THE HARPOONIST & THE AXE MURDERER: CHECKERED PAST

Gepubliceerd op http://www.rootstime.be

The Harpoonist & The Axe Murderer, afgekort HAM, wil blues brengen ‘die je in het kruis tast’, een rock ’n roll attitude in een bluesstijl die de geschiedenis van de blues omarmt. Dat is een vrij ambitieuze programmaverklaring, maar we hebben het op gezette tijden nog zien doen. Ook in Canada, waar Shawn ‘The Harpoonist’ Hall en Matthew ‘The Axe Murderer’ Rogers vandaan komen, meer bepaald uit Vancouver (Hall is origineel van Toronto en zijn ontmoeting met Hall verliep overigens niet rimpelloos) We denken dan aan John & The Sisters, het project waar Kevin Breit zijn medewerking aan verleende (op het innovatieve Northern Blues label, waar ook Samuel James, Watermelon Slim, Eddie Turner, The Twisters, Carlos del Junco en die duivelse Paul Reddick deel van uitmaken): dàt was pas een mokerslag, maar dan spreken we al van 2004. Het moet ons van het hart: deze cd komt aardig in de buurt.

Misschien is ‘Checkered Past’ net iets traditioneler maar deze inventieve blues spettert en knettert voldoende om constant je aandacht op te eisen, eens je gewend bent aan Shawn Halls scherpe stemgeluid, een strot die herinnert aan de vroege Arno Hintjens (t.t.v. Tjens-Couter) en zoals die van de Oostendenaar toen door het zwerk kerft. We moesten af en toe ook denken aan Roger Chapman (Family, Streetwalkers) Zang, harp (de bluesharp wordt soms ook een ‘harpoon’ genoemd) en af en toe bas, dat is zijn inbreng, terwijl Matthew Rogers gitaar (de ‘axe’ dus), drums, percussie, keys, backing vocals en de rest van de bas aanlevert. Vermits ze de productie zelf deden en ze het merendeel van songs samen of apart bedachten is dit strikt het werk van een duo. Wat ze met het handvol covers doen is leuk: mensen die niet minder dan twee songs van Willie Dixon onder handen nemen, hebben vanzelf een streepje voor, maar wat ze aanvangen met ‘Can’t Judge A Book’ en ‘Mellow Down Easy’ zou de bijzonder invloedrijke bluespionier wel aangestaan hebben.

Het respect voor het verleden mag blijken uit de keuze voor ‘Be My Woman’, een typische field holler, die zonder aan archeologie te doen, zijn eeuwenoude patine bewaart. Af en toe komt dat verleden nog om de hoek piepen: ‘Wake Up’ verwijst op zeker moment nadrukkelijk naar ‘Statesboro Blues’ van Blind Willie McTell (‘Wake up, mama, turn that lamp down low…’) een leuke doordenker. Er wordt zo vurig en aanstekelijk enthousiast gezongen en gespeeld dat je af en toe denken met een hele band te maken te hebben, maar het duo besloot in een vroeg stadium niets op te nemen dat ze niet met twee live konden uitvoeren. Geen loops, geen programming, geen ritmeboxen. Dat betekent wel dat vooral Rogers live de handen vol heeft: simultaan gitaar spelen en de drums bewerken vraagt een doordachte opstelling. Maar als Philippe Ménard en Ben Prestage dat kunnen, waarom The Axe Murderer dan niet? Je hoeft er niet eens Boeddha voor te heten.

Tracks uit de cd lichten heeft maar een beperkte relevantie, want elke song heeft zijn verdiensten. Als we mogen kiezen, dan gaat de eervolle vermelding naar ‘Roll With The Punches’ met zijn opvallende riff, het -hier zijn we weer- aan Tjens-Couter refererende stukje vuurwerk ‘Get Out’, het enigszins repetitieve ‘Too Late Virginia’ en vooral het lekkere ‘Chevrolet’ met ferme harp licks. Het duo beseft dat ze met zo’n death metal benaming een aantal optredens (in rusthuizen en parochiale centra) mislopen, maar de wakkere bluesfan zal zich niet laten misleiden. HAM zou via deze ‘Checkered Past’ (allicht een verwijzing naar hun grillig verleden alleen en als duo) wel eens snel een huishoudnaam kunnen worden, dagelijkse kost als het ware. Iets om aan te denken bij het opstellen van het volgende boodschappenlijstje.

Antoine Légat (10 09 12)

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s