HET MUZIKALE ANKER 15: JIMMY BUFFETT EN ‘COAST OF MARSEILLES’ (voor ‘Het VisserijBlad’ van Oostende, nr. 10, 79e jg., oktober 2012)

In vorige afleveringen van Het Muzikale Anker hebben we ons gebogen over de kommer en kwel van de zeevarende medemens: zinkende schuiten, gesaboteerde schepen en, toepasselijk in een dertiende aflevering (zwarte miauw!), bootvluchtelingen… De ellende kon niet op! Tijd om het geweer van schouder te veranderen en wat lichtere kost te serveren… Wie konden we daarvoor beter laten opdraven dan Mister Big Smile himself, liefhebber van open zee en exotische eilanden, succesboy Jimmy Buffett? Hoewel! Het schone lieke dat we u even verderop willen voorstellen heeft ook zijn donkere randje… maar dat betreft maar één sukkelaar. Dat konden we nog net door de censuur krijgen.

Intussen blijven Titanofielen en Titanologen (begrijp: liefhebbers en studenten van alles wat te maken heeft met de Titanic, 15 april 1912, ijsberg, u weet wel…) een beetje op hun honger. De ‘viering’ van 100 jaar onzinkbaar zinken was kort maar hevig. De media stonden bol van de kwakkels en de wetenswaardigheden rond de beruchte maiden trip van de White Star Line reus. Maar de buzz en de fuzz zijn voorbij en het is weer 99 jaar wachten op de volgende verjaardag, die overigens niet dezelfde ring (naklank) zal hebben als ‘100 jaar’. Net op dat moment komt Bob Dylan op de proppen met zijn nieuwe ‘Tempest‘ en gaat het titelnummer toch wel over de Titanic, zeker?! Verzorg je timing, Baawb! Het relaas van haast 14 (!) minuten gaat, volledig Dylangewijs, zijn eigen gang, als was het een zevenjarige (en geen tweeënzeventigjarige) die na het zien van de film het verhaal navertelt (zelfs ‘Leo’s sketchbook‘ komt ter sprake… ) Eindeloos charmant en een mooie kers op de taart, want ‘Tempest‘ (de hele cd dan) is, make no mistake, een goeie Dylan.

Maar we zouden het hebben over ‘The Coast Of Marseilles‘, een song van Keith Sykes, die daar zelf een aardige versie van heeft, maar toch beroemd werd in handen van Jimmy Buffett. Die zette het op ‘Son Of A Son Of A Sailor‘, waarop Buffett afgebeeld staat als captain of his ship, een bewust kitsjerige foto. De binnenhoes is gesneuveld in de cd versie maar op de LP staat een montage die alle clichés van de scheepvaart nog eens op hilarische wijze vertolken: roeiende galeiboeven, dronken zeelui met hun madelieven… een wonder dat Piet Piraat en Tuizentfloot er niet bij staan. Ja, Buffett was en is een grapjurk, die in het echt overigens als zeiler zijn sporen verdiend heeft. De LP/cd staat bol van de typische Buffett songs, ogenschijnlijk luchtige deunen die je met Caraïben, zonneschijn, schaars geklede dames en cocktails associeert. Je reinste escapisme! Buffett noemt het zelf ‘gulf and western‘ muziek

Maar dat imago van ‘valse trage’ is inderdaad slechts een imago. Men kent Jimmy Buffett (°1946) vooral als zanger van eigen en andermans werk, maar hij is ook schrijver van bestsellers, acteur, filmproducent en succesrijk zakenman. De twee restaurantketens waar hij in betrokken is, dragen de namen van twee van zijn bekendste songs ‘Margaritaville‘ en ‘Cheeseburger In Paradise‘. Hij schijnt van Mobile, Alabama, te zijn, maar woont met zijn tweede vrouw in sunny Palm Beach, Florida. Hij bezit ook een woonst op het eilandje Saint-Barthélémy (St Barts zeggen de Amerikanen), waar hij ooit mee een hotel en restaurant runde. Zijn verplaatsingen doet hij als piloot van zijn blitze Dassault Falcon 900 jet. Nou moe!

Jerry Jeff Walker, de schrijver van het zalige ‘Mr. Bojangles‘, mag als zijn ontdekker gelden. Na de jammerlijke crash van zijn collega-zanger en -piloot, goede vriend en mentor Jim Croce (hits ‘Bad, Bad Leroy Brown‘, ‘Time In A Bottle‘, ‘I Got A Name‘, enzovoort) nam hij in feite diens fakkel over. Vooral met de LP ‘Changes In Latitudes, Changes In Attitudes‘ (1977) en de single ‘Margaritaville‘ had hij prijs. Een jaar later was er ‘Son Of A Son Of A Sailor‘, ingespeeld met zijn Coral Reefer Band (de naam alleen al is een hele tongue in cheek!), waarbij studiotoppers als orgelist Mike Utley, drummer Kenny Buttrey, bassist Norbert Putnam en de jong gestorven Steve Goodman (zelf een muzikant in ‘gulf and western’ stijl, en auteur van de ultieme treinsong ‘City of New Orleans‘) Tussen het luchtiger werk als de titelsong, ‘Cheeseburger In Paradise‘, uitgelaten rocker ‘Livingston Saturday Night‘ en het toch ietwat meer melancholische, maar evenzeer exotische ‘African Friend‘, staan twee Keith Sykes songs. Eén daarvan is ‘Coast Of Marseilles‘.

De song begint dromerig met een bluesharp die door het zwerk snijdt. Je hoort de golven, de wind ruist, maar alles in niet goed in het Paradijs… ‘I sat there on the coast of Marseilles, my thoughts came by like wind through my hand, how good it’be to hold you…‘ Het is duidelijk: ze heeft hem laten zitten, bouillabaise nog aan toe! Het is zelfs niet zeker dat ze nog aan hem denkt… Dat is een vraag die hem helemaal onderuit haalt, wat in de song uitgedrukt wordt door een duik van enkele octaven, waarna Buffetts boterzachte, nog steeds van liefde vervulde stem weer oprijst als een zeemeeuw op zoek naar voedsel. In de brug van het lied wedijveren een hele armada strijkers en die ene eenzame bluesharp om de aandacht van de luisteraar.

De persoon die het meest investeerde in de liefde, betaalt de hoogste prijs: ‘You make it hard for me to forget, I haven’t stopped loving you yet‘ en weer duikelt het lied in de diepten van de Middellandse Zee. ‘When I left the coast of Marseilles, I hadn’t done what I’d come to do, I spent all the money I saved, still I didn’t get over you‘. Nadat hij bakzeil haalde, zeilt de ‘held’ weer weg, nieuw LDVD tegemoet. Terwijl hij stilaan verdwijnt aan de einder, zingt de bluesharp zijn zwanenzang… Pure schoonheid uitgesmeerd over vijf minuutjes… Wat kan liefdesverdriet toch ‘endelek schoon‘ zijn!

Intussen blijft Jimmy Buffett zijn lucratieve concertreeksen verder geven, ook in Europa. Men kan op YouTube dan ook studio en live uitvoeringen vinden van zijn songs. Een fijne clip met de LP versie van ‘Coast Of Marseilles‘, met passende foto’s, vind je met deze link:

http://www.youtube.com/watch?v=c__JXd2cQE8&feature=related

Veel kleenex genot!

Antoine Légat (21 09 12)

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s