beschouwde om met dit gezelschap het podium te mogen delen. Brahim maakte trouwens een schitterende beurt als zanger, zoals in de ‘Arabische’ versie van ‘Fresh‘ van Kool And The Gang, maar dat is geen verrassing voor wie de zanger een beetje gevolgd heeft sinds zijn passages in Idool en Eurosong. Een openbaring was dat hij een aardig stukje elektrische gitaar kan spelen. Dat demonstreerde hij met een rake solo in ‘Use Me‘ in een funky versie die goeie ouwe Bill Withers recht deed. Hierna zei Raf Walschaerts: ‘Toen we Brahim aanboden om mee te doen, vroegen we of hij een instrument kon bespelen. Hij antwoordde toen van niet!‘ In ‘Amigo‘, rastafari strijdlied uit 1980 van de in de UK gevestigde pionierende reggae band Black Slate, had Brahim het publiek aan het zingen gekregen. Met Gert Bettens in tweede stem liet hij ‘Reach Out I’ll be There‘ schallen als toen de Four Tops er in 1966 een monsterhit van maakten. Levi Stubbs zou fier geweest zijn…

Zo zitten we al volop bij de songs. Een lied-per-lied verslag heeft weinig zin in deze omstandigheden. Er stond trouwens al een treffende bespreking op Rootstime van de première in De Roma (Borgerhout) op 28 september door ons aller JiVe. We lichten enkele momenten uit, maar het zou niet terecht zijn die als ‘hoogtepunten’ te klasseren omdat dit andere fijne songs onterecht als ‘minder’ zou degraderen, terwijl we ons geen seconde verveeld hebben. Een beheerst ‘People Get Ready‘ van Curtis Mayfield en een uitgelaten ‘Love Is All‘ van Roger Glover (die superhit werd in 1975 wel gezongen door Ronnie James Dio) Het aloude kinderliedje ‘Une chanson douce (Le loup, la biche et le chevalier)‘ –Henri Salvador schreef het in 1950!- kreeg een Afrikaans rokje aangemeten, pure soukous of high life! Leuk was de rap-reactie van Raf op Tom Theuns‘ (bewust) melige introductie tot en uitvoering van ‘Killing Me Softly‘ dat Roberta Flack in de eeuwigheid zong. Een ronduit schitterende uitvoering kreeg ‘Tempted‘, in 1981 geen hit voor Difford & Tilbrook van Squeeze, maar beslist één van hun allerbeste, met Gert als de Paul Carrack van dienst.

Een in een cajun jasje gestoken ‘Time To Ring Some Changes‘ van Richard Thompson kregen we zowaar een tweede maal te horen toen de bissen op waren. ‘Lady Franklin’s Lament‘ (ook gekend als ‘Lord Franklin‘) bood Tom en Raf de kans om verbaal even in mekaars haren en vaarwater te zitten. Een winnaar was er niet, maar intussen weten we ‘alles’ over de verdwijning op de Noordpool van de ontdekkingsreiziger in 1847, toen aanleiding tot deze ‘broadside ballad‘ (dat in vele uitvoeringen bestaat, ook op YouTube, een mooie is die van Martin Carthy) Bij ‘Diamonds And Gold‘ (uit ‘Rain Dogs‘) dachten we even dat Tom Waits in levende lijve zijn lied vanuit de coulissen meezong. Het bleek dan toch Tom Theuns te zijn, wat belooft voor de komende editie, die onder de noemer Living Hero gewijd zal zijn aan de zanger uit Californië… Een ongewone intro maar wel degelijk een verwijzing naar het originele meesterwerk, dat beleefde ‘What’s Going On‘ waarin Brahim de pendant van ‘ooit Oostendenaar’ Marvin Gaye was.

De titel ‘Why Does It Hurt When I Pee‘ kan alleen maar van Frank Zappa zijn (de tekst is navenant! Men vindt het op ‘Joe’s Garage Act I‘) Het genie uit Laurel Canyon werd aangekondigd als de ‘onbekende dichter F. Zappa‘ en het arrangement verwees nadrukkelijk naar ’s mans grillige fantasie. Bijzonder knap uitgevoerd was ‘Against The Wind‘, één van de vele parels uit het oeuvre van Bob Seger. In de bissen mocht ‘Bei mir bist du schön’ opdraven. De Andrew Sisters maakten dat met een Engelse tekst in 1937 tot hun eerste grote succes maakten, maar eigenlijk dateerde het Yiddishe origineel (‘Bei mir bistu shein‘) al van 1932. Brahim zorgde voor de krassen op de ouwe plaat (vondst!) en Tom reproduceerde met megafoon de metalen stemmen van toen. Omdat de song even uitliep, riep Tom luid ‘Zet die ploat af!‘ Waar hebben we dat nog gehoord?! Gelukkig was dit niet allemaal zo ‘f*cking idioot!‘ als op 14 oktober!

Hoed af voor de begeleiders ‘op de achtergrond’, intussen zowat de ‘vaste’ Living Rootsband: Koen Garriau (saxen en klarinet; tevens de initiatiefnemer van de ‘Living Roots’/’Living Hero’ projecten), Andries Boone (viool, mandoline, slide gitaar), Sam Van Ingelgem (elektrische bas), Laurens Billiet (drums, percussie) en de al vermelde Bert Verschueren, meermaals in een glansrol. De zangers speelden gitaar, Gert Bettens (elektrisch en akoestisch), Raf Walschaerts en Tom Theuns (akoestisch) en zoals aangestipt één keer Brahim elektrisch. Tom werd aan de keys geregeld door anderen afgelost (Gert, Andries, Bert) De ‘Living Hero’ rond Tom Waits zal doorgaan met een deels gewijzigde band. Tom Theuns krijgt Tom Pintens (‘Tommekes, Tommekes toch…‘), Jan De Campenaere (alias Venus In Flames) en Guy Swinnen naast zich. Voor die open invitation to the blues komen we af met Jersey Girl Martha in onze Ol’55 met diamonds on my windshield. Het hoeft niet eens in the neighborhood te zijn!

Antoine Légat (26 11 12)

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s