ROSS DALY QUARTET met Zohar FRESCO in De Centrale te Gent op vrijdag 11 december

 

ROSS DALY QUARTET met Zohar FRESCO in De Centrale te Gent op vrijdag 11 december

 

Tja, het zal je natuurlijk overkomen. We stellen in het stukje over de niet onverdienstelijke cd van Georgia Dagàki dat de Grieken al te zelden hun talenten exporteren naar bij ons, of men kondigde de komst van een resem grote en/of belangrijke namen aan. Op 25 november zit Angélique Ionàtos in het Luikse luik van het Festival des Voix de Femmes (dat was wel al langer geweten)

Meer info: http://www.skopos.be/Bulletin?issue=200927&topic=Ionatos .

 

Op 27, 28 én 29 november komt Sav(v)ina Yannàtou samen met Evjènia Karlafti naar Art Base in Brussel, waar ze ballades en traditionals zal brengen (zie de Engelstalige aankondiging elders op Folkroddels)

 

Al even verder in de toekomst, op dinsdag 23 februari 2010, wordt ons land vereerd met het bezoek van Nikos Portokàloglou, voor de liefhebbers van stevig singer-songwriten gewoon niet te missen. Dat concert gaat door in het vrij kleine Music Village. Dus wie eerst komt, eerst maalt…

De nodige info staat op:

http://www.skopos.be/Bulletin?issue=200927&topic=Portokaloglou

 

Maar op 11 december doet een wel heel bijzondere figuur ons land aan: kosmopoliet Ross Daly brengt zijn QUARTET mee, met oriëntaals meester percussionist Zohar Fresco (woont in Israël maar is van Turks-Arabische afkomst), precies de man die past bij het eclectisme van Daly. Na de concerten van Sokràtis Sinópoulos & Periklís Papapetrópoulos, Stelios Petràkis en anderen zet De Centrale de zoektocht naar de betere Griekse volks- en rootsmuziek verder, zoals ze dat ook doen met de Turkse en oriëntale muziek. Dat concert gaat door in De Centrale te Gent op 11 december voor prijzen tussen € 8 en 12 (naargelang men lid is of niet, VVK of ADK) Op 12 december is er een concert in de Espace Senghor in Brussel (Etterbeek) Verdere info zie deze link:

http://www.skopos.be/GrMuziek/MaandOverzicht/Jaar_2009/december2009.html#Daly

 

 
Ross Daly voorstellen is quasi onbegonnen werk en zou eigenlijk overbodig moeten zijn: info vindt u op de goed gestoffeerde site van Daly en de meest volledige Nederlandstalige bio is zoals altijd te vinden op
www.skopos.be. Deze ,,Ier’’ wordt in Engeland geboren, maar krijgt het ,,Ierse muziekvirus’’ mee met de moedermelk. Al snel verlaat hij de UK (Canada, USA, Japan) om al even snel weer op muzikale ontdekkingsreis te gaan. Na een scholing klassieke gitaar en cello, raakt hij immers in de ban van de sitar die hij in India gaat studeren. Hij vindt er de muziek vindt die het dichtst zijn ideaal benadert.

 

Maar hij leert ook de andere ,,modale’’ muziekvormen van het Midden-Oosten en, via Centraal-Azië, het Verre Oosten kennen: hij verblijft een periode in landen als Afghanistan, Iran, Turkije…. Zijn honger is onstilbaar, enkel geëvenaard door zijn talenten. Binnen de kortste keren beheerst hij meer dan gemiddeld elk snaarinstrument dat hij op zijn weg ontdekt, en dat zijn er veel. Zijn collectie van ruim 250 instrumenten staat ten toon in zijn workshop!

 

In 1975 vestigt hij zich definitief op Kreta waar hij de eilandbewoners verbaast met zijn assimilatievermogen: ook de Kretenzische lyra (vedel) kent alras geen geheimen meer. Kort na zijn aankomst doet hij mee aan een wedstrijd en wordt daar meteen derde, zo lazen we ooit eens! Wat vast staat is dat hij zestien jaar lang leerling was van één van de grootste lyraspeler van het eiland, Kostas Moundàkis. De oosterse muziek heeft hem doen inzien dat muziek meer is dan zelfexpressie, dat muziek per definitie een interactieve ervaring is. Dit besef brengt hem ertoe om in 1982 het Labyrinth Musical Workshop op te richten in Houdetsi, zo’n 20 km ten zuiden van de hoofdstad van Kreta, Iraklion. Dit instituut verzamelt alles wat te maken heeft met modale muziektradities en organiseert workshops, seminaries, master classes met lesgevers uit de hele wereld. Het gonst en bruist er van de activiteit.

 

In de daarop aansluitende formatie LABYRINTH krijgt jong Grieks én buitenlands talent de kans zich te ontwikkelen. Het Quartet is daar een afgeslankte vorm van. In Gent verwachten we naast Ross Daly zelf (Kretenzische lyra, tarhu, rebab) ook nog de jonge en beloftevolle Kelly Thoma (Kretenzische lyra), Periklís Papapetrópoulos (saz, laouto/luit) De gebruikelijke percussionist Kostas Meretàkis wordt dus hoogstwaarschijnlijk vervangen door Zohar Fresco (zie boven)

 

De Grieken, zelfs de toch iets of wat stugge Kretenzers, hebben de gaven van Ross Daly al lang onderkend en hebben de man met de lange golvende lokken in hun armen gesloten. Maar Daly beseft beter dan wie ook dat wie niet van kindsbeen af behoort tot een bepaald volk, taalgroep, traditie, cultuur zich deze nooit volkomen eigen kan maken. Hij kent ze wel alle goed genoeg om ze niet te verraden of ze onverantwoord te ,,mixen’’. En hij ziet verbanden tussen de culturen die anderen nooit eerder zagen. Dank zij die inzichten, dank zij Labyrinth en eindeloze samenwerkingsverbanden, vooral dank zij zijn puur muzikale speeltalent en fenomenale background, is Ross Daly een unicum. Niet te missen, heet zoiets.

 

Alle info www.decentrale.be en www.skopos.be .

 

Antoine Légat (16 11 09)

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Muziek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s