ROBERT CRAY: NOTHIN BUT LOVE: een uitstekende collectie bluessongs, klassiek maar niet routineus

Bluesfans kenden hem al van de voorgangers ‘Bad Influence’ (1983) en ‘False Accusations’ (1985), maar het was zijn derde officiële plaat die hem wereldfaam zou brengen. Sinds de dagen van dat doorbraakalbum ‘Strong Persuader’ (1986) is er veel water naar de zee gevloeid. Robert Cray, de man met de vijf Grammy Awards achter zijn naam, heeft de tand des tijds doorstaan zonder grote schokgolven sinds de hits van dat album, ‘Smoking Gun’, ‘I Guess I Showed Her’ en ‘Right Next Door (Because Of Me)’. Waarom zou hij ook? Toen hij op zijn drieëndertigste zo aan de oppervlakte kwam en ook ver buiten de blues scoorde, was hij een voldragen muzikant, die de stiel geleerd had met een eigen band en onder anderen bij niemand minder dan John Lee Hooker. En de vernieuwing die de plaat bracht, was, zo blijkt na al die tijd, wel degelijk ingrijpend. Het is niet overdreven te stellen dat ‘Strong Persuader’ een nieuw tijdperk inleidde, net als tijdgenoten Stevie Ray Vaughan en George Thorogood dat deden in hun segment van de blues.

Cray behield zijn benijdenswaardige status, zowel binnen als buiten de blues. Zijn onverdroten ijver in het bedenken van nieuw songmateriaal en zijn onmiskenbare kwaliteiten als performer zijn daar verantwoordelijk voor, al kreeg je de laatste jaren toch af en toe te horen: ‘Hoe zou het nog zijn mét…?’ Entertainen kan hij, van toen hij voor het eerst in ons land optrad, meer bepaald in de Banana Peel in Ruiselede op 24 maart 1985, in juli van dat jaar gevolgd zijn opgemerkte passage in Peer, toen hij elders in Europa nog niet had opgetreden, tot zijn concert in zaal De Zwerver (Leffinge, Oostende) op 11 juli van dit jaar. Intussen nadert hij de zestig, maar sleet zit er beslist niet op. Dat bewijst zijn nieuwe… en met verve!

‘Nothin But Love’ is alweer zijn zestiende studioplaat, zijn eerste in drie jaar, meer bepaald sinds ‘This Time’ (Daartussen in was er wel de liveschive ‘Cookin’ In Mobile’) Van bij de eerste noten van ‘(Won’t Be) Coming Home’ is het prijs: de bekende romige Fender gitaarsound en de vertrouwde stem onderstrepen Roberts verdriet om het definitieve vertrek van het lief. Zijn band geeft intussen van jetje. ‘I’ll save my tears for later down the road’, maar zo snel raak je daar niet overheen, zelfs niet met een heerlijke gitaarsolo, want ‘I still set the table for you and me’. Is het een wonder dat de meeste songs over LDVD gaan? De blues heeft daar beslist geen monopolie op, maar biedt toch wel bij uitstek verkwikkende balsem voor de gewonde ziel(enpoot): ‘Worry’, ‘I’ll Always Remember You’ (met big band), ‘Blues Get Off My Shoulder’, ‘Fix This’, ‘I’m Done Cryin”, ‘Sadder Days’ zijn muzikaal en thematisch gevarieerde, heu, variaties op het thema van het gebroken hart.

Liefde kan ook de familie betreffen: het ‘Great Big Old House’ is ‘full of empty rooms’. ‘My family used to live there’ en ‘There used to be love’, maar gedane zaken nemen geen keer. Een ouwe soul riff onderschrijft het gemis. De cd heet niet voor niets ‘Nothin But Love’! Maar er is voor een gezonde vent ook altijd plaats voor een ‘Side Dish’, die smeuïg klinkt zoals de titel aangeeft (‘If you know what I mean’ voegt hij er haast overbodig aan toe) ‘A Memo’ is dan weer een lofzang op de liefde tot ‘die Ene’. Misschien wint ‘Nothin But Love’ geen nieuwe zieltjes, maar het blijft een uitstekende collectie bluessongs, klassiek maar niet routineus. Als introductie is deze cd even goed als bij voorbeeld ‘Don’t Be Afraid Of The Dark’ (1988) Daar heeft de wakkere luisteraar volgens ons geen ‘Strong Persuader’ voor van doen!

Antoine Légat (24 09 12)

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s