STEELY DAN Collected (3cd’s, 47 tracks): deze verzameling is ideaal voor wie nog niks kent van Becker-Fagen en nog niets van SD op de plank heeft

 

STEELY DAN / Collected / Universal 532 112-2 (www.universalmusic.nl; www.steelydan.com ) (Deze recensie vindt u ook op MazzMusikaS 133bis)

 

Het officiële oeuvre van Steely Dan in seventies is in het cd tijdvak al vaak het onderwerp geweest van grote en kleine compilaties, zowel voor als na remastering, en dit wellicht onder het motto van het eerste levensteken Do It Again. U vindt de volledige lijst op www.steelydan.com/discog.html. Het moet op de koop toe één van de meest overbodige oefeningen zijn in het vak, want dat oeuvre, welgeteld zeven LP’s (plus de soundtrack van de prent FM), zou iedereen in zijn volledigheid in huis kunnen en moeten hebben. Want tussen Can’t Buy A Thrill van oktober 1972 en Gaucho van november 1980, staat –kwestie van smaak- niets dan moois op het vlak van uitmuntend ingespeelde, met jazz gekruide rock. Pas in 2000 zou er het met nieuw werk gevulde Two Against Nature komen, al is er altijd (behalve in wat ze zelf betitelen als ,,the dark ages’’, de periode 1988-1992) activiteit geweest, zowel van de ,,groep’’(al moeten we eerder spreken van ,,project’’) als van de kernleden Walter Becker en Donald Fagen individueel. We denken dan aan The Nightfly, dat meesterwerk van Fagen uit 1982, of Live In America (1995), de neerslag van de reünieconcerten van 1994. We hebben het dan wel altijd over wat het duo zelf erkent als ,,Steely Dan’’, want er slingert nogal wat rond op cd’s, vooral uit de vormingsdagen van SD. En nu is er deze Collected, 47 tracks op 3 cd’s, die een dubbele verdienste heeft: eerst en vooral houdt ze de waakvlam brandend, zodat men deze fantastische band niet vergeet. Ze is bovendien exhaustief en representatief, al kan je beslist discussiëren over het opnemen of weglaten van deze of gene track. Zo missen wij persoonlijk het titelnummer van The Royal Scam. Maar Collected beslaat zo al meer dan de helft van al het officiële materiaal van de glorietijd en bevat alle toppers. Toegevoegd werden nog Here At The Western World, een song enkel uitgebracht op de Greatest Hits LP uit 1978, en de demo (naast het originele nummer) van studiotrack Everyone’s Gone To The Movies. Een kernachtige, overzichtelijke bio begeleidt Collected, die als we dat goed hebben, erg goedkoop wordt aangeboden. Anders gezegd, deze verzameling is ideaal voor wie nog niks kent van Steely Dan en nog niets van SD op de plank heeft. Maar de volledige collectie, voor minder moet u eigenlijk niet gaan. Er is een box uit 1993, Citizen Steely Dan 1972-1980 (met extra O.S.T. FM uit 1978)! (Antoine Légat; 26 11 09)

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Muziek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s