Kleinhandelsprijzen…KLEIN?

 
Kent iemand het antwoord?
 
Op dinsdag 10 november reden Karin en ik naar Nürnberg in Beieren, Zuid-Duitsland, om er tekeningen en schilderijen van Kevin Coyne op te halen, de singer-songwriter uit Derby, die bekend stond als een bevlogen performer, maar ook als grafisch kunstenaar en schrijver van enkele bestsellers. Kevin bracht de laatste jaren van zijn leven door in Duitsland en in Nürnberg kende hij de laatste jaren van zijn leven een geweldige artistieke hausse. Maar een ziekte rukte hem uit ons midden op 2 december 2004. We maakten een tiental dagen later de begrafenis mee, een mooie maar indroevige winterdag. Kevin ligt nu begraven op een steenworp van Albrecht Dürer. Stilaan groeide de idee van een tribute. Tussen 11 en 19 december zijn er zes concerten (op de flyer en de affcihe staan er vijf, maar er is ook N9-Eeklo op 12/12) en in het Oud Gemeentehuis van Meise start op de 13e een veertiendaagse tentoonstelling van de werken die we in Nürnberg selecteerden.
We legden naar en van Nürnberg niet minder dan 1400 km af en toch waren we tegen woensdagmorgen twee uur alweer thuis in Hansbekistan. Toch hadden we op die korte tijd enkele leuke ontmoetingen en ontdekkingen, en konden we van alles vaststellen over Duitsland, voer om te vergelijken met ons apenlandje.
 
Er viel ons veel op, veelal in het voordeel van onze Duitse vrienden, maar één ding willen we hier wel even voorleggen: ons vielen de lage prijzen meteen op van klaargemaakt eten en drinken, kort daarop gevolgd door de vaststelling dat de prijzen in de eerste de beste supermarkt, lager bleek voor zo goed als alle producten (toch die wij geregeld van doen hebben) Dat gold zowel voor merknamen (A-merken) die we bij ons ook vinden, als voor de eigen merken en de zgn. ,,witte” producten.
 
We zijn het eens gaan vergelijken en een prijsverschil van 30% was echt geen uitzondering, al brachten we ook artikelen mee waar het verschil nog veel, én véél, groter was (hoe groot willen we wel eens illustreren offline) Omdat het niet alleen om inheemse productie ging, viel dit nog meer op. We vermoeden dat de grotere omzet op een markt als de Duitse dit prijsverschil niet kan verklaren: dat wordt gecompenseerd door de grotere afstanden die leveranciers moeten afleggen ter bevoorrading.
 
Tussen de bron en de hyper- en supermarkt, én de kleinhandelaar, ligt dus een verschil van ruim 30% (een verschil dat we ook menen te vinden met de prijzen van voor de invoering van de euro!) dat niet verklaard kan worden. Onze vraag luidt dan ook: wie gaat met die 30%extra winst lopen? Wie heeft massaal misbruik gemaakt van de invoering van de nieuwe munt? Waarom heeft dat verschil zich niet vertaald in de index? Waarom heeft niemand tot hiertoe tegen deze witteboordencriminaliteit annex georganiseerde diefstal gereageerd?
 
Wellicht hebben we er met ons boerenverstand weer eens niks van begrepen, maar kan iemand ons deze E.T. fenomenen verklaren? En uitleggen op een begrijpelijke manier?
 
We leggen ons oor te luisteren (het rechter…Het linker hebben we van pure frustratie afgesneden, zoals dinges daar)
 
(AL 19 11 09)
 
Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws en politiek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s