Still ‘Wild In The Streets’: Garland Jeffreys steengoeie performer als vanouds!

 

Garland JEFFREYS in CC De Herbakker te Eeklo op zondag 30 mei 2010.

 

De uitbarsting van de Eyjafjallajökull had voor gevolg dat de toer van Garland Jeffreys door onze streken met enkele weken moest uitgesteld worden. Het laatste concert vooraleer de New Yorker huiswaarts vloog, greep plaats op 30 mei. Geen, heu, vuiltje aan de lucht, zullen we maar zeggen, ware het niet dat door het verzetten van die datum nogal wat Eeklonaren, hoop en al toch een tachtigtal, om onbekende redenen (Tom Dice kan het niet zijn: die kwam zaterdag al op het kleine scherm) hun aanvankelijke enthousiasme verloren waren en er dus slechts ongeveer tweehonderd kandidaten waren voor deze zondagse ervaring. Hoeft het gezegd dat de afwezigen overschotten van ongelijk hadden? Niet alleen was en is Garland een podiumbeest, maar ook kan er voor een laatste avond altijd wat meer. Bovendien is de man op zijn vijfenzestigste minstens even goed als de keren dat we hem de laatste vijf jaar zagen presteren… en dat waren nogal wat schitterende concerten!

Komt erbij dat Garland en zijn Belgische band na al die optredens zeer goed op mekaar ingespeeld zijn. Ja, allemaal Belgische muzikanten, een gevolg van het feit dat op een bepaald ogenblik Garland op toer in Europa geen gebruik kon maken van een Britse bassist en ter vervanging ‘onze’ Mirko Banovic aangeprezen kreeg. Die deed dat zo goed (Cactus Festival) dat hij, ondanks zijn drukke bezigheden bij Arno, de opdracht kreeg om een band samen te stellen voor Garlands alle volgende Europese concerten. In de kern blijven dat dezelfde mensen, al moet er soms gewisseld worden omwille van andere verplichtingen: Mirko was zelf niet present in Eeklo (Arno!) en werd hij vervangen (zoals bvb. ook in Peer 2007) door Yannick Uyttenhove, ook bekend onder zijn naam als solo artiest, Maximus (zie cd ‘Pornstar Tity’; hitsingles ‘Love Supercat Mindy’ en ‘Faire des bébés’; nieuwe cd ‘Mesmerize’), Filip Bruffaerts verving Bruno Févery. Nog bekend volk: op drums Maximilien Lenssens (o.a. ex-Durango) en aan keyboards (ook gitaar en accordeon) Rudi Genbrugge.

Op deze toer was Garland vastbesloten de stugge Vlaming aan het zingen te krijgen en ook in Eeklo lukte dat, zij het pas na verwoede pogingen. Maar eens de Vlaming die drempel over is, kan je van alles met hem doen. Enthousiasme genoeg, trouwens, want vanaf de eerste noten greep Jeffreys zijn publiek bij de kraag. Na de korte a capella intro (‘Moonshine In The Cornfield/Welcome To The World’), werd de gashendel open getrokken en volgden powerversies van ‘I’m Alive’ (zijn lijflied sinds zijn come-back na elf jaar retraite voor de opvoeding van zijn intussen veertien jaar oude dochter Savannah), ‘Say It Loud, I’m Black And I’m Proud’, ‘Don’t Call Me Buckwheat’, reggae ‘I May Not Be Your Kind’, ‘Modern Lovers’ en ’35 Millimeter Dreams’, bekende materiaal.

Dan was het tijd voor een akoestisch middenstuk: ‘Got To Get Away From This World’ (uit ‘Wildlife Dictionary’), het heel oude ‘New York Skyline’), ‘She Belongs To Me’ (van Bob Dylan uit diens vijfde LP ‘Bringing It All Back Home’, 1965) en de traditional ‘Corinna, Corinna’ (bekend in vele versies, maar vooral de eigenzinnige van -weer eens- Dylan) De finale was kort en krachtig met pittige uitvoeringen van ‘We The Pople’, ’96 Tears’ (van ? And The Mysterians) en het ultieme anthem ‘Hail Hail Rock-‘n-Roll’. De eerste bis was ook het liedje waarop de meesten zaten te wachten: ‘Matador’, nu zowat dertig jaar geleden een nummer één hit, exclusief in België. Ook ‘R.O.C.K.’ werd duchtig meegezongen, waarna alleen maar kon geëindigd zoals er begonnen was, met Moonshine In The Cornfield/Welcome To The World’. New York…Eeklo… Inderdaad, Garland, zo veel verschil zal er wel niet zijn.

 

Antoine Légat (1 juni 2010)

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Muziek. Bookmark de permalink .

Een reactie op Still ‘Wild In The Streets’: Garland Jeffreys steengoeie performer als vanouds!

  1. Cyberlies zegt:

    leve onze Rudi 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s