Het Zweet van de Zee: ‘Het is een prachtig boek!!!’

 

Jo CLAUWAERT – Geert Cyriel TAVERNIER – Peter FLYNN, Het Zweet van de Zee (Sea Sweat),  (ISBN: 9789081536608)

 

In deze tijden van crisis (zo praat men ons dat toch aan, alsof het voor arme sukkelaars niet altijd crisis is) lijkt het gewaagd u te verzoeken de aankoop te overwegen van iets zo overbodigs en nutteloos als een boek. Toch hebben we goede argumenten. Hier slechts één: ‘Het is een prachtig boek’ (dank u, Leonard Nolens, voor deze schitterende zin) Geboren en getogen Oostendenaar Geert Cyriel Tavernier schreef de poëzie, Peter Flynn vertaalde die en Gents fotograaf en graficus Jo Clauwaert dook in zijn onmetelijke collectie schitterende lichtdrukmalen van de zee en de visserij. Dat werd dan verzorgd en hard cover uitgegeven.

 

Zoals dat het geval is met echt fraaie boeken vormt ‘Het Zweet van de Zee (Sea Sweat)‘ een harmonische drie-eenheid dat uren kijk- en leesplezier garandeert… en de interesse voor de zee en zijn ‘bewoners’ zal aanwakkeren. Jo Clauwaert weet waarover hij ‘praat’: hij gaat immers geregeld op zee om dagen-, zelfs wekenlang het harde bestaan van visser te beleven. Zijn bijnaam ‘Flitsmatroos’ is dus geen loze eretitel! Dichter, auteur en literair programmator Geert Tavernier is opgegroeid met de zee, met een Oostende dat langzaam maar zeker wegsterft. Want dat is het drama, dat die wereld volop aan het verkwijnen is, door economische omstandigheden, door ‘Europa’, door oneerlijke concurrentie, door… Dit boek zal het single handed geen halt toeroepen, maar alle baten helpen om het besef van wat er aan het gebeuren is te activeren.

 

Antwerps stadsdichter Peter Holvoet-Hanssen formuleert zijn verrukking over ‘Het Zweet van de Zee (Sea Sweat)‘ dusdanig:

Clauwaert en Tavernier. Flitsmatroos en Zeemeerman. Dit is het boek waar ik van droomde. Dit zijn geen foto’s. Hier komt de zee zelf aan het woord. Hier komt de walvis van de wind in beeld. Dit zijn geen verzen bij mooie plaatjes, maar de stamgasten van Neptunus die bijten in veertien billen, in tong en in stilte. Zon breekt door de golven, zo mooi.

 

Het boek, 25,5 x 19 cm, gedrukt in kleur, 148 pagina’s met harde kaft kost 35 euro + 5 euro verzendingskosten.

Te bestellen bij CDV Productions, Eikelstraat 39, 9840 De Pinte, cdvproductions@skynet.be, door over te schrijven op rekening van CDV Productions: IBAN BE060011 9550 7822 BIC GEBABEBB

 

Jo, Geert en Peter behoren tot de kring die ook het overigens zo al uitstekende blad van vissers voorziet van een heuse artistieke injectie. Het ‘Visserijblad (HVB)’ is aan zijn 77e jaargang toe, wat niet veel bladen in Vlaanderen kunnen voorleggen. Het nieuwe nummer 6 van 4 juni 2010, ‘Een nieuw rapport, geen nieuw geluid’, staat weer boordevol wetenswaardigheden, kritische columns en reportages, waaronder 4 middenbladen met kleurenfoto’s over ‘Het Leven zoals het is. Vissercafés te O.’ u vindt het los nummer in de winkel voor 3,99 euro, maar een jaarabonnement kost slechts 29,75 euro (rek. nr. 384-0596581-18 van ‘Het Visserijblad’) Schrijf als mededeling op uw betaalformulier: ‘Abonnement voorheen losse koper’ (leugentje om bestwil?) en je ontvangt gratis de bundel ‘Alles is in Beweging’, vier essays over vissers en cultuur, met teksten van Flor Vandekerckhove en foto’s van… u raadt het! Ook HVB is de aanschaf meer dan waard! We hopen vanaf één der volgende nummers een rubriek te vullen over ‘muziek en visserij’, een boeiend thema, voorwaar!

 

Antoine Légat (7 juni 2010)

 

P.S. De foto’s uit ‘Het zweet van de Zee’ kan u tot 20 juni gaan bekijken in het Nationaal Visserijmuseum van Oostduinkerke, Pastoor Schmitzstraat 5, 8670 Koksijde, alwaar het boek ook te koop is en zal blijven.

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Poëzie, maar dan van een duizelingwekkend niveau. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s