MORE MAIDS, III, ( www.moremaids.de ; www.artes-konzertbuero.de ; label info info@artes-konzertbuero.de ): ‘… een volwaardige, stijlvaste en onderhoudende Ierse cd, die nieuwsgierig maakt naar een concert van deze More Maids’

Voorheen hadden we ’t op Folkroddels (zie www.folkroddels.be !) al over de diverse projecten met Keltisch-Ierse en Duitse folk die uitgaan van het Artes Konzertbüro, in februari nog in verband met de cd ‘Dancing Of The Light‘ van LITHA, het sprankelende multiculti samengaan van een Schots en Duits duo, die eerder al een eerste, nog enigszins voorzichtige samenwerking hadden uitgebracht onder de naam 2DUOS. In al die initiatieven vind je dezelfde naam terug: Gudrun Walther, zangeres, (alt)violiste en zoveel meer. Haar openbaar muzikaal leven begint samen met die van MORE MAIDS: men zocht in 1994 een groep met niets dan vrouwen om in Ludwigshafen het voorprogramma te verzorgen van de toen net opkomende POOZIES, elektrische all woman folkband, die sindsdien een fikse reputatie hebben opgebouwd. Het toen samengestelde kwartet was al bijna gesplit nog voor het een eerste maal optrad, maar alles kwam toch nog goed en wat een eenmalig project leek, werd wegens opvallend succes, al vlug een reguliere band.

 

Er kwamen twee cd’s: ‘Mary Is Busy…‘ (2000) en ‘Live‘ (2002) Met die laatste overvielen ze ons: het was het dichtste bij authentieke Ierse folk dat je van Duitse Mädel mocht verwachten, was ons oordeel toen. Gudrun Walther zocht echter andere oorden op en wist in eigen land, Ierland en de States goed te boeren met het viertal CARA (Iers), het duo DEITSCH (Duits) en LITHA. Jarenlang was het, althans op platengebied, stil rond MORE MAIDS: waar waren stichtend lid Marion Fluck (zang, fluiten, accordeon) en Barbara Coerdt (zang, Ierse bouzouki, mandola) gebleven? Die deden naarstig voort en hebben de jonge Barbara Hintermeier (zang, fiddle, Uilleann Pipes) onder de arm genomen, wat niet alleen instrumentaal een versterking betekent, maar ook hemelse driestemmige zang oplevert. MORE MAIDS (overigens leuke groepsnaam) was opnieuw gelanceerd. De derde cd ‘III‘ is, zo’n tien jaar na de vorige plaat, dus een verse start voor wat nu een trio is. De stijl is onveranderd: songs, (slip) jigs, reels, marsen en dies meer lossen mekaar aan hoog tempo af. Geen eigen werk, maar met zo’n sterke traditie en hedendaagse Ierse songwriting, in lijn met het verleden, is dat absoluut geen noodzaak. Slechts een handvol gasten: Michaela Grüss (bodhrán); de onafscheidelijke Gudrun Walther (accordeon; hulp bij de arrangementen) en Jürgen Treyz (gitaar, mandoline, dobro, bas) Meer heeft dit ook niet nodig.

 

Als de cd al iets toevoegt aan het Ierse gegeven, is het de uitgekiende keuze van het materiaal, vooral dan de songs. Die bieden telkens een interessante inkijk op de rol van de vrouw in de oude Ierse samenleving (alleen de oude?!): ‘The Sheperd Lad‘ met zijn fijne samenzang, is een ode aan de ‘girl power‘; ook ‘Eppie Morrie‘ is een eerbetoon aan de vrije wil van de sterke Ierse vrouw, ondanks sociale druk, ‘Ho-Ro My Johnny‘ van Sean McCarthy, handelt over liefdesverraad, ‘Fine Flowers In The Valley‘, één van de talrijke Ierse songs over kindermoord. De moeder-moordenares komt later de geest van haar baby tegen en da’s een ontmoeting van spijt en verwijt. Ook ‘Siúil a Rúin‘ en ‘The Next Market Day‘ zijn boeiende storytelling. Vermits de dames en hun gasten op zeer hoog technisch niveau staan (het spetterende ‘Tinker’s Frolics/The Flannel Jacket/Richard Dwyer’s’‘ mag een goed voorbeeld heten), is ‘III‘ een volwaardige, stijlvaste en onderhoudende Ierse cd, die nieuwsgierig maakt naar een concert van deze More Maids.

 

Antoine Légat (21 05 12)

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s