AWEK in Banana Peel op maandag 8 februari 2010

AWEK in Banana Peel te Ruiselede op maandag 8 februari 2010 (www.bananapeel.be ; www.awekblues.com )

 

Concert nr. 1003, vanzelfsprekend op een maandag, zoals de traditie van de BP het voorschrijft. Anno 2010 hebben de meeste Europese landen bluesbands die amper of niet moeten onderdoen voor de formaties die ons vanuit Chicago, Memphis of Austin bereiken. Finland heeft de Wentus Blues Band, Zweden The Instigators, Oostenrijk al jaar en dag de Mojo Blues Band, Nederland Hans Theessink (ook een stukje Oostenrijks!) en Mr. Boogie Woogie, Italië pronkt met Rudy Rotta en Morblus (Roberto Morbioli) Dat is dan telkens maar de top van de ijsberg, want overal zijn er meer groepen van niveau. Ons land is daarin niet achtergebleven (denk maar aan Fried Bourbon) en zo is het niet verwonderlijk dat Frankrijk pronkt met Nico Wayne Toussaint of Bo Weevil Blues Band. Soms gaat het om bands die lokaal zwaar hebben uitgehaald en al in de States getoerd hebben, terwijl ze in onze contreien niet eens naambekendheid genieten (er zijn er ook zo véél…)

 

Awek komt zowaar uit Toulouse, diep in het zuiden van La Douce France. Het kwartet heeft sinds 1997 vijf cd’s uitgebracht. Bernard Sellam (zang, gitaar), Joël Ferron (bas), Olivier Trebel (drums, tevens…chauffeur van de band) en Stéphane Bertolino (harmonica) spelen dus al jaren samen en dat hoor je van de eerste noten. Niet alleen in de Banana Peel overigens, ook in juli op het Cognac Blues Passions Festival 2009, waar ze de Festivalprijs behaalden en persoonlijke felicitaties ontvingen van BB King. In november van 2009 stonden ze op het podium van het legendarische Antone’s in Austin, TX. In Memphis waren ze finalist van de International Blues Challenge (2008), ze toerden in Canada en de prijzen die ze ontvingen in eigen land opsommen, is onbegonnen werk.

 

Vooraleer u zich afvraagt waar ‘awek’ voor staat, het is patois uit de streek van Toulouse en betekent ‘à fond’ ofte ‘vol gas’, een naam die de inzet, de energie en de passie van de band recht doet. Verder geen kapsones, geen effecten, niets in de mouwen, niets in de zakken. Bernard Sellam is de uitstekende leider van Awek: hij praat de songs goed aan mekaar, zonder al te veel misbaar, zingt waarlijk uitstekend en zoals de rest van de band beheerst hij zijn instrument. De keuze van de covers is ‘impeccable’, de eigen songs mogen er wezen. Zo hoorden we in het eerste deel prima uitvoeringen van ‘Big Legged Woman‘ (Mojo Buford, die zo vaak de BP aandeed), ‘Everything I Do Is Wrong’ (BB King), ‘Early In The Morning’ (Sonny Boy Williamson) en ‘I Can Tell’ (Bo Diddley)

 

Awek kleurt wel netjes binnen de lijnen uitgezet door de klassieke blues, alles tussen slow blues en ultra snelle shuffle, maar we krijgen bij voorbeeld ook een leuke rockabilly (‘Let’s Rock’), een mooie cajun sleper en ook eens een swing jazz/blues om Duke Robillard jaloers te maken (‘The Queen Of My Nights’) Van het eigen werk onthielden we o.a. ‘Kiki’, een snelle instrumentale swing door Bertolino tot een intense climax geblazen. Sellams talking guitar doeed de rest. Het funky ‘Magic Night’ krijgt ook al zo’n fijn harpsolo aangemeten. In My Kitchen’ is ‘a new song I wrote in my bathroom’, stelt Sellam. Walter’s Mood’ is een instrumentale shuffle opgedragen aan Little Walter.

 

De conclusie van Franky Van de Ginste was het resultaat van veel denkwerk, stelde de guru van BP: ‘Awek… A fond… Amai… Encore!’ Twee bissen later deed Franky er nog een profetie bovenop, die iedereen plezier deed: ‘Awek… A la prochaine!’ We zien deze bende non losers uit Toulouse inderdaad graag terug!

 

Antoine Légat (4 maart 2010)

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Muziek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s