ODE AAN DIE FREU(N)DE: wijkfeest Huidevetterskaai op zondagnamiddag en -avond 30 augustus 2009

 
 

Wijkfeest Huidevetterskaai (met o.a. Kathleen Vandenhoudt, Pascale Michiels, Heidi Minten, Mich Walschaerts, Bruno Deneckere, Rik Tans, Rembert De Smet, Jummoo, en vele anderen) op zondagnamiddag en -avond 30 augustus 2009.

Onderschat ze niet, de wijkfeesten en benefieten! Er was een tijd dat dit soort van oefeningen een weldoende training waren in zelfkastijding, toch op muzikaal gebied. Soms was je gewoon blij dat je de wanprestaties niet eens deftig kon horen, dank zij een krakkemikkige geluidsverpesting. We overdrijven, maar toch niet zo veel, niet? De tijden veranderen echter. Het peil van de hedendaagse muzikanten is onder invloed van de buitenlandse voorbeelden hoog. De industrie heeft daar echter geen oren naar. De rij van gedegen muzikanten die onvoldoende aan de bak komen door het ,,systeem” (*) wordt alsmaar langer. Wat maakt dat de platen van de enen wel plat gespeeld kunnen worden op de radio, tot de artiesten in kwestie het zelf niet meer leuk vinden, maar een aantal in alle opzichten creatievere en meer radiofähige cd’s niet één keer in de dagprogrammatie aan bod kunnen (pardon: mogen) komen?

Heu, wijken we af? Allerminst, want die talenten hebben tijd om zich te storten op benefieten en wijkfeesten. Niet alleen kan je uitstekende muzikanten (en voeg daar maar andere podiumkunstenaars aan toe) bereid vinden om medewerking te verlenen, het is tegenwoordig niet moeilijk om hen goed te doen klinken ook. Mits een kleine investering kan je een degelijke PA, bemand door al even doorwinterde geluidstechnici afhuren (net als ongeveer alles wat je nodig hebt om het feest logistiek te doen slagen) De rest is catering! Zo vindt alles weer een nieuw evenwicht.

We kregen een staaltje van hoe het kan en moet op de Gentse Huidevetterskaai waar het voor de rest erg eenvoudig en rechtlijnig gehouden wijkfeest werd opgeluisterd door een keur van de Gentse sien. Dat de dames uit de buurt een geïllustreerde dansact zouden opzetten doorheen een net iets te lang durende Abba medley kan nauwelijks een verrassing heten, maar deze teaser zorgde voor een lekker vleugje couleur locale (non vocale)

Rembert De Smet (Esta Loco) herinnerde ons aan het bestaan van de grote Jaap Fisher (Eendje) en aan zijn vroeger bestaan als de helft van 2 Belgen (Lena) Het duo Jummoo (rocker Ron De Rauw en accordeonist Rik Debonne) heeft zich gespecialiseerd in onverwachte en originele versies, soms vernuftig ineengevlochten, van bekende nummers van zeer diverse aard (That’s The Way I Like It, Handjive, Iko Iko, Marina, …) De visuele humor van hun theatershows bleef door de omstandigheden onvermijdelijk achterwege maar ze hadden dat niet nodig om de sfeer erin te brengen. Da’s stielkennis.

Je zal het niet vaak zien op feestelijkheden van deze aard, maar klassiek geschoolde pianiste en docente Heidi Minten speelde diverse van haar eigen modernistische en niet zo ,,gemakkelijke” composities op piano, schaars begeleid door o.a. Debonne en een uitmuntend fluitist, wiens naam we helaas niet kennen. Lang geen gemakkelijke muziek, maar hier kon dat zomaar eventjes! Graag zullen we Heidi opnieuw gaan beluisteren, maar dan in de beslotenheid van een concertzaal.

Rik Tans (Schedelgeboorten) bracht met Kathleen Vandenhoudt het grappige Amoebe. Beiden werken al lang samen in jeugdtheater en hebben nog niet zo lang geleden in Spanje nieuwe repertoire hiervoor bijeengeschreven, maar Amoebe is een al ouder werkje. Ook al eerder op Gentse wijkfeesten vertoond, maar daar is dus reden toe: Mich Walschaerts (Kommil Foo) die het hele gezelschap op sleeptouw nam in een opnieuw schitterende versie van Emma (één van die vele heerlijke melodramatische slepers van Hot Chocolate) Mich heeft er de steile stem voor en het nummer laat zich gewillig doen in bekwame handen!

Over naar een occasioneel duo: Kathleen Vandenhoudt en Pascale Michiels (beter bekend als actrice via o.a. Flikken, maar een eerste klas zangstem) brachten leuk werk als Anchorage (Michelle Shocked), Southern Man (Neil Young) en Out Of The Rain. Dit laatste is bekend van Etta James maar Kathleen heeft de song helemaal naar haar hand gezet. Bruno Deneckere bracht met o.a. Nashville en Down To The Delta eigen werk, maar speelde ook It’s A Shame van Mike Seeger, halfbroer van Pete Seeger, broer van Peggy Seeger, en gestorven op 7 augustus, net geen 76 geworden. De man was belangrijk voor de folk in de States (wat hij deelde met gans zijn familie, blijkbaar) en had een niet te onderschatten invloed op de jonge Bob Dylan. Mike speelde nog viool op My Name Is Buddy van Ry Cooder (2007), maar een slepende ziekte velde hem.

Kathleen zette de finale in met een ander vast onderdeel van haar repertoire, Perfect Day van Lou Reed. Zeker als de dame uit Diest, maar nu woonachtig in Gent het brengt, een prachtlied, maar met toch een randje wolk voor de zon: ,,You’re gonna reap just what you sow” aan het eind klinkt wel erg dubbelzinnig… Daarna zette het gezelschap de tanden in For What It’s Worth, het vurige pleidooi van Stephen Stills (toen bij Buffalo Springfield), een waarschuwing die na meer dan veertig jaar nog niets van haar actualiteit verloren heeft…helaas. Da’s dan te danken aan een bepaalde Amerikaanse president die zijn volk leerde bang te zijn: ,,Paranoia strikes deep, into your life it will creep. It starts when you’re always afraid, step out of line, the man come and take you away…” Ook hier weer de opvallende inbreng van de traversospeler Een grandioze versie van Take Me To The River (de klassieker van Al Green), maar bekend in zovele versies, Talking Heads, Levon Helm, Bryan Ferry…), lang uitgesponnen maar geen spatje vervelend want net op tijd gedaan, bekroonde dit concert, uit de losse pols maar toch van hoog niveau. De lokale versie ,,Smet maa in de Leie”, werd nog lang nagezongen…

Antoine Légat (17 09 09)

(*) lees: ,,Beantwoorden aan de dubbele vraag: is wat ze doen trendy naar internationale maatstaven? Zullen de trendsettende media, een lijst even kort als oppermachtig, het goed vinden?”)

Dit bericht werd geplaatst in Muziek en vriendschap. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s