Vroemmm…. (o.l.v. Koen GARRIAU en Barbara VANDENDRIESSCHE), Appel Rekords APR 1343 ( www.zinget.be ; www.denappel.be ): ‘Barbara Vandendriessche en Koen Garriau maken met kinderkoor Jong Con Spirito en bekende folkmusici een opmerkelijke plaat met liedjes over vervoer’

Nee, we brengen deze cd niet onder de aandacht als reactie op het feit dat ’t Smiske, waar Folkcorner Den Appel en Appel Rekords bij aansluiten, door onze cultuurverantwoordelijken schromelijk over het hoofd gezien werd. Het zou een reden kunnen zijn, maar geen goeie als de aan te prijzen cd de norm niet haalt. Anders gezegd, als u dit leest is het omdat we overtuigd zijn van de kwaliteiten van ‘Vroemmm…’, al behoren we volgens de laatste berichten niet tot de doelgroep van deze cd. De presentatie van de opvolger van -dat mogen we toch zeggen?- het behoorlijk succesvolle ‘Beestenboel’ in De Centrale te Gent is al een hele poos voorbij (2 mei), maar allerlei beslommeringen stonden deze lijnen ‘vakkundig’ in de weg. Ach, zo’n cd is niet echt gebonden aan een versheidsdatum. De tijd der komkommers leek ons ideaal om toch nog in te pikken op een concept dat ook buiten de doelgroep, de plusminus tienjarigen, op respect mag rekenen.

Drie jaar na ‘Beestenboel’ vonden de initiatiefnemers van het muzikale project Zinget, saxofonist Koen Garriau (Fluxus, Ashels, de Living Roots concerten, en zoveel meer) en koorleidster en koorcoach Barbara Vandendriesche, het tijd voor een opvolger. De formule blijft dezelfde, en dat maakt precies het verschil uit met de overigens uitstekende reeks cd’s van Kapitein Winokio: daar brengen volwassenen de songs. Hier zingen de kinderen van Jong Con Spirito uit Lo (West-Vlaanderen), jeugdafdeling van het Canteclaerkoor, waar Barbara de bezieler van is, de nummers in. Twee uitgesproken troeven bezit ‘Vroemmm…’: er is een thema en dat laat zich aan de hand van de titel gemakkelijk raden. Alle bekende en minder bekende liederen hebben iets te maken met vervoer. ‘Rije rije rije met een Wagentje’, ‘Helikopter’, ‘Scheepjes varen’ , ‘De Zeppelin’, ‘In een klein Stationnetje’, het grappige ‘Fietsie foetsie’ ontbreken niet in de vijftien uitverkoren songs.

Het koor presteert prima met een fraaie solopartij van Sarah Lezy in het dromerige en fijn gearrangeerde ‘Vliegen’. Wat de cd helemaal onderscheidt van de met een goedkope blikken synthesizer ingespeelde ‘kinderplaat’ is de begeleiding. We kennen weinig cd’s met zo’n cast. Je vindt onder meer (excuus als we niet iedereen hier kunnen vermelden: u leest het op de passend uitgewerkte klaphoes) Jonas De Meester (AedO, Magister) op gitaar, Andries Boone (Ballroomquartet, Limbrant, MANdolinMAN, Demerbroeken, …) op viool, mandola en mandoline, Koen Dewaele (Kadril) op bas, Toon Van Mierlo (Naragonia (Quartet), Fluxus, Floes, EmBRUN, Hot Griselda, …, plus de hoestekeningen van deze cd) op Uilleann pipes… Al die muzikanten hielpen Koen bij het arrangeren der nummers, die lekke rocken en folkrocken. We willen u de mening van een expert niet ontzeggen: onze eigen kritische negenjarige is onvoorwaardelijk fan.

Antoine Légat (05 07 12)
P.S. U vindt dit artikel ook op http://www.folkroddels.be

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s