DE HELD, De Held, Petrol 8783131, 2011 ( www.petrolmusic.be ): ‘…tere en tedere, broze en blote liedjes die net de sobere omlijsting krijgen die ze van doen hebben…’

De geschiedenis is intussen bekend: Jo Jacobs heeft niet minder dan dertien jaar gewerkt aan dit album van dertien songs, dus één song per jaar. Ze heet ‘De Held‘ en ze staat op naam van De Held. Jo begon er namelijk aan in november 1998. Je zou denken dat iemand die (constant of met tussenpozen, maar wellicht vrij intens?) met zijn geesteskind in de weer is, ten slotte het bos door de bomen niet meer ziet en/of met een eindproduct afkomt dat hopeloos overladen en overgeproduceerd is. Mis poes. Jo schrijft tere en tedere, broze en blote liedjes die net de sobere omlijsting krijgen die ze van doen hebben. Iets tussen BUURMAN, Spinvis en Jeroen Kant & RATTEN IN DE SCHUUR (zie onze eerdere bespreking van Jeroens verfijnde ‘Goud of op je Bek gaan‘) in. Geert Vandenbon (cd ‘Landingsbaan‘) is ook een referentie. De single ‘Typisch Belgisch Weer‘ ging het album vooraf, zette de toon en kreeg ruimschoots airplay. Misschien is die verregaande eenvoud mede de input van producer (en tevens omzeggens de enige begeleider) Gaëtan Vandewoude, bekend van de ISBELLS en van alternatieve rockband SOON. Het zou kunnen, we weten dat niet en het heeft ook niet echt belang.

 

In elk geval is ‘De Held‘ grote kleinkunst, want alle verstilling ten spijt hebben de songs van alles om het lijf: de bossa van ‘Vroeg donker‘, de zachte, smeuïge swing van ‘Hebbewil‘, de bijna meelijwekkende misantropie van ‘Mensen vallen altijd tegen‘, het ogenschijnlijk zeurderige ‘Weet je wat het is‘ dat een fraai orgelpunt meekrijgt. Omdat we deze en zovele andere recensies even moesten uitstellen, kregen we de kans om Jo aan het werk te zien, heu, op ‘De Zevende Dag‘, wel te verstaan. De live uitvoering van ‘Als ik met jou praat‘ staat in ons geheugen gegrift. Het moet dan ook één van de mooiste liefdesliedjes in ons taalgebied wezen. De Held heeft gelukkig de verdiende radio aandacht gekregen (wat helaas niet iedere collega te beurt valt), maar trendy wordt zo’n bonsai singer-songwriting toch nooit. Jo kan dus gerust zijn tijd nemen om een opvolger te bedenken. We willen hier echter toch de wens uiten dat we niet tot 2025 hoeven te wachten voor er een opvolger komt. Wij van onze kant beloven alvast sneller in de pen te klimmen!

 

Antoine Légat (21 05 12)

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s