WHAT’S IN CEVICHE? – PART IV: INTERRESANTE TAELFAUDTEN!

 

 Interessante taalfout! Het ziet er immers correct Nederlands uit, maar naargelang de lezing kan men het ene eruit besluiten… of precies het tegenovergestelde. Vandaag speelde Yanina Wickmayer, u weet wel, de Natalia van het vrouwentennis, op Wimbledon tegen één van de vele Russinnen in het circuit, Vera Zvonareva.  De tweede set begon opnieuw met een snelle break voor Zvonareva, die 3-1 voorkwam.’, leest men daarover op www.skynet.be, een portaalsite die wel vaker ontsierd door taalslordigheden, uiteraard het gevolg van de snelheid waarmee die berichten online moeten. Begrijpelijk, dus. Dan stelt zich uiteraard de vraag: voorkwam (voorkwàm) Zvonareva een snelle break, of kwam ze een snelle break voor (vóór)? Zoals het er staat, is het de eerste mogelijkheid. Immers, ‘voorkwam’ is aan mekaar geschreven. Wie echter het wedstrijdverslag leest en/of de wedstrijd volgde, weet dat ze een break vóór kwam te staan. De redacteur had dus ‘voor kwam’ moeten zetten, met een spatie.

 

Erger zijn de vele taalfouten, specifiek ‘DT fouten’ (hoe schrijf ja dat eigenlijk, ‘DT fout’?), die niet het gevolg zijn van snelheid, maar van geestelijke luiheid en tekort aan scholing en verantwoordelijkheidszin. Zo lazen we vandaag in een persbericht van een grote organisator die we zeer respecteren dat de band van de artiest die ze zeer terecht in het zonnetje willen zetten voor zijn 70e verjaardag,  omringt’ wordt door een leger bevriende muzikanten. Als voltooid deelwoord word je ‘omringd’ tenzij je zelf ‘omringt’. De DT regels zijn spotgemakkelijk, maar je moet ze strikt toepassen, want ze zijn verraderlijk. Wie veel schrijft, maakt ze ook (mea maxima culpa), het valt gewoon niet te vermijden.

 

Da’ s geen kwestie van niet weten of niet kunnen, wel van kort concentratieverlies. Ik gaf jaren les aan het zogenaamde ‘kruim’ van de middelbare scholen, de latinisten. Het belette niet dat ze de DT-fouten opstapelden in alle vakken, behalve in de Nederlandse lessen, en dat was niet alleen om redenen van punten. Anderzijds onderwees ik een schooljaar lang Nederlands aan de vierde beroeps autotechniek. Die maakten nooit DT-fouten. Voor mij geldt dit als bewijs voor deze ‘stelling’: de latinisten zijn geoefend in het zich concentreren, het focussen op datgene wat ze moeten oplossen, doorgaans complexe vraagstukken, soms in clustervorm, waarin kennis en toepassing van die kennis een grote rol spelen. Zoals bij een fototoestel worden de contouren dan flou: zaken als de DT worden dan terzijde geschoven om het hoofdprobleem succesvol aan te kunnen pakken.

 

Mijn –ik moet erbij vertellen: door voorgangers goed gedrilde- beroepsjongens, waren erin geschoold om bij elke werkwoordsvorm halt te houden en de regels keihard en systematisch toe te passen (iets waar je uiteraard ook humaniorastudenten kan in stalen!): de rest van de hun voorliggende problemen kan je, toch in zo’n  taalvak, als rechtlijnig beshouwen. Focussen is dan minder gewichtig in de werkmethode. Ze maakten daardoor omzeggens nooit DT-fouten. Het heeft niets te maken met ‘goed’ of ‘slecht’, enkel met onontkoombare feitelijkheden die zich aandienen als je dagelijks ‘in het vak’ zit.

 

Belangrijk hier is dat mensen die schrijven voor tientallen, duizenden of zelfs honderdduizenden anderen zich bewust zouden moeten zijn of worden, dat je fouten tot een minimum kan beperken. Constant checken en als het moet opzoeken, de grootste regels en  ‘boosdoeners’ op een doorlopend zichtbaar en onmiddeLLijk in te kijken lijstje zetten en zich in het algemeen bewust zijn van de noodzaak van een verzorgde taal: schrijver dezes mag hier de pot spelen voor de andere ketels. En vergeet niet, het is geen cliché: je leert (vooral) uit fouten maken!!!

 

Creatief taalgebruik!!! Blijkbaar heeft ook het gerecht daar een patent op! We stellen een prijs voor, voor het individu dat de naam ‘Operatie Kelk’ bedacht voor het bijzonder genante optreden tegenover kerkelijke overheid en grafmonumenten, en vooral de onderzoekscommissie naar pedofiele praktijken van geestelijken. Het doel ‘heiligt’ de middelen nog niet!!! ‘Operatie Kelk’…Tjonge, tjonge, onze bulderlach schalde door het huis. Je kan zoiets alleen maar te horen krijgen in een apenland als dit. Een dag later wordt er al gas teruggenomen en dat is ook maar een minimum. Benieuwd of er ook excuses volgen, wat ook en zelfs in dit land een normale zaak zou moeten zijn… of hebben de slachtoffers gewoon maar ‘een tweede keer pech’?

 

Bestaat er dan toch zoiets als ‘rechtvaardigheid’? Zijn de Fransen in het land van de VUVUZELA (ik dacht vroeger dat dit een Zuid-Afrikaanse enclave was zoals Lesotho) gestraft voor het doelpunt dat Thierry Henry scoorde tegen Ierland na een dubbele hensbal (of handsbal, voor de mierenneukers onder ons)? Die iedereen gezien had, behalve de scheids en zijn assistenten? We denken stilletjes dat Ierland hier een betere beurt had gemaakt (het kon toch moeilijk slechter!) en Frankrijk zou nu niet met een geweldige kater zitten. Raymond Domenech zou hoe dan ook vervangen worden door Laurent Blanc, dus ook dat kon het verschil niet maken. Benieuwd welk bommetje verdediger Patrice Evra nog zal smijten, volgende week. Ik schat dat het dynamiet dan al wel vochtig gemaakt zal zijn, het probleem waar ook het Danish Dynamite onder te lijden had, blijkbaar. Ook benieuwd wat balkunstenaar Keisuke Honda nog in zijn mars heeft. ‘Le Petit Messi’ heft Japan op tot een mini wonderteam… Al kan het knappe Paraguay al voor spelbreker spelen in de achtste finale.

 

Curieus ook naar hoe Natalia, de Yanina Wickmayer van de Vlaamse showbizz, het zal vinden met Anastacia…

 

Twan op 25 juni 2010.

 

Dit bericht werd geplaatst in Nieuws en politiek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s