Waar we tegenwoordig zoal naar luisteren (deel II): Sivert Höyem, Lize* Accoe, Iain Matthews & Searing Quartet/Egbert Derix, Kila…

 
Deel II is het vervolg van Deel I, maar dat had u al geraden. Weer vijf cd’s wat betekent dat er nog een Deel III op stapel staat…
 

*Moon Landing (Sivert HØYEM/HÖYEM): nu Madrugada met de schielijke dood van de voor de Noorse band zo belangrijke gitarist Robert Burås geen bestaansrecht meer heeft en de facto opgeheven is, concentreert de andere spilfiguur, zanger Sivert Høyem, nu herschreven als Höyem en in de UK zelfs Hoyem (enig stichtend lid nog in de band, samen met Frode Jakobsen) zich blijkbaar op zijn solocarrière. Moon Landing zet het pad verder van zijn twee voorgangers (Ladies & Gentlemen Of The Opposition en Exiles) en is dus, met behoud van zijn machtige stem, een ietsje zachter van toon dan wat de band klaarstoomde. Moon Landing begint met het geweldige Beldorado en eindigt met het al even overweldigende Arcadian Wives, de opvolger van het prijsnummer van de vorige Exiles, nl. Arcadians. Nu al bestaat onder de perskoelies de uitgesproken angst dat deze stijl gaat uitgroeien tot een formule. Zover zijn we nog lang niet. Sivert is echt wel een te integer muzikant om blind in die val te trappen… Voorlopig heeft Houston geen probleem: de maanlanding is geslaagd!

 

*Me, Versatile Me (Lize* ACCOE): wie denkt dat Vlaanderen geen soulzangeres heeft, hier is er alvast één die mag bijschuiven bij de besten in het oude continent. Haar eerste soloplaat (u kent haar nog van o.a. De La Vega) maakt zijn titel helemaal waar. We missen nog een handvol supersongs om de top, lees: Erykah Badu, te vervoegen, maar als ze dingen blijft schrijven en croonen als pakweg Need Some Sleep, Me And My Man en Single Man, zal Lize* Accoe daar binnen enkele jaartjes dicht tegen aan schurken. Read our lips!

 

*Joy Mining (Iain MATTHEWS & SEARING QUARTET) + Afterwords (Iain MATTHEWS & Egbert DERIX, cd + DVD): zie ons eerder stuk op deze blog, stuk dat nu ook te lezen valt op www.folkroddels.be . Hoog tijd trouwens dat men het imposante werk van Matthews sinds de sixties ‘herontdekt’. Tip: op woensdag 24 maart staan Iain, Egbert en drummer Sjoerd Rutten in Cambrinus in Horst (Nederland, niet zo ver van Venlo) Alle info: info@cafe-cambrinus.nl. (Noot: Egbert Derix deelt ons mee: ,,Searing… letterlijk ‘verzengend’.. .’intens’… meer metaforisch inderdaad: ‘zeeringen’. Een rimpeling in wateren teweeg brengen.”)

 

*Rogha (The Best Of) (KILA): één van de strafste Ierse live bands van de laatste twintig jaar, tot leven gekomen nitroglycerine. Maar er is nu, dank zij deze schitterend samengestelde dubbelaar, geen excuus meer om te weten, dat deze sympathieke geweldenaars naast de benen, ook het hoofd hebben: Ieren in hart en nieren, maar altijd bereid om hun roots te toetsen aan wat de muziekwereld te koop heeft. Een topper tot ver buiten de folk en verdomd tijd dat de wereld dat begint te weten! Noot: ‘rogha’ betekent ‘keuze’ in het Gaelic.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Muziek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s