‘Boogie Blues Night On Tour’ in Banana Peel te Ruiselede op maandag 22 februari 2010

 

Boogie Blues Night On Tour in Banana Peel te Ruiselede op maandag 22 februari 2010.

 

Eric-Jan Overbeek is als Mr. Boogie Woogie niets minder dan een begrip geworden in de blues van de lage landen. Zoals de naam het al zegt is EJ een kei in het BW pianospel.. In Nederland past hij netjes in het rijtje Rob Hoeke, Martijn Schok en Dirk-Jan Vennik, om opvallende namen uit drie opeenvolgende generaties in het zonnetje te zetten. Met de Firesweep Bluesband bracht EJ vanaf 1990 een reeks platen uit in het idioom dat we kennen van groten als Albert Ammons, Pete Johnson, Meade Lux Lewis, Jay McShann en Roosevelt Sykes. EJ werd in 2006 in Frankrijk uitgeroepen tot Best European Blues Pianist.

 

Maar de interesse van Eric-Jan, met cowboyhoed, strekt zich ook uit naar andere bluesstijlen. Zijn bewondering voor lieden als Albert Collins, Ray Charles, Dr. John en BB King (namen die hij zelf opgeeft) bracht hem ertoe deze Boogie Blues Night On Tour op te starten, een avondvullend programma dat niet alleen ‘The hardest working man in Boogie Land’ in het licht stelt, maar ook een reeks andere zangers en muzikanten een forum geeft. Het laat zich raden dat die niet de minsten zijn! In deze toer was de Banana Peel de enige Belgische pleisterplaats te midden een zevental Nederlandse data.

 

We kregen een lekker dampende pot blues te horen. Zeer merkwaardig was dat we slechts één boogie woogie nummer te horen kregen, na de pauze, en dat wellicht alleen omdat de gitarist met technische problemen sukkelde, net in de (bijna) soloset van Mr. Boogie Woogie. De rest was een aardige en hoogst gevarieerde mix van eigen en andermans liedjes, bekend en minder bekend, met de band, waarbij ook anderen dan de kopman het voortouw namen.

 

Maar aperitieven deden we met een…succulent potje gumbo! EJ had immers Henk De Kat meegebracht voor de ouverture (en nog even in de finale) Bijna dertig jaar geleden begon Henk als eerste in Nederland zydeco, de R&B, zwarte variant van de cajun muziek in Louisiana, te spelen op het (piano)accordeon, dat in navolging van zijn grote idool Clifton Chenier (diens zoon CJ Chenier stond enkele jaren geleden al in de Banana Peel) Met zijn band Les Chats Cadiens verspreidde Henk sindsdien de blijde boodschap. Het leverde Henk enkele malen de Duitse onderscheiding ‘Beste zydeco accordeonist van Europa’ op.

 

Samen met gitarist Raymond ‘Guitar Ray’ Nijenhuis en drummer Robbie Carree, beiden erg veelzijdige musici, en wat later ook tenor- en baritonsaxofonist Bart Van Ballegooijen, diste Henk een reeks heerlijke cajunnummers op, terwijl hij de geschiedenis van de Acadiens schetste, hoe in 1604 Franse immigranten naar Nova Scotia trokken en ze, ten slotte door de Britten uit Canada verjaagd, zich vestigden in La Louisiane, toen nog Frans bezit (tot Napoleon het zowat wegschonk aan de niet lang onafhankelijke V.S.) ‘Bayou Country’, ‘Allons au grand coteau’, ‘Ma petit’ fille’ (de eerste single van Clifton Chenier, opgenomen ten tijde van Elvis’ ‘That’s Alright Mama’), de zalige sleper ‘I’m Going Home’, ‘I Wash My Hands In Muddy Water’ (met prachtige gitaarsolo) maakten het zuidelijke feestje compleet.

 

Stilaan kwamen de andere muzikanten op, naast trompettist Keesjan Hoogeboom, ook de alomtegenwoordige bassist Jasper Mortier (die je evengoed Sherman Robertson of Byther Smith als Eddie Clearwater of Doug Jay en David Gogo ziet en hoort begeleiden) en in het zevende nummer was ook EJ van de partij, waardoor het concert een opvallende boost kreeg. Voor de pauze hoorden we nog een big band versie van ‘Makin’ Whopee’ (niet zonder te doen denken aan Dr. John met Ricky Lee Jones)

 

Na de pauze ging het festijn verder met een meeslepende, ontroerende uitvoering van het Randy Newmanachtige ballad ‘Fall Back In Love’, samen met Guitar Ray (zie daarvoor ook de DVD ‘S.O.L.O. Live In Concert’, 2008), wat ten slotte leidde tot het al vermelde, enige stukje BW van de avond. EJ had nog een verrassing in petto: zanger-harpist Bryan Chin A Foeng bleek een podiumbeest van jewelste. De man, masseur van beroep, is van Suriname, maar geregeld vroegen we ons af of dat nu binnen of net buiten de Mississippi Delta ligt, zo overtuigend waren zijn donderende stem, zijn volle overgave, zijn tussenkomsten op de ‘Mississippi saxophone’ zoals hij zijn mondharmonica betitelde, en niet te vergeten zijn humor. Met ‘Bamalamaloo’, dat aan Little Richard refereerde, zette hij in elk geval de keet op zijn kop, wat hij nog een paar keer herhaalde met ‘Love And Money’, ‘Back Door Blues’ en een funky ‘The Memphis Train’.

 

EJ neemt over: in ‘Little Girl Of Mine’ stopt hij nog een paar thema’s en gaat dan over naar ‘Hit The Road Jack’. Eric-Jan draagt nu een zonnebril, etaleert een brede smile en wiegt met zijn hoofd zoals de grote Ray Charles dat deed: pure fun! We hadden dan al de zangeres gehad. Was het omdat haar optreden zo kort was of omdat ze een off day had? In elk geval was dit het opvallend zwakste moment van de avond. We hopen Karen Neumann uit Charleston, South Carolina eens op een beter moment te horen, met haar Nederlandse band Swinghouse bij voorbeeld.

 

Via de R&B van ‘Doing The Mess Around’ komen we bij de bisnummers, wat Bryan toelaat nog eens alles uit de kast te halen en de southern preacher man uit te hangen na het appel van ‘Brothers and sisters!’. Na de nodige herhalingen van ‘Hallelujah’, ‘Praise the Lord!’ en ‘Can I get a witness?’ zet de band een snelle gospel neer, gesteund door het accordeon van Henk De Kat. EJ gooit er een ode aan Meade Lux Lewis bovenop, waarna iedereen soleert, niet in het minst de uitstekende blazers. Hallelujah! Het ‘Tot volgend jaar!’ van Franky was duidelijk: deze bende mag en moet snel weerkeren.

 

Antoine Légat (5 maart 2010)

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Muziek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s