RED HOUSE, niet Jimi’s song, maar de covergroep!

 

Concerten Zomer 2010: RED HOUSE bij Arscene in Hansbeke op zaterdag 26 juni 2010.

 

Van tropische zon tot mousson regens, de zee vol gesmolten ijsbergen en wedden dat het schooljaar weer begint? Nee, de zomers zijn niet meer wat ze geweest zijn. Ook niet op festivalgebied: we besloten om allerlei redenen (op de eerste plaats de gezondheid van directe familieleden) een sabbatjaar in te bouwen, al zijn we enigszins onverwacht toch nog op een festival her en der gespot geworden. Nee, niet bespot. Al had dat ook gekund, in dit weer.

We beginnen nog voor de start van de vakantie, in het eigen Hansbeke. Tijdens de lokale kermis trad daar een ‘covergroepje’ op, buiten op straat, vòòr Arscene, de nieuwe en technisch hoogstaande zaal in ons dorp, en dat op zaterdagnamiddag 26 juni. Het betrof de reünie van Red House, een naar de Jimi Hendrix song genoemd kwartet, dat het startpunt betekende van een aantal andere bands waarin de heren over de jaren hun plaatsje vonden: zo speelt en zingt Pascal in de gelegenheidsformatie Banana Peel Blues Band. En de drie broers De Muynck hebben (hadden?) hun eigen powertrio, Midnight Drive.

Zelf beschouwen Dirk De Wulf (gitaar), Pascal (gitaar, zang), Johan (bas) en Toon (drums) De Muynck Red House slechts als een accident de parcours of een chronisch noodzakelijk kwaad, maar wij hebben daar, als ervaren covergroep watchers (of spotters?) een ander oordeel over. Want na al die jaren hebben de heren een berg routine verworven. De totaalsound is helder. Pascal zingt en speelt niet alleen scherp en zuiver, hij geeft het geheel een eigen sound, niet in het minst door zijn zoetgevooisde ‘lazy’ zangstijl, Dirk verrast, ook als zanger, want zijn kwaliteiten als gitarist waren ons al bekend, de ritmesectie speelt simpel, zonder franjes en anoniem, maar ‘carré’ of ‘juist’ zoals men in vakjargon zegt.

Het repertoire was die zaterdag een beetje in de tijd blijven hangen (ZZ Top, The Hollies, Cream, The Fabulous Thunderbirds, Johnny Winter, The Beatles), maar dat dit slechts een kwestie is van aanpassen en instuderen…hoewel ze ons met deze songs (‘Satisfy Suzie’, ‘Long Cool Woman In A Black Dress’, ‘Born Under A Bad Sign’, Back In The USSR’, ‘Why Get Up?’) best konden plezieren. De versie van ‘Quarantine’ uit de laatste cd van Ian Siegal (‘Broadside’) bewijst dat ze gerust mee kunnen met het eigen tijdsgewricht.

In plaats van al die messy, foutjes opstapelende, te hoog grijpende (vooral de zangers dan) covercombo’s op uw tuinfeest of kermis, denk eens aan Red House… (12 08 10)

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Muziek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s