BROOKE MILLER: FAMILIAR

 

…currently online @ www.rootstime.be !

 

Brooke Miller is een singer-songwriter uit Halifax, Nova Scotia, Canada, met een opvallende bedrevenheid op zowel elektrische als akoestische gitaar. Als Canadese is het niet ongewoon dat ze opkeek naar landgenoten als Bruce Cockburn en Joni Mitchell en zuiderburen als Rickie Lee Jones, prima voorbeelden waar ze blijkbaar goed naar geluisterd heeft. Als snel sloeg de Wanderlust toe zodat ze op meerdere continenten haar capaciteiten kon aanscherpen en demonstreren, ook in Europa. Pas haar vierde cd, de elektrische ‘Brooke Miller‘ uit 2011, kreeg nationale verdeling. Ze nam daarbij de gelegenheid te baat om naast nieuwe songs ook ouder materiaal te herwerken in een radiovriendelijker formaat, bewijs dat ze ook een flink stukje kan rocken (toen ze twaalf was, zong ze al in een snoeiharde punk band!) Deze ‘Brooke Miller‘ betekent echter niet dat ze haar ziel aan de duivel verkocht, want nog in datzelfde 2011, in november, kreeg ze een nieuwe kans en ging ze weer een andere richting uit. Dat werd dan deze ‘Familiar‘.

 

Voor het Duitse ‘audiofiele’ label Stockfish mocht ze immers opnieuw een selectie uit haar eerdere werk opnemen, gefocust op haar ballads, in een pure, ‘ontraamde’ vorm. Op een paar tracks is er een bas, een Rhodes bass en één maal een piano te horen, alle in handen van Don Ross, ook niet de eerste de beste. We vermoeden trouwens dat er een foutje staat in het boekje en dat hij het is die de toetsen beroert in de piano versie van titelnummer ‘Familiar‘ (ook in een gitaarversie op de cd) De rest is Brooke en haar akoestische Greenfield gitaren, die producer Günter Pauler mooi omzette in nulletjes en eentjes. We kenden dat oude materiaal niet. Gelukkig ligt bijscholing via YouTube en andere kanalen in onze tijd zomaar voor het grijpen. Als je surft, even opletten, want er zijn in alle beroepen wel meer dames die ‘Brooke Miller’ heten! Zo vind je leuke, leerrijke clips van o.a. ‘Cannonball‘ (niét op deze cd) en van ‘What You Know‘, ‘Two Soldiers‘ en ‘You Can See Everything‘ (wél), alle opgenomen in het atelier van gitaarbouwer Greenfield. Er zijn er ook te vinden van Miller in duo met Don Ross. Deze opnames vertellen alles wat je over mooie Miller en haar indrukwekkende artistieke kwaliteiten moet weten om ‘Familiar‘ ten volle te smaken.

 

We vragen ons echter af of Brooke Miller zich ten volle realiseert dat ze met die slepende stem en het ragfijne gitaarwerk met ingenieuze akkoorden aardig in het vaarwater komt van de diep betreurde John Martyn, reus onder de reuzen van de gitaar? ‘There You Are‘ bij voorbeeld leunt qua atmosfeer en complexe songstructuur ‘akelig’ dicht bij de Meester aan. Nou ja, akelig… maar dan op lichtjes briljante wijze. De doorwinterde muziekliefhebber heeft volgende raadgeving allicht niet nodig, maar voor alle zekerheid: de skeletvorm waarin Miller de elf songs aanbiedt, zorgt vanzelfsprekend voor een uniforme sound die op het eerste oor alras dreigt te vervelen, maar die indruk van oppervlakkigheid verdwijnt met elke beluistering meer en meer, zodra de finesse van het spelen, de opbouw van de songs en, niet te vergeten, de grote gevoeligheid van de teksten naar voor komen en reliëf geven aan de luisterervaring.

 

Dan komt de esthetiek van de songs en hun uitvoering tot zijn volle recht. Luister maar eens naar ‘A.M. Song‘: hadden de opvarenden van de ‘Titanic‘ deze opname bij de hand gehad, de ijsberg zou al gesmolten zijn voor het schip er langs kon schuren! Radio 1 muzieksamenstellers, anyone? Miller beseft natuurlijk maar al te goed hoe intiem deze opnames wel zijn: ‘I’m sitting in the room singing just to you‘ zegt ze in het cd boekje. Dat geeft trouwens niet alleen de teksten weer, maar ook de verschillende gitaarstemmingen. Voor de vermaledijden die zich zouden wagen aan het naspelen van dit lekkers… Kort door de bocht, Brooke Miller is een volbloed artieste die dringend meer bekendheid mag krijgen buiten Canada. Fans van John Martyn en een Peter Gallway, bij voorbeeld, hebben er een kluif aan. De hier makkelijker verkrijgbare ‘Familiar‘ biedt daar nu alle kansen toe. (29 07 12)

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s