FIRST AID KIT, The Lion’s Roar, Wichita Recordings WEBB320CD (verd. PIAS) / THE PINES, Dark So Gold, Red House Records RHR CD 247 (verd. Music & Words)

Twee heel mooie schijfjes waar we hier niet eerder aandacht aan konden schenken, wegens andere beslommeringen, maar die dat dubbel en dik verdienen. Het kan gerust want op goeie muziek staat geen versheidsdatum. Pure folk bieden ze bij lange na niet, maar ze hebben een roots karakter dat hen geliefd kan maken tot ver buiten de mainstream.

 

Drie jaar geleden mochten we FIRST AID KIT meemaken in het voorprogramma van VENUS IN FLAMES in de Brusselse AB Club (26 februari 2009) De Zweedse zusjes Johanna (’90) en Klara (’93) Söderberg braken sindsdien door met fraai gedraaide melodieën en bloedstollende harmonieën. ‘The Big Black And The Blue‘ stak al goed in mekaar, maar ‘The Lion’s Roar‘ is onversneden internationale klasse. Ze namen die niet toevallig op met Mike Mogis, die men kent las de producer van Bright Eyes, (en) en in het slotnummer ‘King Of The World‘ doet ConorBright EyesOberst in hoogsteigen persoon zijn duit in het zakje. De zusjes Söderberg schreven deze tijdloos mooie liedjes zelf. Blikvanger is ‘Emmylou‘: om uitdrukking te geven aan de relatie tot de geliefde wordt een vergelijking gemaakt: ben jij Johnny (Cash), dan ben ik June (Carter), ben jij Gram (Parsons) dan ben ik Emmylou (Harris), verwijzing naar twee van de belangrijkste duo’s uit de geschiedenis van de country. Maar er staan nog meer geslepen diamantjes op, zoals de titelsong, ‘In The Hearts Of Men‘ of ‘New Year’s Eve‘ (met Johanna op die zalige autoharp) Met de ongetwijfeld fiere vader Benkt Söderberg op bas. Bij ons exemplaar zat een link om zes oudere en nieuwe live nummers, opgenomen bij de Amerikaanse zender KCRW, te downloaden. Dat bleek voor één keer geen restjeskermis, want de zusjes waren die dag klaarblijkelijk in uitstekende vorm.

 

THE PINES lijken een doordeweekse rockgroep, en dan nog één uit de muzikaal ogenschijnlijk saaie Midwest. Maar Benson Ramsey en David Huckfelt schrijven songs van hoog poëtisch gehalte en ze hebben zich omringd met lieden die zoals zij weten hoe ze die songs uiterst spaarzaam, fijnbesnaard en trefzeker moeten inspelen. Ramsey en Huckfelt komen beiden van Iowa, ontmoetten elkaar in Arizona en belandden in Minnesota, meerbepaald Minneapolis. Vader Bo Ramsey, bekend producer, bracht Benson groot op een dieet van folk en blues. Hun filosofie en werkwijze komt op ‘Dark So Gold‘ tot volle wasdom. Bo zorgde voor een ruimtelijke sound die de kracht van de stilte onderstreept: ‘Moonride, Iowa‘, ‘All The While‘, het instrumentale ‘Losing The Stars‘ zijn songs die daarvan de uitgesproken exponent zijn. Poëzie hoeft niet melig te zijn, zoals het sterk openende ‘Cry Cry Crow‘ getuigt. Gaat het toch iets feller als in ‘Rise Up And Be Lonely‘ of ‘Chimes‘, dan gebeurt dat zonder bruuske overgangen, zodat de cd een erg sfeervol karakter bezit. ‘Dark So Gold‘ is dan ook een bijzonder geslaagd samengaan van traditioneel rurale elementen, zeg maar akoestische folk, met hedendaagse rock- en poptoetsen. We zouden haast zeggen ‘smaakvol’, maar misschien zouden de heren dit geen gelukkige omschrijving vinden. Wat vaststaat: na vele weken beluistering met tussenpozen, blijft deze plaat haar unieke uitstraling te behouden. (23 05 12)

Dit stuk staat online op www.folkroddels.be !

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s