Hugo BRUTIN, Joe Van Rossem, Lannoo 2009: schitterende retrospectieve van het werk van de ,,Schilder van het Licht’’

 

Hugo BRUTIN, Joe Van Rossem, Lannoo 2009.

 

Schitterende retrospectieve van het werk van de ,,Schilder van het Licht’’ Joe Van Rossem

 

Toen kunstschilder Joe Van Rossem schielijk overleed, nu iets meer dan vijf jaar geleden, voer een schok door Hansbeke. Met hem verdween niet zomaar een kleurrijke figuur, maar vooral een groot kunstenaar, voor wie schilderen en levenskunst één en hetzelfde waren.

 

Een schok, zo hebben wij, en velen met ons, dat aangevoeld. Het leven is eindig, maar een creatief mens en levenskunstenaar als Joe leer je niet alle dagen persoonlijk kennen en wens je hoe dan ook een eeuwig leven toe. Wat hij via zijn werk sowieso bezit.

 

Mei 2000: van Aalter was ik naar Hansbeke verhuisd, een move die ons zielenheil heel veel deugd heeft gedaan, want de désarroi zoals beschreven in ons dichtbundeltje ,,Naus’’ was totaal. Maar we kregen ten minste een herstart, tabula rasa en met de wanhoop der moed. Recht tegenover ons deur in de Hansbekedorpstraat, café-restaurant De Muizeval, waar Marianne de plak zwaaide (nu baat Marc Hoet er De Verloren Hoet uit en het is er nog steeds even lekker, scampi’s diabolique nog aan toe!)

 

Joe Van Rossem was er vaste klant. Velen waren bang voor deze als een uitgemergelde vogelschrik uitziende man met de woeste blik, de priemende ogen en een stentorstem die de doden kon opwekken. Het was geen boutade: vóór ons eerste gesprek waren we uitgebreid gekapitteld door lieden ,,die het konden weten’’. Ons eerste gesprek maakte brandhout van al die voorgekauwde meningen: voor ons zat een wijze, belezen, minzame man die ondanks die background grillig creatief bleef wezen, in hoge mate zichzelf en vooral heel erg vrij. Hij kon gepassioneerd uitbarsten, maar was nooit persoonlijk of agressief.

 

De Joe Van Rossem die we zo leerden waarderen was uiteraard het gevolg van een lange evolutie en moeizame groei, waar we veel over gehoord, pro en contra en alles ertussenin, maar daar waren we niet bij geweest en daar weten we dus niets over. Voor ons was hij een VRIEND. Zo simpel is ‘t. En de visionaire Stichting Joe Van Rossem gaf hem ook de kans om zonder materiële zorgen te leven, iets waar hij niet veel voor nodig had. Naar het einde van zijn leven toe kreeg hij wel de faciliteiten om op zijde te schilderen: van die ,,luxe’’ maakte hij schitterend gebruik. Karin en ik, meestal zelfs apart, kregen zijn werken in zijn bijzonder ruime, gans in wit geschilderde studio vaak te zien, ofwel hingen ze in De Verloren Hoet, waar Marc een hoedje, pardon, een hoekje, een muur eigenlijk, voor vrij maakte.

 

Joe hield evenveel van Charles Baudelaire (zijn grote held!), Leo Ferré, Noir Désir, Duke Ellington (die hij ooit in Brussel was gaan zien), Yussef Lateef, Klaus Schulze, Abdullah Ibrahim als van rode wijn, waar hij altijd de beste van had liggen en die hij gul schonk aan zijn gasten. Het was féést als je bij hem op bezoek ging en dat hebben we veel gedaan. De laatste twee jaren werden we echter zo benomen door schoolse en andere activiteiten dat we al te vaak gewoon voorbijreden. En tijd om te stoppen in de cafés van Hansbekistan bleef er niet over: de concerten en interviews volgden te snel op elkaar. Ik wist dat het me ooit grondig zou spijten. Ik wist ook dat in zijn keuken een gedicht van me hing dat hij me in De Muizenval ontfutseld had: ik beschouwde dat als een hele grote eer. Ik kreeg er trouwens een paar prachtige teksten voor terug…

 

Het boek dat een retrospectieve biedt van Joe’s werk was er niet gekomen zonder de inzet van zijn vriendin Magda Deloof. We hebben over de jaren heen gevolgd hoe ze met een mengeling van enthousiasme en hardnekkigheid, en een strakke timing, op zoek ging naar de juiste mensen, schilderijen opspoorde en mensen overtuigde om die werken op te laten nemen in het boek. Dat ze perfect gefotografeerd zouden worden, was haar grote zorg. Ze ging er zelfs lessen in Photoshop voor volgen. Ze zette zichzelf ook consequent op de achtergrond toen die juiste lieden zich achter het boek schaarden. Zonder Mevrouw Deloof was Joe Van Rossem er gewoon niet gekomen zijn.Jeugdvriend Bavo Baeyens en vriend en eventjes nog buurman (en zelf een groter kunstenaar dan hij zal willen toegeven) Dirk Kerkhove leggen in ontroerende bewoordingen uit wie Joe voor hen was, wat hij voor hen betekende (achteraan vind je ook nog andere, kortere, maar verhelderende getuigenissen over ,,het fenomeen’’ Van Rossem)

 

Het boek zelf is, we wikken onze woorden, een meesterwerk: uitgeverij Lannoo met een ijzersterke reputatie op het vlak van kunstboeken, heeft zich voor Joe waarlijk overtroffen (tijdens de presentatie cum receptie in het museum van Deinze werd ook duidelijk waarom er de uitgever zoveel aan gelegen lag!) Onze reisgids Hugo Brutin laat de schilder ,,spreken’’ in alle stadia van zijn ontwikkeling en geeft enkel een streep uitleg waar nodig. Dat is, dat laat zich raden, deskundige en trefzekere commentaar, die zich ver houdt van het onbegrijpelijke jargon van vele zgn. ,,kunstkenners’’.

 

Joe Van Rossem is een thing of beauty en dus een joy forever, een lust voor het oog, maar ook een prikkel om je aan het filosoferen te zetten. Joe was dan ook de schilder voor wie de ,,omringende wereld een tempel vol symbolen was’’. Bij ons ligt het boek steeds in handbereik.

 

Het boek is uiteraard verkrijgbaar in de reguliere handel, maar het kan ook besteld worden tegen € 50 bij de betrokkenen in het project, wat toch een persoonlijke touch toevoegt aan de aankoop. We mochten de mailadressen doorgeven.

 

Magda Deloof (Rumbeke-Roeselare): magda.deloof@myonline.be of 0496/28.25.92.

Dirk Kerkove (Hansbeke): de.goede.werken@gmail.com

Magda en Dirk zijn twee van de drie stichtende leden van de vzw Joe Van Rossem. Bij de dood van Joe werd de Stichting namelijk opgeheven.

 

 Joe, tommetoch, we missen u…

 

Dit bericht werd geplaatst in Boeken. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s