LITTLE KIM And The ALLEY APPLE 3, ‘She’ll Keep The Devil Dancing On Your Heart’ ‘Western swing verrezen!’

Toen de tweede cd ‘Ridin’ The Rails‘ in 2010 uitkwam, twee jaar na een eponieme debuut EP (2008), waren Little Kim And The Alley Apple 3 (°2007) nog een blinde vlek voor velen. Die cd toonde echter wat zangeres Kimberly Claeys kan en wat haar band in zijn mars heeft. Sindsdien is veel gebeurd. Want ook buiten de Alley Apple 3 hebben deze mensen een muzikaal leven: Kim was ook de (harmony) zangeres bij het groepje dat Wendy Colonna op haar kleine toer in ons land rond zich verzamelde in 2011. Daarmee nam de straffe Texaanse zangeres, echtgenote van gitarist Chad Pope, nog tijdens diezelfde trip in allerijl een EP met zeven nummers op, ‘Barefoot in Belgium‘, een schijfje dat we u enkel maar kunnen aanbevelen, want van haast en spoed is niets te merken. Naast de eigen songs van Wendy staat er ook een fraaie cover op van ‘Snowin’ In Raton‘ van Townes Van Zandt.

Wendy nodigde de mensen van deze gelegenheidsband, Lazybones gedoopt, naar de standard van Johnny Mercer & Hoagy Carmichael, zelfs uit naar de States, waar tezamen of apart werd opgetreden in Texas en Louisiana! In Lazybones zaten ook Eddy De Smul, zanger van bluesband Ed And The Gators, maar hier enkelop mondharmonica, Tom De Poorter, gitarist en songschrijver van Little Kim, en mondharmonicaspeler (en percussionist) Jeffrey Thielens. Die laatste werd prompt ook gevraagd werd om in de studio mee te werken aan de tweede cd van Little Kim, tezamen met een waslijst gastmuzikanten. De andere bandleden van in het begin zijn, op staande bas, Selim Meiresonne die met recht en reden de bijnaam ‘Slappin’ Slim‘kreeg, en Pat(rick) Cattoir, pedal steel, dobro en ritmegitaar, man die men allicht ook kent van het het Eeklose Those Metal Boys With Their Metal Toys.

Die band speelt Americana in ruwweg hetzelfde tijdsgewricht als Little Kim, de eerste helft van de twintigste eeuw, maar wel in deels andere stijlen. Kim houdt het op lichtvoetige western swing of country swing vanaf de roaring twenties, de grote Bob Wills en Tex Williams achterna, en aanverwante vaak dansbare country getinte subgenres. Plus de popsongs van toen die nu standards geworden zijn in het Great American Songbook, via illustere voorbeelden als Bessie Smith over Billie Holiday tot Hank Williams. Dat Little Kim And The Alley Apple 3 intussen hun vak helemaal beheersen, blijkt uit de nieuwe ‘She’ll Keep The Devil Dancing On Your Heart‘. Er werd veel tijd en moeite geïnvesteerd in de cd. Niet alleen werd er intens gesleuteld aan de opnames, maar ook, en vooral, ontwikkelde Tom De Poorter zijn schrijverskwaliteiten.

Slappin’ Slim‘ (inderdaad, over bassist Selim!), ‘Little Sarah‘, ‘All Day And Every Day‘, ‘Oh Lord‘, ‘Rumble In The Parlor‘, de titelsong en het instrumentale ‘Sugar Cane Rag‘ zijn allemaal van zijn hand, deunen die muzikaal en qua woorden(schat) naadloos aansluiten op het intussen als klassiek te beschouwen werk. De covers zijn goed gekozen: op ‘When Paw Was Courtin’ Maw‘ demonstreert Kim dat ze als zangeres blijft groeien. De vlotheid en de sensualiteit waarmee ze haar niet zelden stoute teksten zingt (acteert?) is in onze contreienbij ons schamel weten zelden vertoond. Het vraagt immers doorgedreven ernst om zo… speels over te komen: ‘L’art c’est dissimuler l’art‘, zei ons grootje altijd. Prachtkeuze is ‘My Blue Heaven‘, intussen 84 jaar oud en eindeloos gecoverd, vrij recent nog door Norah Jones. Ook een voltreffer is het onbedaarlijk en uitgelaten swingende ‘I Wish I Could Shimmy Like My Sister Kate‘.

Het knappe ‘There Is A Time‘ is afkomstig van The Dillards, meteen een hommage aan die andere verwante, de bluegrass. Door het invoeren van elektrische instrumenten waren The Dillards trouwens de directe voorlopers van kleppers als The Eagles en The Byrds. Alley Apple 3 is blijkens ‘She’ll Keep The Devil Dancing On Your Heart‘ uitgegroeid tot een uitstekende platform voor Kim, die op de cd en ook live de assistentie krijgt van vriendin Tessa De Vreese, een eveneens uitstekende zangeres, maar met een gans ander timbre, wat in samenzang toch prima werkt. Toms verfijnde gitaarspel luisterde goed naar de grote voorbeelden maar legt eigen accenten. In combinatie met Selims briljante slappin’ stijl (slaan op de snaren in plaats van ze te plukken), Jeffrey Thielens’ heldere en krachtige harpspel, de viool van Philippe de Chaffoy, de zingende zaag van Luk Coene, en een Patrick Cattoir die zijn pedal steel, resonator en manouchegitaar laat zingen, levert dat een prima backing voor de frontvrouw.

Wie zijn oren niet kan geloven na het beluisteren van de internationale klasse van ‘She’ll Keep The Devil Dancing On Your Heart‘, kan nog één keer de cd-presentatie meemaken, pimped up en chromed out met ouder werk: op 17 november geven Little Kim And The Alley Apple 3 nog eens van jetje in De Villa van de N9, in de Molenstraat te Eeklo.

Antoine Légat (07 11 12)

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s