DAITHI RUA en RUGBY (Heksenketel A’pen, 13 februari)

 

Daithi Rua in de net heropende Heksenketel in de Pelgrimstraat (nabij de Grote Markt) te Antwerpen op zaterdag 13 februari 2010.

 

Nee, we gaan het even niet hebben over de heropening van de Heksenketel, een plaats waar folk altijd thuis was en vanaf nu vooral de Keltische muziekvormen goed zullen gedijden. We wensen Billy succes als drager van een hernieuwde én nieuw op te bouwen traditie.

We gaan het ook niet hebben over Daithi Rua, die we in 2004 in de HA’ndelsbeurs te Gent voor het eerst zagen optreden en die een geweldige nieuwe cd maakte, ‘Black Fox’ en die op zaterdag de dertiende kwam voorstellen in de Heksenketel. De sinds 2000 in Gent wonende Ierse singer-songwriter (David Donegan, maar ieder zegge Da’chi– ‘Daithi Rua’ betekent ‘Rode David’ in Gaelic) deed trouwens veel meer dan dat. In twee lange maar boeiende sets speelde hij niet alleen zowat de hele cd, waaronder aan het slot ‘Sail Away (Man In Black)’, schitterende ode aan Johnny Cash. Hij gooide er een pak uitmuntende songs van anderen bovenop, veelal van Ieren, maar gaandeweg breidde hij de reikwijdte uit: Paul Brady, Jimmy McCarthy, tot ‘Sunny Sailor Boy’ van Luka Bloom en ‘Luka’ van Suzanne Vega toe. Daithi hoeft weinig of niets toe te geven aan zijn idolen, vinden wij. Maar wie zijn wij om een mening te hebben?

We gaan het niet hebben over de geweldige sfeer waarin meezingen voor één keer geen ‘klus’ was. We moeten zeggen dat het publiek versterkt werd door de nachtegalenstem van Helen Flaherty, Schotse zangeres en muzikante (bekend van de nu even herenigde Ierse topband Shantalla)  Zo is het gemakkelijk!

Afijn, men leze het verslag van die avond door iemand die er iets van kent, nl. Sterrekruid op www.folkroddels.be !

We gaan het zelfs niet hebben over frituur Nummer 1 aan de Grote Markt, al kunnen we die ‘volmondig’ aanraden.


Nee, we gaan het even over… rugby hebben, u weet wel die viriele sport waar je moet proberen een ei te vervoeren zonder het te klutsen naar het gebied van je tegenstrever. Zoniet mag je dat ovaal trachten te mikken tussen twee rechtopstaande palen. Alles is toegelaten!

We hebben, omdat Daithi pas rond negen uur optrad, twee volle wedstrijden bekeken in het Zeslandentornooi dat nu zijn beslag kent. We zagen Wales Schotland partij geven en Frankrijk en Ierland stonden ook al  tegenover mekaar.

Waar we naartoe willen: rugby mag er dan brutaal uitzien en mag dan zeker geen sport voor watjes zijn, ons viel het gigantische verschil op met het hedendaagse voetbal. Fair-play betekent duidelijk alles in rugby: er is hier geen plaats voor achterbakse manoeuvres waarbij men kaarten of strafschoppen uitlokt. Scheidsrechterlijke beslissingen worden zonder morren aanvaard. Straffer nog: als een speler zou protesteren zouden zijn makkers hem op zijn plaats zetten. Er wordt collectief gedacht en als ploeg gespeeld: geen gigantische ego’s, showbeesten of gebrylcreemde vedetten. Iedereen werkt voor iedereen. Wat een verschil met het verziekte voetbal, sinds de catenaccio van het Italiaanse voetbal van de jaren zestig, aangevuld met de nodige commedia dell’arte. Onze noorderburen hebben dit geperfectioneerd en nog meer geprofessionaliseerd vanaf de seventies (,,Voetbal is oorlog’’)

En wat een strijdersharten! De Welshmen werden in de eerste helft door de goed georganiseerde, clever spelende Schotten weggespeeld (9-21, bij de rust als ik me niet vergis) Maar ze bleven komen: je kreeg haast medelijden met de zich te pletter lopende rooien. Dit zou toch niets uithalen! Maar tegen het eind van de wedstrijd kreeg Wales greep op de gebeurtenissen. Op twee minuten van het einde stonden ze nog drie punten achter. Maar in twee grote aanvalsgolven bogen ze de situatie om tot een klinkende overwinning: 29-24!

Dat de Ieren door de Fransen werden verpletterd, maakte niets uit: ook zij bleven sportief gaan voor elk punt. De verbroedering na de wedstrijd zien we maar zelden in het topvoetbal.

 

Ik denk dat ik voortaan maar meer rugby ga bekijken i.p.v. die omhoog gevallen en gretig vallende voetbalzakken.

 

PS  Nog iets merkwaardigs i.v.m. Ierland! In voetbal heb je twee ploegen: Ierland en Noord-Ierland. In rugby is er slechts één Ierland, met een eigen… volkslied! Ook het embleem is speciaal: omdat het nu gaat om twee naties gebruiken de Ieren (in tegenstelling tot de andere naties) geen vlag, maar een triple shamrock! De shamrock (klavertje met drie blaadjes) is het symbool van het eiland Ierland en voor rugby doen ze dat nog eens maal 3. Bij ons weten geen naijver omwille van afkomst of religie. De beste spelers spelen. Dick, hoort u mij?

 

Playlist.

Set A. 1/ Distant Diamond 2/ Ordinary Man (Christy Moore) 3/ I Landed On My Feet 4/ Nothing But The Same Old Story 5/ Prayer To St. Valentine 6/ Zaventem My Girl (older song, now on Black Fox) 7/ The Island (Paul Brady) 9/ Wooden Horses (Mick Hanley) 10/ The Blacksmith (trad) 11/ Loving All The Rain 12/ The Contender (Jimmy McCarthy) 13/ Trouble In The Fields (Nancy Griffith) 14/ More Than I Can Say (Davey Arthur & The Fureys)

Set B. 1/ Paddy’s Green Shamrock Shore 2/ ‘Katrina’ (Lake Pontchartrain) 3/ That’s How Legends Are Made (John Gorka) 4/ If I Was A Giant 5/ All I Want Is You (U2) 6/ putting on a new string and biding time > Better The Devil You Know 7/ Sunny Sailor Boy (Luka Bloom) 8/ Sail Away (Man In Black) 9/ John The Baptist (John Martyn) 10/ Soldier On

Encores: 1/ If I Needed You (Townes Van Zandt) 2/ The Cape (Guy Clark) (‘for Helen Flaherty’) 3/ You Got A Friend (James Taylor) 4/ Falling Slowly (The Frames) (usually performed with Kadril in the ‘That’s All Folk’ project) 5/ Luka (Suzanne Vega)

Dit bericht werd geplaatst in Amusement. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s